Modelism - RHC Forum: variator supra-alimentat - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

variator supra-alimentat se poate?

#1 Useril este offline   alexella 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 431
  • Inregistrat: 21-May 02

Postat 15 August 2003 - 03:41 PM

salutare...

intrebare: a incercat cineva sa supravolteze un variator pana pe la 12-13v?
imi pun intrebarea asta pentru ca majoritatea variatoarelor au specificatia unei tensiuni de intrare de pana la 6-7 celule, adica pana in 8.4V.

a pus careva variator de la un acumulator de 12V (sa zicem...)????
ca daca pun un regulator intre, diferenta de tensiune o pierd termic si.. .pacat de ea.
se descurca variatorul cu tensiune mai mare cu aproape 50% fata de specificatiile tehnice????

alexella
Oriunde vei merge, acolo vei ajunge............
0

#2 Useril este offline   andrixnet 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 16-June 03

Postat 15 August 2003 - 05:12 PM

Ceea ce iti voi raspunde mai departe este din electronica la modul general. (adica eu am cam lucrat mai mult cu variatoare proiectate si facute de mine).

Problema se imparte in 2 categorii :

1) variatoare la care ai doar fisa cu specificatii
2) variatoare la care ai fisa cu specificatii si le poti si desface sa vezi cu ce circuite sunt construite.

Varianta 1: din cat am citit specificatii de variatoare, in general am vazut ca se dau cam : 5-10, 5-8, 6-14, 7-30 etc celule. Respectiv exista specificat cate celule poti folosi cu, respectiv fara functia BEC. (fara poti folosi mai mult).

Varianta 2: stiind specificatiile si putand vedea cu ce circuite e construit (daca l-ai demontat, sau macar i-ai scos carcasa sa vezi inscriptiile de pe piese), atunci poti cauta pe internet datasheet-urile pentru fiecare din piesele astea si sa afli care sunt limitele operationale ale lor.

Cateva considerente simple :
- In general se dau specificatii cu o plaja mai restransa decat posibilitatile reale ale circuitelor pentru ca functionarea aproape de limite duce la o scadere a fiabilitatii
- Daca vrei sa alimentezi la o tensiune mai mare, ai urmatoarii factori :

1) functia BEC poate fi suprasolicitata termic pentru ca BEC furnizeaza un curent mare la servo-uri, si trebuie sa disipe mai mult (diferenta dintre nr. de celule pe variator si 5V creste)
Pentru ca asta nu prea sunt prevazute cu radiator (in general smd lipit pe placa) nu prea ai mari posibilitati de racire a lor... Asa ca ti se poate opri din cauza protectie "thermal shutdown"
2) circuitul care asigura functia BEC are tensiunea limita superioara de intrare destul de redusa, peste care acesta se distruge. (in general circuitele uzuale care pot asigura functia BEC lucreaza pana pe la 25V tensiunea de intrare)
3) Tranzistorii care asigura functia de comutare pentru motor trebuie sa disipe mai multa putere decat in mod normal. Daca ai posibilitatea de a oferi racire mai puternica, asta nu e o problema prea mare.
4) Tranzistorii care asigura comutarea pt. motor au tensiunea maxima intre terminale destul de redusa (poate pt. ca sa suporte curent mai mare). Depasire poate duce la ardere. Despre asta poti afla numai vazand ce au inscris pe capsula si sa le cauti datasheet.

Sfaturi :
- daca pui mai multe celule, nu sari calul. Daca e presris pt. 6-7 celule, nu pune 30. dar 10 s-ar putea sa poti pune.
- nu folosi functia BEC.
- incepe cu curenti de sarcina mai mici si urmareste regimul termic al variatorului. Asta e cea mai mare problema. (ex pune motorul la o turatie mai mica si lasa-l asa mai mult timp. incearca sa stabilesti cam pe unde se incinge la fel de tare cu 10 celule comparativ cu 6 celule si motorul in plin)
- s-ar putea sa poti folosi linistit mai multe celule, dar cu conditia sa lucrezi la un curent mai mic.
- ofera-i mai multa racire
- ofera-i si mai multa racire!!!
- daca poti afla cu ce piese e facut, intai cauta datasheet la astea.

Pe scurt : la 12V, fara BEC, cu variatorul specificat la 6-7 celule, daca mai reduci din curentul de sarcina, cred ca poate functiona destul de bine. Desigur, fara nici o garantie.
Evident, cu cat cresti tensiunea, sansele sa-l arzi cresc.

Inca odata, dupa parerea mea, cea mai stricta limita e data de regimul termic, dat de produsul curent * tensiune. Puterea disipata pe elementul de comutare este cea care iti sta in calea succesului http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Eu ma joc
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro