Modelism - RHC Forum: Diorama feroviara - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Diorama feroviara Diorama pentru fiul meu

#1 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 11:26 AM

Am finalizat saptamana trecuta o diorama feroviara.
Am facut-o pentru fiul meu care desi are numai 2 ani 6 luni ii plac la nebunie trenurile. I-am cumparat de la Carrefour un trenulet electric care nu este cine stie ce (in genul modelelor Rocco, Fleischman etc) dar care pentru el este foarte bun.
Pentru a nu monta/demonta linia tot timpul (este linie din plastic) m-am decis sa o pun pe o diorama.
Iata cam ce a iesit.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134561432.jpg

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 14 December 2005 - 01:57 PM

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#2 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 11:33 AM

Am construit-o cu materiale uzuale (carton, rumegus, zapada artificiala).
Nu am pretentia ca ar fi de o calitate deosebita, dar faptul ca fiului meu i-a placut asta conteaza cel mai mult.
De altfel, nici nu ma astept sa aiba o durata de viata foarte mare avand in vedere varsta celui caruia am dat-o (desi nu are tendinte spre distrugere).
Diorama a trecut cu bine si un crash testing. A trebuit sa o transport de la Bucuresti la Rosiori cu trenul iar acolo fiind destul de mare (are cam 1200 x 1000 mm x mm) am pus-o pe portbagajul de sus al masinii fara a o asigura suficient si a luat o cazatura de mai mare dragul :angry: B). Nu s-a avariat semnificativ, oricum nimic care sa nu fi putut fi reparat.
Ca timp de constructie: am inceput pe 1 decembrie 2005 (am avut zi libera) si am finalizat-o pe 8 decembrie 2005.
Poate ca asi fi putut scoate o calitate mai buna, dar era esential pentru mine sa o termin pe 8 decembrie pentru a o putea duce la Rosiori.

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 14 December 2005 - 02:25 PM

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#3 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 11:52 AM

Din pacate nu am poze cu etapele de constructie, dar am sa incerc sa le descriu. Poate cuiva ii vor fi de folos.
Adezivul utilizat: aracet.
Suportul
O bucata de carton dintr-o cutie de ambalaj de aproximativ 1200 x 1000 mm x mm. Am luat o bucata de carton pentru ca nu am avut si nici nu am gasit pe unde stau eu placaj.
Terasamentul
Peste bucata mare de carton am lipit (tot din carton dar de o rezistenta mai mare) terasamentul (ovalul pe care sa vina liniile).
Apoi am lipit de terasament piatra sparta (aveam o punga cu piatra sparta de cale ferata cu o granulatie acceptabila).
Tunelul
Dupa care am lipit tunelul. Acesta are in sectiune o forma de U drept intors invers. Vazut de sus, tunelul a respectat forma liniei (adica curba).
Placile portale le-am realizat din carton. Am trasat cu marker negru forma caramizilor.
Muntele
Peste scheletul tunelului am inceput sa formez muntele.
In coltul ocupat de tunel, am lipit o coloana de zapada articiala (polistiren expandat) care a reprezentat punctul cel mai inalt. Ici colo pe structura tunelului, am repetat operatia dar cu coloane de inaltimi mai mici. Am luat fasii de reviste (din acelea utilizate ca, cataloage de produse) si le-am lipit ca sa fomez relieful de baza al muntelui. In partea care nu se vede, am lasat doua portiuni prin care sa pot accede in tunel in cazul in care am o deraiere (desi tunelul este destul de mare ca sectiunea pentru a putea introduce bratul si destul de scurt pentru a putea scoate trenul) sau trebuie sa intervin la linie.
Apoi am luat hartie de ziar, am imuiat-o in apa si asa umeda (dar stoarsa) am lipit-o de munte. In acest fel a rezultat un relief destul de neregulat.
Partea din munte care am vrut sa semene a stanca am aplicat chit pe ea.
Vegetatia
Iarba am realizat-o din rumegus pe care l-am lipit. Am aplicat aracetul pe munte si pe "campie" cu o pensula cu latimea de 50 mm (un strat gros de aracet pentru avea de unde sa absoarba cartonul si sa ramana si pentru rumegus), dupa care am presarat rumegusul in zonele unde doream sa am iarba. La campie am presat rumegusul puternic cu palma pentru a afce priza buna cu adezivul. Putin mai problematic a fost muntele, dar si acesta datorita structurii tunelului si straturilor multiple de hartie cu aracet capatase in zonele unde nu era direct lipit de "osatura" muntelui o rezistenta destul de mare pentru a-mi permite presarea rumegusului pe adeziv. Dupa ce s-a uscat rumegusul, surplusul l-am indepartat cu o pensula mai mare (latime 120 mm) asa cam ca la frizer dupa ce te tunzi. Am completat apoi cu alt strat de rumegus unde a fost cazul (aproape peste tot, pentru ca la campie, mare parte din aracet l-a papat cartonul).
Copacii (deocamdata sunt numai 4) i-am realizat dupa metoda prezentata pe forum (schelet de sarma pe care am lipit cu aracet rumegus).
Linia
La sfarsit am prins linia de terasament cu holtsurburi. Linia am prins-o in 5 puncte: la capete (in cate 2 puncte) si la mijloc. La capete am prins-o in 2 puncte pentru a nu fi torsionata puternic (prin lipirea pietrei sparte nu a rezultat un strat peste tot de aceeasi grosime). Cu mici bucatele de carton adaugate intre linie si terasament am compensat diferentele de inaltime dintre 2 cupoane alaturate astfel ca linia sa aiba o continuitate cat mai buna. Prinderea la mijloc a contribuit si ea la detorsionarea liniei.

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 14 December 2005 - 02:35 PM

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#4 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 12:24 PM

Acum, cum se facea pe vremea lui Ceausescu :angry: , critica si autocritica :D (de la inceput scot din calcul materialele de teraformare care se gasesc si care sunt mai bune, dar mai scumpe pentru ceea ce vroiam eu sa fac):
1) Cartonul trebuia inlocuit cu placaj care conferea o rezistenta mult mai mare intregii structuri;
2) Terasamentul tot din placaj sau din sipca de brad pentru a nu se lasa cu timpul. Dar, oricum cartonul utilizat de mine are o rezistenta superioara celui utilizat la ambalajele uzuale, asa ca s-ar putea sa reziste;
3) Tunelul are in continuare sectiunea de U drept intors invers. Ca sa il fac ca pe unul real trebuia sa ii dau sectiunea aceea de arc, dar nu am mai avut timp. Placile portale trebuiau sa mai aiba si ele nist santuri de scrurgere a apei, dar nu am vrut sa intru in detaliu. Ca metoda de realizare (trasajul cu carioca pe carton) este una foarte rudimentara si putin costisitoare ca timp. Ar fi trebui sa fac dintr-un material plastic in care sa pot practica usor acele santuri care reprezinta caramizile si pe care sa le vopsesc diferit (santurile dintre caramizi);
4) Pilonii de la munte era mai bine sa ii fi realizat din sipci (era mai durabil). Sau eventual muntele sa il fi realizat prin metoda suprapunerii straturilor de zapada artificila incarcata cu ghips (treaba e ca imi cam ingreuna structura si asa cum am spus era si problema transportului). De asemeni chitul se usuca intr-un timp mai lung decat ghipsul de modelaj (cred ca nici pana azi nu s-a intarit complet);
5) Rumegusul merge de minune la scara de care vorbim ca simuleze iarba, precum si ca vegetatie pentru copaci.
6) Copacilor le-am facut un mic postament din placaj (la fiecare) de care am prins radacinile cu capse (capse pentru hartie). Postamentele trebuiau ingropate in iarba, dar din pacate copacii i-am facut ultimiii si nu am mai avut timp sa lipesc rumegus pe langa ei si sa il vopsesc.
7) Vopseaua: Am folosit o vopsea obisnuita (pentru lemn si metal) - oare ce au sa ma mai critice unii :D B) . Ar fi trebuit sa umblu un pic la nuante pentru a fi un verde mai apropiat de realitate eventual o combinatie de nuante pe ici pe colo. La fel muntele, este colorat cu vopsea gri si atat. Si aici se puteau face mai mult.

Dar sper ca timpul sa imi permita sa termin diorama pe 9 mm pe care am inceput-o si poate acolo am sa fac mai multe si mai bine.

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 14 December 2005 - 02:38 PM

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#5 Useril este offline   scristi 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 86
  • Inregistrat: 20-January 05

Postat 14 December 2005 - 01:04 PM

felicitari!!!! B) reusita lucrare, mai ales ca micutul are numai 2 ani si 6 luni, bine faci ca ii bagi de acum microbul :angry: pentru trenulete. la mai multe lucrari, bafta :D
0

#6 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 01:38 PM

Multumesc pentru aprecieri. Adevarul este ca fiului meu i-a placut foarte mult, mai ales ca trenul are sunet si lumini (cam ca pentru el asa).
Am sa incerc sa postez si alte poze cu ea finalizata.
Si acum hai sa fac un mic deviz de materiale:
0) Setul de trenulet: 180.000 lei (aseara in Carrefour era 140.000);
1) cartonul nu m-a costat nimic ca il aveam de la o cutie de ambalaje;
2) piatra sparta nu m-a costat nimic ca mi-a dat-o cineva care o avea gata sparta. Ca si chestie asa, am facut la un moment dat un postament pentru un vagon pe care il am la serviciu pe birou la care la fel am folosit piatra sparta. Am luat cateva pietre din gara si da-i cu ciocanul. Nu recomand nimaniu sau in orice caz sa o faca cu mare atentie pentru ca are toate sansele sa se raneasca in procesul de maruntire a pietrei<
3) zapada artificiala o aveam tot de pe la amabalaje;
4) rumegusul l-am facut rost de la o tamplarie;
5) ziare, reviste nu se pun ca poti sa le primesti (cataloagele de produse) gratis prin posta;
6) chitul m-a costat 15.000 lei/kg si l-am utilizat in totalitate;
7) aracetul: 4*30.000=120.000 lei (4 bidoane a cate 1 kg fiecare). A "mancat" mult aracet datorita cartonului si rumeguslui. Daca era placaj nu cred ca manca la fel de mult;
:angry: vopsea gri: 1*60.000=60.000 (1 cutie de 0,5 litri);
9) vopsea verde: 1*60.000=60.000 (1 cutie de 0,5 litri);
10) diluant 1*30.000=30.000 (1 sticla de 0,5 litri) - la asta s-ar putea sa ma insel la pret ca nu mai imi amintesc bine;
11) Holtsuruburi: 40*0.500=20.000 lei (cate doua holtsuruburi la capatul fiecarui cupon se sina plus unul la mijloc)
Aracetul - mi-a mai ramas din ultimul bidon.
Vopseaua gri mi-a mai ramas.
Vopseaua verde am fost la limita cu ea, in conditiile in care am diluat-o masiv (am pus aproape intreaga sticla de diluant, mai putin ce am spalat pensula) pentru ca o vopsea groasa era greu de aplicat mai ales pe rumegus. Pe rumegus, pentru a nu-l deslipi de pe carton, am tamponat de fapt cu pensula, nu am facut miscarile de du-te vino.
Total: 485.000 lei.

Am utilizat urmatoarele "scule":
1) Ruleta;
2) Subler;
3) Rigla 50 cm;
4) Creion;
5) Cuter;
6) Marker;
7) Pensula mare, pensula mica;
B) Foarfeca;
9 Burghiu+bormasina (merge si o mandrina);
10) Surubelnita.
Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#7 Useril este offline   Olaf The Viking 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1259
  • Inregistrat: 17-June 03
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Machete statice, Feteasca Neagra

Postat 14 December 2005 - 01:45 PM

Ma enerveaza cei care vin cand e gata si spun "poate trebuia sa mai faci nu stiu ce". Totusi poate ar fi bine :angry:B) de luat in calcul si un drum care sa taie cercul, bariere din chibrituri/frigarui, nu de alta dar e baiat si e musai sa plimbe si o masina pe acolo :D :D Asta daca mai merge razuit rumegusul. Eventual si casute din carton.
Ideea ta e oricum foarte buna o sa o pun si eu in practica.
Intai da cu toporu' si pe urma intreaba-l ce-a vrut!
sau ia-ti ceva dragut de aici www.machete.ro.
0

#8 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 01:56 PM

Si acum cateva poze din diverse unghiuri (sunt limitat de marimea impusa de regulile forumului).

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134561366.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#9 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:00 PM

Da multumesc pentru incurajari. Am zis ca sa completez si cu ceva brazi pusi pe munte si asi vrea sa ii pun o casuta din alea cum am vazut prin unele zone de munte pe pasuni (o mica coliba unde omul isi lasa coasa sau unde se adaposteste daca il prinde ploaia), si eventual o capita de fan pentru a o face sa para un pic mai "civilizata".
Alta poza.
PS: Am modificat rezolutia la prima, asa ca sper sa se vada mai bine.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134561618.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#10 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:11 PM

Orice sugestii si critici sunt bine venite pentru ca asa poti invata mai multe.
Eu la felul cum a iesit, asi acorda acestei diorame (avand in vedere pentru ce a fost conceputa si cum a iesit) nota 8 (pe o scara de la 1 la 10), avand in vedere felul cum a privit-o nevasta-mea la inceput cand a vazut niste cartoane lipite, casa plina de rumegus (surplusul il indepartam cu pensula lata si chiar daca aveam niste ziare lipite intre ele care erau mai mari decat diorama tot ajungea si pe covor), casa mirosind a vopseluri si diluant (ca era prea frig sa o vopsesc in balcon - mai ales ca in afara de week-end, timp nu am avut decat seara dupa 18.00). Oricum fara a spune ca ea este etalonul in domeniu, dupa ce a vazut-o in fazele de constructie si apoi la sfarsit cred ca i-a placut cat de cat (cel putin asa a zis :angry: ) ca ea nu este pasionata de machete, dar imi intelege pasiunea mea.
Nu am fost prea exigent cu mine pentru ca am avut in vedere ca m-am culcat si dupa miezul noptii si entuziastiii trebe' intotdeauna incurajati (profu' meu de mate din liceu cand ne vedea ca pornim cu inflacarare spre tabla si noi eram pamant de flori - lucru de care isi datea si el seama : "5 spre incurajere"). Eu am fost mai larg de mana si mi-am dat 8.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562326.jpg

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 14 December 2005 - 02:12 PM

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#11 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:16 PM

Alta poza.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562596.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#12 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:17 PM

Alta poza:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562666.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#13 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:18 PM

Inca una:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562705.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#14 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:19 PM

Din alt unghi

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562752.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#15 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:20 PM

Antepenultima

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562837.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#16 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:21 PM

Penultima

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562908.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#17 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:22 PM

Ultima

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-6-1134562945.jpg

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#18 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 14 December 2005 - 02:44 PM

Si acum la sfarsitul acestei expuneri, va rog sa ma scuzati pentru greselile gramaticale care probabil ca s-au strecurat. Nu sunt chiar asa agramat (cel putin asa zic eu) dar am scris toate astea intr-o mare graba.
Numai bine!

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 14 December 2005 - 02:46 PM

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#19 Useril este offline   Crios 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 08-September 03

Postat 14 December 2005 - 05:12 PM

Imi place cum ti-au iesit intrarile in tunel. Pe viitor mascheaza si interiorul ca sa nu ti se vada cartoane, placaje, etc.
Nici dupa copaci nu ma dau in vant cum arata mai ales ca se vede supimentar platforma pe care sunt asezati.
Imi cer scuze pentru critica si daca mai suporti (critica) iti mai dau ;) .
Pentru prima diorama feroviara arata bine si ..... sa-ti traiasca pustiul! Sa faca el lucrari mai bune decat tatal sau.
Bafta!
0

#20 Useril este offline   Olaf The Viking 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1259
  • Inregistrat: 17-June 03
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Machete statice, Feteasca Neagra

Postat 14 December 2005 - 06:29 PM

Singurul lucru care ma zgaraie rau pe ochii e platforma copacilor. Daca nu renunti la ea, fa-o macar rotunda. In rest diorama arata mult mai bine decat trenuletul, normal de altfel, fiind jucarie.

Aceasta postare a fost editata de Olaf The Viking: 14 December 2005 - 06:36 PM

Intai da cu toporu' si pe urma intreaba-l ce-a vrut!
sau ia-ti ceva dragut de aici www.machete.ro.
0

#21 Useril este offline   Pacific 231.000 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 15 December 2005 - 12:53 PM

Multumesc pentru aprecieri, pentru critici si pentru urari.
Ma gandeam la arbori sa ingrop platforma in iarba (adica sa mai pun niste rumegus sa aduc la nivel si apoi sa vopsesc).
Cred ca am sa fac si captuseala tunelului, asa pentru aspect.
Cat despre fiul sper ca decat sa stea pe strada, mai bine sa iasa un model cin mana lui. Cine stie... Alta generatie, alte gusturi.
Vom trai si vom vedea.

PS Critici accept si nu ma supar ca asa invata omul.

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 15 December 2005 - 12:53 PM

Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro