Modelism - RHC Forum: Proiect CNC Hobby - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Proiect CNC Hobby

#1 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 22 May 2011 - 10:24 PM

Salutare,

M-am apucat de un nou proiect sa construiesc un CNC router, si de curând mi-au sosit prima tura de piese si m-am apucat de asambalt.
Planul meu este sa fac un router pentru a freza lemn si neferoase.
Planul este sa il fac din urmatoarele componente:
- Sina de ghidaj D 20mm, x:1100mm, y:700mm, z:300mm
- Patine de ghidaj SBR20UU
- Suriburi bu bile 1150mm, 750mm, 350mm + suporti
- Cadru MDF
- 3 moroare pas cu pas de 3NM, controlere si sursa de curent
- Motor de frezare racire cu apa de 2,2 kw + invertor de fregventa

Pana acuma mi-a sosit kitu din china (de pe ebay) cu ghidajele, patinele si suruburile cu bile, MDF'u debitat. M-am apucat de asamblat
axa Z si cu axa Y totul a iesit aproape dupa calcule si acuma m-am impotmolit la piesa care face legatura dintre piulita de pe surubul cu bile
si axa, care am zis ca o construiesc eu tot din MDF da nu mi-a iesit si nici nu cred ca o sa tina pentru ca ii locu prea mic unde trebuie sa incapa.
Sunt incepator in domeniu mecanic si fac asa doar de hobby si nici nu prea am cunostinte in domeniu asa ca m-am gandit sa va intrb pe voi daca cumva
stiti unde as putea sa comand 3 suporti pentru suruburile cu bile dupa o schita/desen si eventua daca imi puteti spune si ceva preturi relative pentru
prelucrare la comanda.

Piulita arata cam asa:
Imagine atasata: Surub cu bile.jpg

Suportul ar trebui sa arate aproximativ asa:
Imagine atasata: Suport surub cu bile.jpg

o sa revin cu poze zilele urmatoare,

Merci,
Cristi
0

913Creative.ro

#2 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 30 May 2011 - 10:13 AM

Salutare,

am rezolvat cu suportu pentru piulita, l-am facut din mdf, o iesit destul de ok dar acuma am o alta problema: am montat ansamblu z si am vazut ca surubul cu bile nu este perfect drept ci are o deformare de 0.4mm si asta face sa se invarta destul de greu mai ales cand se apropie piulita de capete. Eu m-am gandit sa ii pun la surub doar un suport din doua ca sa se poata invarti usor, credeti ca ii o idee buna?

Imagine atasata: axa z.jpg
0

#3 Userul este online   sabinescu2006 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 455
  • Inregistrat: 06-June 09
  • Gender:Male
  • Location:lupeni ,HD
  • Interests:cnc

Postat 30 May 2011 - 09:57 PM

Vezi postareac_gutu, la 30 May 2011 - 10:13 AM, a spus:

Salutare,

am rezolvat cu suportu pentru piulita, l-am facut din mdf, o iesit destul de ok dar acuma am o alta problema: am montat ansamblu z si am vazut ca surubul cu bile nu este perfect drept ci are o deformare de 0.4mm si asta face sa se invarta destul de greu mai ales cand se apropie piulita de capete. Eu m-am gandit sa ii pun la surub doar un suport din doua ca sa se poata invarti usor, credeti ca ii o idee buna?

Atasament axa z.jpg

salutare!!! multi nu pun in capatul axei z lagar pt rulment de ex nici eu nu am la al meu !!!cred ca este o idee buna nu te afecteaza cu nimic fiind o cursa desul de scurta dar trebuie neeaparat sa ai rulmenti radiali axiali in capatul celalant la cuplarea cu motorul!!! bafta in continuare
Componente CNC ! www.sscnc.ro

Tel:0726133044,0784240474,YM/mail: sabinescu2006@yahoo.com
0

#4 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 09 December 2011 - 11:08 AM

Salutare,

am mai avansat putin in contructia cnc'ului, o sa urmeze zilele urmatoare inca cateva poze

http://img810.imageshack.us/img810/8049/img0654ek.th.jpg

http://img860.imageshack.us/img860/5263/img0655k.th.jpg

http://img810.imageshack.us/img810/8049/img0654ek.th.jpg
0

#5 Useril este offline   odin 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 19-June 08
  • Gender:Male

Postat 03 February 2012 - 07:48 PM

Felicitari!
Cum stai cu proiectul?
Lucreaza?
0

#6 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 04 February 2012 - 02:46 PM

merci,

am mai tot lucrat la el, tocmai am cumparat un buton de EStop si vreu sa il montez zilele astea, am o mica problema la el si anume cand pornesc motoru de frezare imi da peste cap senzori pentru limitarea de cursa(senzori de inductie) adica se declanseaza aleator si cred ca va trebui sa schimb cablu de alimentare la motoru de frezare cu unul ecranat si se pare ca nu prea gasesc de cumparat

am mai facut cateva poze intre timp:

http://img94.imageshack.us/img94/7459/img0668or.th.jpg http://img839.imageshack.us/img839/1295/img0669hf.th.jpg http://img839.imageshack.us/img839/3729/img0670vu.th.jpg http://img850.imageshack.us/img850/8383/img0671wd.th.jpg http://img256.imageshack.us/img256/5913/img0672ko.th.jpg http://img849.imageshack.us/img849/7254/img0673f.th.jpg
0

#7 Useril este offline   fanefane 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 223
  • Inregistrat: 20-January 09
  • Gender:Male

Postat 04 February 2012 - 04:34 PM

Acest fenomen e normal daca folsesti cabluri neecranate , schimba cablurile sau incearca cu inele de ferite.
Imagine atasata: filtru.jpg
Imagine atasata: richo.jpg
0

#8 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 04 February 2012 - 06:14 PM

Vezi postareafanefane, la 04 February 2012 - 04:34 PM, a spus:

Acest fenomen e normal daca folsesti cabluri neecranate , schimba cablurile sau incearca cu inele de ferite.
Atasament filtru.jpg
Atasament richo.jpg


ai cumva idee de unde as putea cumpara cablu cu 3 fire ecranat care sa duca un motor de 2,2kw ?
0

#9 Useril este offline   mincof 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male

Postat 04 February 2012 - 10:47 PM

Vezi postareac_gutu, la 04 February 2012 - 06:14 PM, a spus:

ai cumva idee de unde as putea cumpara cablu cu 3 fire ecranat care sa duca un motor de 2,2kw ?



Nu ai nici o problema cu cablul. Acelasi fenomen se intampla si daca puneai senzorii pe un multifilar cu motoarele step. Rezolvarea cea mai buna si cea mai sigura:
Trebuie sa decuplezi intrarile de la senzori cu condesatoare de 100nf (adica sa pui pe controller exact acolo unde vine firul de la senzori un condesator de 100nf). Pui un pin pe in si unul la masa. Trebuie sa pui la toti limitatorii de cursa, cat si la e-stop. Si ai rezolvat problema. Dupa ce faci asta, spune-ne cum merge.
0

#10 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 06 February 2012 - 12:43 PM

Vezi postareamincof, la 04 February 2012 - 10:47 PM, a spus:

Nu ai nici o problema cu cablul. Acelasi fenomen se intampla si daca puneai senzorii pe un multifilar cu motoarele step. Rezolvarea cea mai buna si cea mai sigura:
Trebuie sa decuplezi intrarile de la senzori cu condesatoare de 100nf (adica sa pui pe controller exact acolo unde vine firul de la senzori un condesator de 100nf). Pui un pin pe in si unul la masa. Trebuie sa pui la toti limitatorii de cursa, cat si la e-stop. Si ai rezolvat problema. Dupa ce faci asta, spune-ne cum merge.


merci pentru sfat, pana acuma am reusit sa montez condensatoarelel pentru senzori si se pare ca functioneaza. Am montat un condensator si pe butonul de EStop dar se pare ca nu functioneza, se declanseaza functia de EStop cand pornesc motorul de frezare, butonul de EStop este normal inchis si cand il apesi se intrerupe circuitul am incercat sa il folosesc inversat si asa se pare ca functioneza numai ca asa inversat nu prea este foarte util ca trebuie sa il invârt sa sara inapoi ca sa declansez functia de EStop. Aveti vre-o idee care poate fi problema?

butonul arata cam asa:
http://img.auctiva.com/imgdata/1/3/7/5/2/9/9/webimg/388040380_o.jpg?nc=401

Aceasta postare a fost editata de c_gutu: 06 February 2012 - 12:45 PM

0

#11 Useril este offline   mincof 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male

Postat 06 February 2012 - 02:42 PM

[quote name='c_gutu' timestamp='1328525005' post='544336']
merci pentru sfat, pana acuma am reusit sa montez condensatoarelel pentru senzori si se pare ca functioneaza. Am montat un condensator si pe butonul de EStop dar se pare ca nu functioneza, se declanseaza functia de EStop cand pornesc motorul de frezare, butonul de EStop este normal inchis si cand il apesi se intrerupe circuitul am incercat sa il folosesc inversat si asa se pare ca functioneza numai ca asa inversat nu prea este foarte util ca trebuie sa il invârt sa sara inapoi ca sa declansez functia de EStop. Aveti vre-o idee care poate fi problema?



Nu, pune-l pe invers si te duci in soft la mach si ii dai unde ai setat e-stop la pini, "active low". Asa isi inverseaza functia si asa trebuie sa mearga. In momentul cand apesi, se scurcicuiteaza pini si face functia de stop. In momentul cand rotesti, se desfac pinii din scurtcircuit si va functiona la parametrii.
Sa-mi spui cum merge dupa modificare.

Aceasta postare a fost editata de mincof: 06 February 2012 - 02:44 PM

0

#12 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 06 February 2012 - 03:37 PM

Vezi postareamincof, la 06 February 2012 - 02:42 PM, a spus:

Vezi postareac_gutu, la 06 February 2012 - 12:43 PM, a spus:

merci pentru sfat, pana acuma am reusit sa montez condensatoarelel pentru senzori si se pare ca functioneaza. Am montat un condensator si pe butonul de EStop dar se pare ca nu functioneza, se declanseaza functia de EStop cand pornesc motorul de frezare, butonul de EStop este normal inchis si cand il apesi se intrerupe circuitul am incercat sa il folosesc inversat si asa se pare ca functioneza numai ca asa inversat nu prea este foarte util ca trebuie sa il invârt sa sara inapoi ca sa declansez functia de EStop. Aveti vre-o idee care poate fi problema?



Nu, pune-l pe invers si te duci in soft la mach si ii dai unde ai setat e-stop la pini, "active low". Asa isi inverseaza functia si asa trebuie sa mearga. In momentul cand apesi, se scurcicuiteaza pini si face functia de stop. In momentul cand rotesti, se desfac pinii din scurtcircuit si va functiona la parametrii.
Sa-mi spui cum merge dupa modificare.


l-am legat normal si functioneaza ok(butonul de EStop are circuitul normal inchis si cand il apesi se intrerupe) , problema este ca se declanseaza singur in modul asta cand pornesc motoru de frezare. Problema este cand citcuitul este inchis si intrerupi circuitul, daca circuitul este deschis si il inchizi de la buton nu mai interfereaza cu motorul de frezare.
0

#13 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 4806
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 06 February 2012 - 03:46 PM

E putin de lucru, incearca si cum ti-a recomandat mincof.
Spor la treaba!
ID Yahoo Messenger: bitex25
Telefon: 0721 385365
0

#14 Useril este offline   mincof 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male

Postat 06 February 2012 - 05:28 PM

Vezi postareac_gutu, la 06 February 2012 - 03:37 PM, a spus:

l-am legat normal si functioneaza ok(butonul de EStop are circuitul normal inchis si cand il apesi se intrerupe) , problema este ca se declanseaza singur in modul asta cand pornesc motoru de frezare. Problema este cand citcuitul este inchis si intrerupi circuitul, daca circuitul este deschis si il inchizi de la buton nu mai interfereaza cu motorul de frezare.


Nu, trebuie invers. Asta ti-am spus. Citeste mai sus si fa exact cum ti-am spus.
0

#15 Useril este offline   mihaighe 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 101
  • Inregistrat: 29-January 10
  • Gender:Male

Postat 06 February 2012 - 05:38 PM

Logica butonului de stop cu retinere este ca el trebuie sa fie activ la apasare,ce contacte are si cum il legi depinde de ce a spus si mincof,dar universal valabil este sa-l faci activ la apasare.
0

#16 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 06 February 2012 - 06:16 PM

Vezi postareamihaighe, la 06 February 2012 - 05:38 PM, a spus:

Logica butonului de stop cu retinere este ca el trebuie sa fie activ la apasare,ce contacte are si cum il legi depinde de ce a spus si mincof,dar universal valabil este sa-l faci activ la apasare.


asta este problema, butonul de stop este tot timpul activ si cand il apesi nu mai este activ, are doar 2 conexiuni nu am alta posibilitate cum sa il leg, si solutia ar fi sa cumpar un alt buton care sa fie activ doar cand ii apasat
0

#17 Useril este offline   mincof 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male

Postat 06 February 2012 - 07:22 PM

Vezi postareac_gutu, la 06 February 2012 - 06:16 PM, a spus:

asta este problema, butonul de stop este tot timpul activ si cand il apesi nu mai este activ, are doar 2 conexiuni nu am alta posibilitate cum sa il leg, si solutia ar fi sa cumpar un alt buton care sa fie activ doar cand ii apasat


Inseamna ca intrerupatorul este simplu. Te duci la lizeanu si cumperi unul dublu sau varianta opusa care o ai tu, si-i montezi ciuperca. Daca nu te duci tot acolo si-ti ie altul dublu. Daca nu vii si cumperi unul de la mine cu 20ron cu tot cu ciuperca.
Dar poti sa-i faci proba fara buton. Lasi firele simple fara buton, si cand faci stop le atingi, iar cad iese din stop le desfaci. Asa faci proba la condesatorul care ti-am spus si o sa vezi ca nu mai ai problema.
0

#18 Useril este offline   fanefane 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 223
  • Inregistrat: 20-January 09
  • Gender:Male

Postat 06 February 2012 - 07:49 PM

Contactele pentru E-stop poti sa le modifici daca vrei normal inchis sau normal deschis , dar nu e indicat.
Regula de baza la E-stop este normal inchis si cand il apesi se intrerupe circuitul .
Daca te uiti pe orice documentatie asa e indicat , daca modifici va functiona si asa dar pe raspunderea ta ,
poate cind vei avea cu adevarat nevoie de el vei avea un fir intrerupt si nu va functiona sau nu va face contact ,
cine stie cind iti prinzi degetele acolo si nu e de jucat !
Daca folosesti normal inchis si cand il apesi se intrerupe circuitul iar daca din gresala se rupe un fir vei observa din timp.
Teoria e una si practica alta de multe ori.
E asa greu de pus un cablu ecranat nu e o avere.
0

#19 Useril este offline   mincof 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male

Postat 06 February 2012 - 08:05 PM

Vezi postareafanefane, la 06 February 2012 - 07:49 PM, a spus:

Contactele pentru E-stop poti sa le modifici daca vrei normal inchis sau normal deschis , dar nu e indicat.
Regula de baza la E-stop este normal inchis si cand il apesi se intrerupe circuitul .
Daca te uiti pe orice documentatie asa e indicat , daca modifici va functiona si asa dar pe raspunderea ta ,
poate cind vei avea cu adevarat nevoie de el vei avea un fir intrerupt si nu va functiona sau nu va face contact ,
cine stie cind iti prinzi degetele acolo si nu e de jucat !
Daca folosesti normal inchis si cand il apesi se intrerupe circuitul iar daca din gresala se rupe un fir vei observa din timp.
Teoria e una si practica alta de multe ori.
E asa greu de pus un cablu ecranat nu e o avere.



Daca se merge pe premiza asta ca se rup firele, mai bine se construieste altceva. Asta inseamna ca si senzorii de proximitate de la cap de cursa se pot strica, daca se va intrerupe alimentarea pe ei sau se ard tranzistorii, si un virus poate afecta programul mach si poti sa apesi 100 de ani pe e-stop ca tot nu-si face treaba. Deci cine construieste un cnc, nu cred ca va pune un fir de 0,00000001mmp, si va pune un fir rezonabil de 0,25-o,5mmp, care va fi ok.
Deci sa fim seriosi, ce se scrie in privinta asta, este scris de acum 100 de ani, cand nu se stia ce este ala un senzor si nu exista un program de cnc.
Iar treaba cu firul ecranat, in cele mai multe cazuri este o teapa, ca tot se va intampla la fel din cauza luncimii cablului de la lim. de cap.

Aceasta postare a fost editata de mincof: 06 February 2012 - 08:06 PM

0

#20 Useril este offline   c_gutu 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 03-October 10
  • Gender:Male
  • Location:Cluj-Napoca
  • Interests:cnc

Postat 08 February 2012 - 01:46 AM

am rezolvat problema cu butonu de estop, l-am modificat temporar sa fie invers pana imi ajunge butonu nou.
As mai avea o intrebare, credeti ca ar fi suficient un minicompresor pentru indepartarea rezidurilor in urma frezarii cu urmatoarele caracteristici:

Compresor aer de putere mare cu valva electromagnetica si cu aplicatii multiple:acvarii,iazuri,etc.
Pachetul contine si un distribuitor cu 4 iesiri.

VOLT: AC230/115V
FREQ: 50/60HZ
POWER: 35W
PRESSURE:0.028MPa
OUTPUT: 40L/min
WEIGHT: 1.9kg
SIZE: 183x97x116mm

http://animaniashop.ro/uploads/20071025161013972.jpg
0

#21 Useril este offline   Flying Kettle 

  • Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 08 February 2012 - 09:33 AM

0.028 megapascals = 0.28 bar

Mi se pare putin ca presiune.
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#22 Useril este offline   mincof 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male

Postat 08 February 2012 - 10:17 AM

Vezi postareac_gutu, la 08 February 2012 - 01:46 AM, a spus:

am rezolvat problema cu butonu de estop, l-am modificat temporar sa fie invers pana imi ajunge butonu nou.
As mai avea o intrebare, credeti ca ar fi suficient un minicompresor pentru indepartarea rezidurilor in urma frezarii cu urmatoarele caracteristici:

Compresor aer de putere mare cu valva electromagnetica si cu aplicatii multiple:acvarii,iazuri,etc.
Pachetul contine si un distribuitor cu 4 iesiri.

VOLT: AC230/115V
FREQ: 50/60HZ
POWER: 35W
PRESSURE:0.028MPa
OUTPUT: 40L/min
WEIGHT: 1.9kg
SIZE: 183x97x116mm




trebuie neaparat sa ai o butelie de acumulare al aerului ca sa ai presiune.
0

#23 Useril este offline   SEPI 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 63
  • Inregistrat: 11-October 09
  • Gender:Male
  • Location:Fagaras

Postat 09 February 2012 - 11:22 AM

Salutare
Se obicei aschiile trebuiesc aspirate si nu suflate.
Foloseste un aspirator la care adaptezi un ciclon.
Succese!
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro