Modelism - RHC Forum: baterii LIPO incarcate in paralel? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

baterii LIPO incarcate in paralel? cum incarc 2x2S LIPO = 4S

#1 Useril este offline   Amun 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 26-April 09

Postat 02 June 2009 - 09:16 PM

oare ma puteti ajuta cu indicatii conform subiectului?
am un incarcator cu balansare ce suporta maxim 6S de la turnigy (daca e nevoie de model pot da link) si as vrea sa incarc 2 baterii 2S in acelasi timp
din ce am gasit eu prin magazine externe, cred ca as putea folosi o legatura ce pune alimentarea in paralel si o placuta de conversie, atasate in poze

Imagine atasata: Deansharness2P.jpg Imagine atasata: TP_FPadapter.jpg
(incarcatorul si bateriile le am pe deans)

imi poate confirma cineva mai avizat daca pot incarca 2 LIPO 2S in acelasi timp cu acesoriile astea?

de asemenea, exista vreun magazin prin bucuresti la care pot gasi vreun accesoriu ca sa incarc 2 baterii LIPO 2S in acelasi timp (daca ce zic eu mai sus e gresit, poate exista totusi o ustensila :lol:) - va rog un PM daca aveti idee

multumesc.
0

#2 Useril este offline   Abburo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1317
  • Inregistrat: 02-June 07

Postat 02 June 2009 - 09:38 PM

Conform titlului nu ai 4S ci 2S2P ... e o mica diferenta.

Egalizorul se folosetste pentru acumulatori in serie. Tensiunea fiecarei celule este practic verificata independent, ori tu daca ii dai 2 celule in paralel ... tensiunea carei celule o verifici de fapt?

Pachetele xSyP sunt dotate cu mufe separate care practic delimiteaza bateriile inseriate.

Deci, nu incerca sa incarci cele doua pachete in paralel, decat daca tii neaparat sa le distrugi. Te costa mai ieftin sa-ti mai cumperi inca un incarcator cu egalizare!
URGENT !!! schimb Caiet A4 cu Audi acelashi model….rog seriozitate!!!
0

#3 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 02 June 2009 - 10:02 PM

Ai distrus acumulatori Li-Po pentru ca i-ai incarcat in paralel? Ce crezi ca se intampla de se distrug?
Cand a spus ca vrea sa le incarce in paralel cred ca a vrut sa spuna in acelasi timp.

Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 02 June 2009 - 10:04 PM

0

#4 Useril este offline   pe3scu 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 84
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 02 June 2009 - 10:20 PM

Vezi postareaAmun, la Jun 2 2009, 10:16 PM, a spus:

oare ma puteti ajuta cu indicatii conform subiectului?
am un incarcator cu balansare ce suporta maxim 6S de la turnigy (daca e nevoie de model pot da link) si as vrea sa incarc 2 baterii 2S in acelasi timp
din ce am gasit eu prin magazine externe, cred ca as putea folosi o legatura ce pune alimentarea in paralel si o placuta de conversie, atasate in poze

Atasament Deansharness2P.jpg Atasament TP_FPadapter.jpg
(incarcatorul si bateriile le am pe deans)

imi poate confirma cineva mai avizat daca pot incarca 2 LIPO 2S in acelasi timp cu acesoriile astea?

de asemenea, exista vreun magazin prin bucuresti la care pot gasi vreun accesoriu ca sa incarc 2 baterii LIPO 2S in acelasi timp (daca ce zic eu mai sus e gresit, poate exista totusi o ustensila :lol:) - va rog un PM daca aveti idee

multumesc.

In paralel e riscant, ca daca exista diferenta de tensiune intre cele doua baterii, iese cu scantei si fum.
Dar poti face alta smecherie. Pui bateriile in serie si le incarci ca pe un acc 4S fara nici o problema.
Pentru asta:
1. modifici conexiunile la adaptorul Deans in asa fel ca bateriile sa fie in serie.
2. iti faci un adaptor care sa treaca de la cele doua mufe de egalizare 3 pini la una singura cu 5 pini.

Daca nu le ai cat de cat cu electonica roaga pe cineva sa te ajute, nu e mare lucru.

Succes !!
_
0

#5 Useril este offline   Abburo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1317
  • Inregistrat: 02-June 07

Postat 02 June 2009 - 10:49 PM

@liviu: nu am stricat acumulatori, pentru ca nu am facut imprudenta sa-i incarc in acest mod. Cele doua celule in paralel se incarca in mod sigur inegal.
Ceea ce spunte pe3escu este absolut perfect valabil si functional...
URGENT !!! schimb Caiet A4 cu Audi acelashi model….rog seriozitate!!!
0

#6 Useril este offline   Amun 

• Nou venit
  • Pip

Postat 02 June 2009 - 11:53 PM

abia dupa ce am scris am vazut ca mai exista un topic similar in automodelism, imi cer scuze, sper sa nu ma injure nimeni

ca sa clarific, eu vreau sa incarc 2 baterii in acelasi timp, punct.
metoda legarii in paralel era cea propusa de mine, si din cate inteleg nu este buna

deci trebuie sa imi fac un conector in serie, adica asa?
Imagine atasata: Deansharness2S.jpg
si sa-l folosesc impreuna cu o placuta egalizare ca cea din poza de mai sus? (sau sa-mi fac un adaptor la 5 pini)
pe3scu, imi poti spune daca ai folosit un astfel de "aranjament" pentru a incarca baterii? sigur este ok :lol:?

mufele deans le-am gasit in bucuresti la un magazin, insa mufe de egalizare nu am gasit...mi-as face si singur (insa normal as prefera sa cumpar), dar daca nu gasesc mufele degeaba :)
0

#7 Useril este offline   on_off road 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 526
  • Inregistrat: 30-October 08

Postat 03 June 2009 - 05:55 AM

cred ca asta ajuta cel mai mult : http://www.scriptasy...peed/_lipo.html , http://monster.traxx...ad.php?t=460288

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: bal_hyp_2s2s_wmain.gif

daca voi nu ma vreti , io oricum nu va vreu
0

#8 Useril este offline   elbutchos 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 398

Postat 03 June 2009 - 07:52 AM

Salut.

Eu am acest "combo".

Turnigy Accucell 6 + 2 x 2S Lipo.
Trebuie INSERIATE bateriile pentru a obtine o balansare oarecum perfecta a tuturor celulelor.
Atat cablul de inseriere cu Deans cat si celalalt le-am facut acasa. Si arata asemanatoare cu cele din poze.

Atentie totusi la ordinea de legare a firelor. La mine s-a lasat cu multe scantei la un moment dat cu toate ca toate cablurile erau corect legate.

1. Se conecteaza cablul de inseriere de DEANS la incarcator.
2. Se conecteaza bateriile la cablul de inseriere de DEANS.
3. Se conecteaza bateriile la cablul Y de balansare.
4. Se conecteaza cablul Y de balansare la incarcator.
5. Se seteaza incarcatorul la Lipo Balance la 4S si se da start. Eu incarc baterii de 4000mah la maxim 2.5A.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 2.jpg
  • Imagine atasata: Balanceharness.jpg
  • Imagine atasata: 1.jpg
  • Imagine atasata: Deansharness2S.jpg

Aceasta postare a fost editata de elbutchos: 03 June 2009 - 07:54 AM

HPI E-Savage, GCM reaction diffs with HPI Blitz gears, Modified driveshafts, Superglide steering, Turnigy Trackstar 150A, Turnigy XK3665-B-2300KV, External BEC, Turnigy 15Kg Servo, Rulux Halfups, HPI Aggressors.
HPI E-Savage stock.
HPI Savage Flux stock.
0

#9 Useril este offline   mih77ro 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 93
  • Inregistrat: 25-April 09

Postat 03 June 2009 - 08:34 AM

eu momentan incarc o singura baterie 2S lipo la incarcator dar nu folosesc si mufa alba???
nu o folosesc pentru ca balancer-ul nu are si intrare pt 2S

trebuie sa folosesc si mufa alba la incarcare?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: SPM_A0629.jpg
  • Imagine atasata: SPM_A0630.jpg

Welcome to Romania the land of jokes
Bex Team Racing
0

#10 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 June 2009 - 11:54 AM

Chiar daca nu il ajuta in mod direct pe Amun, propun urmatorul scenariu:
Avem doua baterii 2S cuplate in paralel, nu neaparat de aceeasi capacitate. Legam si mufele de egalizare in paralel. Incarcam grupul de acumulatori cu un curent mai mic decat curentul maxim suportat la incarcare de cel mai mic ca si capacitate dintre acumulatori, cu egalizare sau nu. Incarcarea se termina la 8,4V cum e firesc. Intrebare: este vreun acumulator suprasolicitat sau incarcat partial? De ce?
0

#11 Useril este offline   elbutchos 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 03 June 2009 - 02:55 PM

@mih77ro - tu nu ai acolo mufa de balansare pentru 2 celule. Si da ! , trebuie musai sa legi si mufa alba caci vei strica bateria prematur daca nu o balansezi.
Singura solutie e sa faci rost de un cablu Y 2x2S si sa conectezi ambele baterii inseriate la mufa de balansare de 4S.
Ala e un Turnigy Accucell 8 ?

@liviu_vladut -
Exemplu. Ai 2 baterii 2S 2200mah si 3700mah. Incarcarea se face la 1100mah.
Daca le legi in paralel incarcarea va dura aprox 2 ore si va incarca bateria de 2200 la maxim iar pe cea de 3700 doar cu 2200mah.
Sper ca ai inteles ce vreau sa spun.

@Amun - cei care vand DEANS-uri sigur iti pot face si toate cablurile necesare ... contra cost probabil.
HPI E-Savage, GCM reaction diffs with HPI Blitz gears, Modified driveshafts, Superglide steering, Turnigy Trackstar 150A, Turnigy XK3665-B-2300KV, External BEC, Turnigy 15Kg Servo, Rulux Halfups, HPI Aggressors.
HPI E-Savage stock.
HPI Savage Flux stock.
0

#12 Useril este offline   porcofon 

• -==-
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 961
  • Inregistrat: 26-October 08
  • Interests:Automodelism

Postat 03 June 2009 - 03:02 PM

Vezi postareaelbutchos, la Jun 3 2009, 03:55 PM, a spus:

@liviu_vladut -
Exemplu. Ai 2 baterii 2S 2200mah si 3700mah. Incarcarea se face la 1100mah.
Daca le legi in paralel incarcarea va dura aprox 2 ore si va incarca bateria de 2200 la maxim iar pe cea de 3700 doar cu 2200mah.

Existand capacitati diferite la acumulatori exista posibilitatea ca delta peak-ul sa se "zapaceasca" si sa nu mai stie cand sa opreasca incarcarea sau intotdeauna va alege valoarea cea mai mica?

.....::i'm a joker. assume that when you read me::......
0

#13 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19189
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 03 June 2009 - 03:12 PM

Vezi postareaelbutchos, la Jun 3 2009, 03:55 PM, a spus:

...Incarcarea se face la 1100mah.

Nu cred ca Liviu a inteles, pentru ca sunt destul de multe greseli.
Odata ca incarcarea se face cu un curent, care nu se noteaza in mah...
Apoi, doua acumulatoare legate in paralel si incarcate simultan au in comun doar voltajul, ala poti baga mana in foc ca este identic.
Presupunerea ta ca ele isi vor imparti frateste curentul care vine din charger este falsa, din contra, fiecare va lua atat curent astfel incat sa forteze ca tensiunea la bornele lui sa o urmareasca pe a celuilalt cu care este legat in paralel. Astfel, in cazul evocat de tine, cel de 3700mAh isi va trage din cei 1100mA pe care ii da chargerul o portie mai mare decat cel de 2200mAh.
In final dupa aproximativ 5900/1100 = 5 ore si ceva, ambele acumulatoare vor fi incarcate optim.

@porcofon: incarcarea lipo nu se bazeaza pe delta peak pentru detectia terminarii, ci pe tensiunea la bornele celulei.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 03 June 2009 - 03:13 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#14 Useril este offline   Amun 

• Nou venit
  • Pip

Postat 03 June 2009 - 03:14 PM

multumesc tuturor, m-am lamurit, clar serie peste tot si pot sa incarc 2 baterii :blink:

problema care ramane este sa fac rost de mufe de egalizare...nu vad sa fie la nici un magazin :(
...sau poate o sa astept si o sa le comand de afara, daca ma lipesc de comanda cuiva
0

#15 Useril este offline   porcofon 

• -==-
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 961
  • Inregistrat: 26-October 08
  • Interests:Automodelism

Postat 03 June 2009 - 03:24 PM

multam pentru lamurire renatoa

.....::i'm a joker. assume that when you read me::......
0

#16 Useril este offline   elbutchos 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 03 June 2009 - 03:29 PM

@renatoa

Din timp ce trebuie sa setez pe charger curentul de incarcare ... ma gandesc ca vorbim si in mah.

Nu trebuie luat neaparat in considerare dar tind sa cred ca la un moment dat o baterie va ajunge la 8.6V iar cealalta 8.2V. - Nasol
Fiind in paralel fara posibilitate de balansare separata a celulelor nu stiu daca tensiunea se va mentine egala.
Cel putin in cazul discutat la descarcare ar fi belea mare.

Aceasta postare a fost editata de elbutchos: 03 June 2009 - 03:30 PM

HPI E-Savage stock.
HPI Savage Flux stock.
0

#17 Useril este offline   hash84 

• DreamTeam member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2186
  • Inregistrat: 28-November 06

Postat 03 June 2009 - 03:38 PM

Vezi postareaelbutchos, la Jun 3 2009, 04:29 PM, a spus:

tind sa cred ca la un moment dat o baterie va ajunge la 8.6V iar cealalta 8.2V. - Nasol

cum sa ajunga la 8.6 volti din moment ce incarcatorul iti da maxim 8.4 ? ce a zis renatoa e foarte adevarat.
    /------------------------\              |~~\_____/~~\__  |
    |        Hash84          |______________ \______====== )-+
    |                        |                      ~~~|/~~  |
    \------------------------/                         ()
0

#18 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2009 - 03:53 PM

Presupunand prin absurd ca se va ajunge acolo, si ca rezistenta interna a unei celule este de 10 miliohmi, ia calculeaza-mi si mie ce curent se va scurge intre cele doua pack-uri ? :blink:
0

#19 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 03 June 2009 - 04:02 PM

Eu nu inteleg. Baterii legate IN PARALEL cu tensiunea diferita???! Caderea de tensiune intre ele banuiesc ca se disipa pe puntea ce uneste bornele lor. Curentii trasi, ri, capacitati diferite, da. Dar tensiune... Sau nu am inteles eu si atunci scuze. Oricum, incarcarea in paralel a packuri de capacitati diferite este atehnica si absurda. Poate numai sa fie in joc viata cuiva sa incerci asa ceva...

Bafta!
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#20 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 June 2009 - 04:05 PM

Conectarea in paralel a celulelor este folosita si de fabricantii de acumulatori fara teama de a se inegal. In momentul conectarii, pentru scurt timp, cel mai incarcat va ceda energie celui mai gol pana la egalizarea tensiunii, dupa aceea pe toata durata incarcarii curentul se va imparti la cei doi acumulatori proportional cu capacitatea fiecaruia. Curentul in momentul conectarii poate fi mare, dar scade rapid (se presupune ca nu conectezi un acc incarcat de 5000mAh cu unul de 300mAh descarcat, ci de capacitati apropiate). Asa cum a spus Renatoa, la sfarsit vom avea doi acumulatori incarcati complet, tensiunea de la bornele lor asigurandu-ne de asta.

Pavel Costel, se presupune ca le conectezi in paralel doar in perioada incarcarii. Noi avem un prieten care pentru a mari capacitatea acumulatorilor, a conectat celule de capacitati mult diferite, si le foloseste de ceva timp fara probleme. Nu e nici o absurditate in asta.

Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 03 June 2009 - 04:17 PM

0

#21 Useril este offline   elbutchos 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 03 June 2009 - 04:18 PM

renatoa si liviu_vladut - asa e cum spuneti.
Sorry, a fost greseala mea.
pavcostel - au dreptate oamenii. Da un google. Chiar e o metoda foarte folosita ...
HPI E-Savage stock.
HPI Savage Flux stock.
0

#22 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 03 June 2009 - 04:32 PM

Citeaza

Nu trebuie luat neaparat in considerare dar tind sa cred ca la un moment dat o baterie va ajunge la 8.6V iar cealalta 8.2V. - Nasol
Fiind in paralel fara posibilitate de balansare separata a celulelor nu stiu daca tensiunea se va mentine egala

Google poate sa-mi explice cum doua surse de tensiune legate IN PARALEL pot avea o tensiune deosebita? Eu stiam ca e o tensiune UNICA, de aia le legi in paralel. Ca le incarci sau le descarci, cata vreme sunt in paralel au aceeasi tensiune, comuna. Ca este o medie, ca sunt curenti, capacitati, ri, diferite, astea inteleg. Dar tensiunea e unica. Sau inca nu inteleg eu si cer scuze.
Ca se incarca doua packuri in paralel a mai fost discutat. Se incarca amandoua, in cazul Lipo sau Pb, intrucat se monitorizeaza tensiunea la borne. Fiecare va lua cat are nevoie, durata de incarcare fiind mai lunga decat normal. Egalizarea, e altceva.

Citeaza

Oricum, incarcarea in paralel a packuri de capacitati diferite este atehnica si absurda

Mea culpa, aici trebuia sa scriu "folosirea". Din cauza vitezei.

Bafta!
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#23 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2009 - 04:35 PM

Vezi postareaelbutchos, la Jun 3 2009, 05:18 PM, a spus:

renatoa si liviu_vladut - asa e cum spuneti.
Sorry, a fost greseala mea.
pavcostel - au dreptate oamenii. Da un google. Chiar e o metoda foarte folosita ...

Folosita, dar sincer mie nu imi place...
Caz concret, am 3 laptopuri identice, care 2 au venit cu 8 celule liion legate 4s2p, si unul cu numai 4 celule legate 4s.
Diferenta este data de spatiul disponibil, li-ion din prima generatie nu putea fi fabricate decat cilindrice, in schimb ce in spatiul ocupat de 2 cilindri cuplati in paralel la generatia mai noua au reusit sa fabrice un element mai plat.
La cele cu 8 celule am schimbat acumulatorii la ambele in mai putin de 2 ani, pentru ca defectarea oricarei celule din cele 8 tragea in jos si vecina ei legata in paralel. Cel cu pack-ul de 4 lipo 4s se tine dupa mai mult de 3 ani bine merci, la 3/4 din timpul original.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu