Modelism - RHC Forum: Antene si sateliti Spektrum - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Antene si sateliti Spektrum unde si cand e nevoie de ele

#1 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8275
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 08 March 2012 - 03:59 PM

Incep acest topic plecand de postul lui Radu.

Vezi postarearadulp, la 08 March 2012 - 02:05 PM, a spus:

Stefan,daca pui AR7200BX pe 700E, trebuie neaparat un satelit ptr. fullrange.Fara sateliti merge doar la parkfly.Bafta!



E o chestie care revine in mod constant pe forum, in special cand e vorba de Spektrum caci aici ai optiunea de a adauga antene/receptoare. Nu sunt expert in antene, daca gresesc rog sa fiu corectat.

In primul rand o antena in 2,4 e o antena in 2,4. Adica o sarma de 32mm. Atat si nimic mai mult. Sarma asta poate fi lipita direct pe placa sau poate fi pusa in capatul unui cablu coaxial astfel incat sa o poti pozitiona mai departe de receptor. Singurele care arata putin altfel sunt antenele de la Hitec dar din ce spune renato sunt de fapt tot niste antene banale in 2,4, nu au nimic special.

Asta inseamna ca toate antenele in 2,4 Ghz, indiferent de producator sunt la fel de sensibile. Receptoarele banuiesc ca pot avea sensibilitati diferite si cu siguranta statiile pot avea puteri diferite ceea ce duce la raze de actiune diferite.

De pilda Futaba are pe toate receptoarele normale 2 antene. Logica e simpla le pui cu orientari diferite si intotdeauna o sa ai semnal. Exceptie sunt cele de indoor care au o singura antena scurta si e posbil sa fie si mai putin sensibile de unde raza mai mica (aici trebuie sa ma completeze unul care stie)

Bun, sa ne intoarcem la Spektrum si al lor sistem cu multe antene si sateliti. Ca sa intelegeti ce e cu antenele la Spektrum trebuie putina istorie.

Primul sistem Spektrum DSM1 avea un singur receptor; AR6000. Era vandut ca parkflier. Un an de zile cat a fost singurul de pe piata lumea a facut teste peste teste si au descoperit ca e full range. Era doar o chestie de protectie legala in cazul in care apareau probleme.
AR6000 are 2 antene, mai mult, are doua receptoare complete si independente in aceeasi cutie. Asta ii oferea o buna receptie in spatiu si redundanta.

Intra in scena DSM2. Spektrum creste si introduce multe receptoare. Pentru a le diferentia (si a vinde si scumpe si ieftine) foloseste doua unelte: numarul de canale si numarul de receptoare/antene.

Ce este foarte important de retinut, toate receptoarele Spektrum de la cel mai ieftin pana la cel mai scump sunt full range, au aceeasi parte de receptie, aceeasi sensibilitate, aceeasi raza de actiune.

Cel mai ieftin receptor a fost AR6100. Acesta era un receptor cu 6 canale si 2 antenute. Dar era un clenci - din cele doua numai una singura este antena activa, cealalta e doar o masa. Daca unica antena activa este ecranata - pierzi receptia. Intr-un avion de spuma sau balsa, antena nu poate fi ecranta asa ca poti zbura cu el pana nu mai vezi modelul.

AR6200 era la fel ca AR6100 doar ca are o carcasa de plastic si un satelit. Satelitul este un receptor de sine statator care are tot 2 antene dar numai una este activa. Asta inseamna ca AR6200 avea 2 receptoare si 2 antene ca vechiul AR6000 (DSM)
Urmatorul receptor era la fel dar cu 7 canale (AR7000). Cel cu 9 canale avea 2 antene la 90 grade pe corp si 2 receptoare in carcasa + un satelit = 3 receptoare cu 3 antene pentru redundanta maxima. Deci cu cat erau mai scumpe cu atat ofereau o redundanta mai buna.

Pe un elicopter cu frame de carbon posibilitatea ca singura antena din AR6100 sa fie ecranata era reala.

Intra in scena AR6110. Este exact ca AR6100 (putin mai mic) dar are antenutele puse la 90 grade. Si mai important, cele 2 sunt antene active. Smecheria este ca receptorul comuta receptia intre cele 2 antene. Astfel avem un receptor cu 2 antene - redundanta crescuta, practic este echivalent cu un receptor Futaba.

Pacatul lor e ca cele 2 antene sunt lipite direct pe placa, sunt fizic la distanta foarte mica si, teoretic, inca pot fi ecranate simultan.

Intra in scena alte receptoare. Pentru mult mai multi bani primesti antene puse pe cablu coaxial si prinse pe placa cu mufe nu cu cositor - ca la Futaba. Astfel se naste AR500/600 care e acelasi receptor doar ca o antena e lunga. Asta e botezat fullrange.

Din cauza ca antenele scurte nu pot fi scoase din fuselaj apar receptoarele (si mai scumpe) numite carbon fuse care au antenele lungi (ca la Futaba) si pot fi puse in planoare cu fuselaj carbon.
Eu de pilda am pus in fuselajul de carbon de la Radina DLG un receptor AR600 - antena lunga e scoasa afara si asigura receptia, antena scurta sta inauntru si e ecranata. Merge fara probleme.

Ultimul intrat in scena este AR7200bx (pentru heli) - receptor + unitate FBL la un pret foarte bun. Partea de receptie are 2 antene una lunga si una scurta. Aceste 2 antene receptioneaza simultan si daca sunt bine puse sunt arhisuficiente.

Cu toate astea Spektrum recomanda sa mai pui si un satelit (care aduce antena nr.3) la elicopterele mari. De ce ? E nevoie ?
Nu, nu are nici o justificare, dar mai storc niste bani.

Cateva observatii in plus:

- o diferenta subtila intre receptoarele mici/ieftine si cele scumpe e legate de partea de putere. Receptoarele mici nu au fost proiectate sa suporte curenti mari de la servo standard fortoase, asta poate fi un motiv de upgrade.

- clonele chinezesti au toate o singura antenuta, au renuntat la antena de masa, se pare ca asta nu afecteaza cu nimic raza.

- au fost destule cazuri de crash cu sistemele Spektrum, bine documentate. Nici un astfel de caz nu a avut legatura cu receptia (in sensul ca distanta era prea mare sau receptorul ecranat) - toate au fost la distanta relativ mica. Receptorul se bloca pur si simplu. Motivul banuit de mine: fie o eroare de programare fie un defect hardware. Au fost un numar de receptoare rechemate pentru inlocuire.

Toate sistemele in 2.4 GHZ (indiferent de producator) au cam acelasi management al receptiei.

Daca pierd cadre pentru timp scurt nu se intampla nimic (cel mult modelul pare ca reactioneaza mai greu la comenzi) si daca pierd receptia complet (de genul cad bateriile din statie) intra in fail safe. Daca receptia revine ies din fail safe. Asta face ca o receptie defectuosa sa fie foarte greu de depistat.

Spektrum vindea o scula de monitorizare care raporta la sfarsitul zborului parametrii de calitate ai receptiei si in functie de asta puteai sa repozitionezi receptorul/antenele.

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 08 March 2012 - 04:08 PM

0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro