Decupare polistiren extrudat CNC nu fir incins decuparea unor curbe inchise
Postat 22 January 2013 - 01:26 PM
Am un proiect in Autocad- o aripa cu niste cavitati cuprinse intre partea superioara si cea inferioara pentru a o face mai usoara + o gaura cilindrica de 30mm unde intra axul de aluminiu care va prelua fortele generate de aripa.
Aveti idee unde pot gasi o masina care sa decupeze polistiren extrudat cu o freza foarte fina, una care sa poata decupa curbe inchise(cercuri,elipse et c.) ?
Cele cu fir incins au nevoie de un sant ingust(sub 1mm) pe unde sa patrunda in interiorul aripii pentru a decupa acea zona dar nu este optim din punctul meu de vedere(nu stiu in ce masura isi pastreaza forma in urma astuparii santului cu adeziv pentru polistiren).
Am incercat la diverse firme din Bucuresti(nu stiu daca am voie sa le scriu numele din motive de publicitate) dar toate folosec CNC cu fir incins.
Daca aveti idee unde as putea gasi o astfel de masina, va rog sa imi spuneti.Trebuie sa existe undeva.
Exact cum sunt cele care decupeaza metale dat pentru polistiren extrudat.
Multumesc!
Postat 22 January 2013 - 03:05 PM
Se taie intai spuma monolit, fara nici o usurare interioara.
Apoi, se aplica roving de carbon cam 1cm latime pe intrados si extrados, pe unde ar veni lonjeronul in mod normal.
Pasul urmator era aplicarea unor fasii de balsa, tot cam de 1cm in pozitiile unde ar veni ipotetice nervuri ale unei aripi constructie clasica.
Bordul de atac teava carbon cam 8mm grosime, cel de fuga profil balsa de dimensiuni sorespunzatoare.
In final, tot ce ramane spuma expusa vederi se taie cu fir incins cu un fel de traforaj.
Se infoliaza clasic si asta este.
Postat 22 January 2013 - 03:48 PM
renatoa, la 22 January 2013 - 03:05 PM, a spus:
Se taie intai spuma monolit, fara nici o usurare interioara.
Apoi, se aplica roving de carbon cam 1cm latime pe intrados si extrados, pe unde ar veni lonjeronul in mod normal.
Pasul urmator era aplicarea unor fasii de balsa, tot cam de 1cm in pozitiile unde ar veni ipotetice nervuri ale unei aripi constructie clasica.
Bordul de atac teava carbon cam 8mm grosime, cel de fuga profil balsa de dimensiuni sorespunzatoare.
In final, tot ce ramane spuma expusa vederi se taie cu fir incins cu un fel de traforaj.
Se infoliaza clasic si asta este.
Interesanta metoda ...
Fiind un procedeu complex, in cazul meu, probabil ca abaterile fata de forma desenata in Autocad s-ar acumula cu fiecare etapa a construirii, rezultand o ruda indepartata a desenului original. Este vorba despre un prototip si as dori sa fie cat mai apropiat de varianta virtuala, de aceea as vrea sa apelez la o masinarie fina, ghidata de insusi desenul din Autocad.
Indicatiile ma vor ajuta la un alt proiect...dar pana atunci mai este, macar sa-l termin odata pe acesta.
Multumesc, renatoa !
Postat 22 January 2013 - 03:53 PM
sorr, la 22 January 2013 - 03:18 PM, a spus:
Bafta!
Multumesc pentru raspuns,sorr!
Unde pot gasi un astfel de router in Bucuresti, aveti idee?
Profilul are Chord=900mm, Grosimea de 90mm (pentru a va face o idee asupra dimensiunilor)
Polistiren extrudat austrotherm(este cel mai rezistent pe care l-am gasit) 1250x600x100 mm.
Postat 22 January 2013 - 03:59 PM
renatoa, la 22 January 2013 - 03:34 PM, a spus:
Dumnealui vrea sa dea gauri in interiorul aripii, in lungul ei.
am anticipat aceasta problema si, in loc sa decupez pe adancimea placii de polistiren- 600mm- doua profile, unul de 600 iar celalalt de 400mm,
voi decupa cate 10 profile de 100mm(cand spun 'voi decupa' ma refer la utilaj). Nu stiu daca adancimea de patrundere a frezei este de 100mm (aspect la care trebuia sa ma fi gandit inainte de a cumpara polistirenul de 10cm grosime !) si cat de mult vibreaza varful unei freze de 100mm care se roteste la mii de rpm.
Aceasta postare a fost editata de WindPower: FasoleBobUscat: 22 January 2013 - 04:00 PM
Postat 22 January 2013 - 04:09 PM
O teava de cat vrei tu sa fie gaura, sa zicem 20mm, caruia ii pilesti capul ca sa obti un profil taietor.
Singura dificultate care o mai vad este ca aceasta teava sa inainteze in spuma perfect paralel cu profilul, fiind sustinuta doar la un cap.
Un coleg, mig29, foloseste o asemenea solutie ca sa sape canale de cativa zeci de cm in spuma pentru introducerea tuburilor de carbon de ranforsare, in aripi construite in regim profesional.
Postat 22 January 2013 - 04:20 PM
renatoa, la 22 January 2013 - 04:09 PM, a spus:
O teava de cat vrei tu sa fie gaura, sa zicem 20mm, caruia ii pilesti capul ca sa obti un profil taietor.
Singura dificultate care o mai vad este ca aceasta teava sa inainteze in spuma perfect paralel cu profilul, fiind sustinuta doar la un cap.
Un coleg, mig29, foloseste o asemenea solutie ca sa sape canale de cativa zeci de cm in spuma pentru introducerea tuburilor de carbon de ranforsare, in aripi construite in regim profesional.
Aceasta este solutia de rezerva -cea a gaurilor circulare.
M-am gandit si la decuparea exterioara cu fir incins, apoi o gaura circulara, desfacut firul incins la un capat, introdus in gaura circulara si reluat procesul din interiorul profilului fara a fi nevoie de canal de intrare pentru fir dar nu au fost de acord cei care au aparat de taiere cu fir.
Voi recurge la aceste metode daca nu gasesc pe cineva care sa faca decupajul prin metoda ideala: frezarea sau decupare cu laser(care s-ar putea sa nu functioneze cu prezicie la 100mm adancime).
Aceasta postare a fost editata de WindPower: FasoleBobUscat: 22 January 2013 - 04:22 PM
Postat 23 January 2013 - 10:02 AM
Bafta!
Postat 23 January 2013 - 12:02 PM
Postat 23 January 2013 - 12:24 PM
sorr, la 23 January 2013 - 10:02 AM, a spus:
Bafta!
M-am gandit la aceasta varianta: am vorbit cu un domn care spunea ca poate face o matrita din aluminiu(prin decupare cu Laser) pe care eu intentionam sa o folosesc la decuparea formei.
I-am trimis desenul in Autocad dar nu am mai primit un raspuns.
Cine stie...
Aceasta postare a fost editata de WindPower: FasoleBobUscat: 23 January 2013 - 12:24 PM