Energie alternativa ecologica (View original topic)



p990i

Posted 09 December 2006 - 05:46 PM

Intre timp m-am apucat sa citesc un alt topic care se refera tot la energie dar se pune accent pe "arderea gazului" :D A fost doar o gluma.
Ideea este ca mi-am luat teren iar utilitatile sunt departe, aproximativ 300m, drept pentru care ma intereseaza foarte tare energia alternativa, durabila, si cat se poate de ecologica.
Pentru producerea curentului m-am gandit la panouri fotovoltaice si eolian chiar daca nu-mi convine a doua varianta. Pe langa astea 2 trebuie sa mai am ceva de back-up si o solutie pe care o utilizez la scara mica este incarcarea unui acumulator la bricheta de la masina pentru ca in fiecare zi, mai putin in week-end, merg cel putin 2-3 ore, Acest lucru va deveni o teroare daca stam sa ne gandim la caratul unor acumulatoare babane, dar pe de alta parte este pacat de Dumnezeu pentru energia creata de masina, ca ea sa nu fie inmagazinata cumva, si folosita. Si as vrea sa mai iau in calcul varianta unui grup generator dar pe care sa-l modific si sa mearga pe gaz sau altceva decat benzina sau motorina, cu destinatia finala de a economisi bani.
Pentru incalzire este o problema. Nu vreau sa ma racordez la gaz si nici butelie imensa sa pun in curte nu-mi convine, dar cum si energia electrica va fi scumpa nu o voi putea risipi cu una cu doua, asa ca totusi as folosi gaz doar pentru aragaz cu o butelie sa zicem normala. Pentru incalzit casa ma gandeam la panouri solare pentru apa calda si din conversie electro-termica. Am zis ecologic si am bagat in ecuatie grup generator, dar numai pentru cateva aspecte l-am bagat: ca solutie de back-up finala dar si pentru ca as putea face cumva sa iau caldura degajata de motor si sa o transport prin casa tot pentru a nu forta acumulatorii. Desi ma va costa mai mult vreau sa iau in calcul tot felul de variante de incalzit casa si anume sa fac si incalzire in pardoseala pentru ca ma gandesc eu ca va tine ceva mai mult acea caldura inmagazinata acolo. Tot pentru incalzit, iar acum ma refer la varianta electro-termo cea mai buna varianta pe care o vad este aerul conditionat, si uitandu-ma prin ultimul catalog de la LG am gasit modelul ES-H1264DM0 care are o clasa de eficienta pe incalzire de 4,46, adica consuma 0,82kW si genereaza caldura de 3,665kW. Cu toate astea, pe modul de incalzire are clasa C, asta inseamna ca ar fi loc si de mai bine. Panourile solare pentru apa calda nu-mi vor da caldura decat pe timpul zilei asa ca va trebui sa apelez si la o alta varianta, si am gasit boilere de 100l cu un consum de 1,5kW, dar poate sunt si variante mai bune. O centrala electrica parca am impresia ca are un sonsum destul de mare.
Pe plan global: va trebui sa optimizez fiecare coeficient si nu stiu in totalitate cum va trebui sa procedez, din acest motiv sunt convins ca unii dintre voi au o atractie mai mare asupra studiului acumulatorilor (iar acestia pot face recomandari asupra tipului, firmei producatoare, conditii de folosire/depozitare, etc.), altii asupra electronicii aici intrand controlere de incarcare, invertoare, panouri, generatoare; altii (sa dea Domnu') se pricep la constructii case si pot recomanda folosirea caramizii porotherm de marca x in detrimentul marcii y, si asa mai departe, ca in final sa stiu (sau sa stim, in caz ca mai sunt/vor mai fi, printre noi persoane care se afla in aceeasi situatie) ce va fi mai bine sa folosim. Daca exista macar un arhitect printre noi ma aplec respectuos si il rog sa isi dea cu parerea.
Tot ce inseamna energie solara fie ca este electrica sau caldura, va trebui optimizata la maxim, mai ales pentru ca iarna aceasta energie este cam zgarcita cu noi, drept pentru care consider ca este necesara folosirea unui sistem de urmarire a soarelui atat in plan orizontal cat si vertical. Ceea ce se poate face si acasa se va face, nu este mandatoriu sa fie produs de Panasonic sau mai stiu eu ce, pentru ca deasupra acestor probleme guverneaza banii, adica bugetul, care vreau sa fie tinut sub control.
Asa cum am zis la inceput voi continua cu lecturarea postului http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...ie+alternativa& Energii alternative BECC si daca se considera ca acest topic nu isi are rostul si ca totul se gaseste acolo se poate sterge, cu scuzele mele pentru deranj.
Cheers.

bizu

Posted 09 December 2006 - 06:09 PM

eu am trecut in ultimii doi ani prin acelasi calvar...
daca sarcina termica a casei este sub 5kW, electric de la renel e cel mai ieftin.
daca trebuie peste 5kW, gazul, natural sau lichefiat ramine cea mai ieftina varianta.
toate astea pe un orizont de timp de 10 ani; eu asa am calculat.
soarele da pe mp intre 400W iarna intro zi buna si 12...1400W vara.
ca sa folosesti soarele la incalzire si energie electrica; orice ai face 3...4kW tot iti trebuiesc; vei umple curtea cu panouri.
hai sa zicem ca o faci. te vei trezi vara cu un surplus de 10kW, ce faci cu ei?
eu unul am ajuns la concluzia ca energiile alternative vor deveni interesante dupa 2100 sau mai mult. dovada ca au ajuns si altii la aceeasi concluzie este faptul ca, aceste energii cu instalatiile aferente sunt populare in state unde primesti bonificatii importante de la stat adoptindu-le. totodata, preocuparile maxime se regasesc in statele in care restul bubelor au fost rezolvate si isi permit sa se preocupe de mediu intr-un fel ce pare pe alocuri paranoia.

mai vorbim...
bafta

p990i

Posted 09 December 2006 - 06:40 PM

Pai nu stiu care va fi consumul termic, dar casa as vrea sa fie de aproximativ 200mp, p+1. Functie de tipul materialelor folosite se poate determina necesarul de caldura, dar poate ma ajuta cineva cu aceste calcule. Nu am de gand sa umplu curtea cu panouri, ma gandeam sa iau panouri de aproximativ 1kWh, si daca ne referim la un panou cu o eficienta de 14,16% ar da o suprafata toatala de 7,1mp iar la o eficienta de 20% o suprafata de 5mp. Cum casa vreau sa o construiesc in 2008 ma gandesc ca poate panourile cu eficienta de peste 20% vor deveni ceva mai accesibile, in momentul de fata preturile fiind destul de ridicate. Pentru iarna ar fi interesant de facut o concentrare a energiei pe respectivii 5mp prin diverse metode (de ex. tip antena parabolica) si ma gandesc ca daca as pune un lighean de 3 ori mai mare ca suprafata tot ar da un randament final de cel putin 2x, adica din cei 400w tot ii ridici la 800w.
De asemenea m-ar interesa sa stiu de unde pot afla o harta cu intensitatea solara de-a lungul istoriei pe zona Bucuresti cat si pentru vant, impartite pe luni.
Putem lua in calcul tot felul de energii: geotermale si toate cele posibile.
Ca si consum electric sa zicem ca se va situa intre 100 si 150 kWh/luna. Vreau sa las o gaura in podeaua dintre parter si etaj 1 iar deasupra ei sa las un spatiu care va fi acoperit cu un geam astfel incat sa economisesc si energie electrica pentru iluminat.
Sunt dispus sa investesc si in hamsteri :D :D Just kidding.

benz

Posted 09 December 2006 - 07:08 PM

p990i, la 9 Dec 2006, 18:40, a spus:

Sunt dispus sa investesc si in hamsteri :D :D Just kidding.

poti sa investesti si in veverite. le pui in colivii care se rotesc si le cuplezi la un generator. Puterea o calculezi cu formula P= N/m. N = nr. veverite iar m=masa nucilor consumate/ora.

SILVIU66

Posted 09 December 2006 - 08:01 PM

p990i, la 9 Dec 2006, 19:40, a spus:

Pai nu stiu care va fi consumul termic, dar casa as vrea sa fie de aproximativ 200mp, p+1.

daca ai folosi centrala termica normala ai avea nevoie de o centrala de aproximativ 30 de kw !!!
cauta cu google STAS 1907 ,sau da jos de aici programul biltterm

marius10

Posted 09 December 2006 - 09:14 PM

benz, la 9 Dec 2006, 19:08, a spus:

p990i, la 9 Dec 2006, 18:40, a spus:

Sunt dispus sa investesc si in hamsteri :D :D Just kidding.

poti sa investesti si in veverite. le pui in colivii care se rotesc si le cuplezi la un generator. Puterea o calculezi cu formula P= N/m. N = nr. veverite iar m=masa nucilor consumate/ora.

BETON !
Esti tare de tot ...am ras cu lacrimi !!
Felicitari pentru idee !

p990i

Posted 09 December 2006 - 11:05 PM

Alternatorul de la masina cum functioneaza? Are cumva si niste borne de excitatie? Sau doar scoate curent?
Cum as putea calcula o elice? Niste date tehnice ale unor alternatoare as putea gasi undeva?
Miscarea asta a vantului poate fi convertita printr-un procedeu practic in caldura, pentru a evita o conversie miscare-electric-caldura?

benz

Posted 09 December 2006 - 11:14 PM

p990i, la 9 Dec 2006, 23:05, a spus:

Miscarea asta a vantului poate fi convertita printr-un procedeu practic in caldura, pentru a evita o conversie miscare-electric-caldura?

se poate. alergi contra vantului pana te trec transpiratiile

Skyspy

Posted 09 December 2006 - 11:34 PM

Io zicsa te legi la renel ca e mai rentabil.Zicea cineva pe un alt forum ca ar cere cam 22.000 de euro pe km. de racordare.In cazul tau ar fi vreo 7200 de euro.Daca ai
avea si un vecin cu care sa imparti cheltuielile ar iesi si mai ieftin.
Energiile alternative sunt o varianta extrema cand nu te poti lega la renel.Ele sunt o faza de compromis pana cand se va descoperi fuziune nucleara sau alta sursa de
energie ieftina cum au fost cele fosile pana in prezent.

Ca si recomandare ti-as sugera sa pui accent pe metodele pasive de economisire de energie.Aici in primul rand la o izolare foarte buna a constructiei.

p990i

Posted 09 December 2006 - 11:43 PM

Casa oricum va fi din caramida de calitate, izolata, va fi si duplex, caldura prin pardoseala, etc.
Totusi as fi vrut sa dezbat acest subiect pentru ca este demn de luat in calcul pentru cazul in care nu exista utilitati, dar cand vad ca exista animatori pe aici care se rezuma la a face caterinca probabil voi cauta in alta parte eventuale raspunsuri. Multumiri celor care au oferit si raspunsuri la subiect.

Big

Posted 10 December 2006 - 12:28 AM

Eu as merge pe doua directii clare: asa cum a zis si SkySpy o zidarie bien aleasa si bine gfacuta gen ytong de exemplu, cu termosistem de polistiren sau vata bazaltica. Minim 10cm.

Ca sursa de incalzire de curand am vazut sistemul pompa de caldura. Sunt doar cateva in ro la ora asta dar pare a fi o solutie ... Raman de vazut exact cat curent electric papa respectiva pompa, ca teava a inghitit cam 1.5 km.

ca si tzucatzi.
bigKW

ctotth

Posted 10 December 2006 - 01:27 AM

@p990i,

Daca folosesti pompa de caldura geotermala atunci ai nevoie de bransament la reteaua electrica, pentru ca iarna consumul va fi serios (peste 1000 kwh/luna) si nu-ti vei permite sa produci atata cu alternative.

---

Legat de productia in casa de electricitate:

Costul unei investitii in energie alternativa este dat in primul rand de nivelul de economie care poti (esti dispus) sa-l faci. O familie se descurca si cu 50-80 si cu 300-500 kwh (electrici) pe luna, numai ca diferenta de pret intre cele doua variante este foarte mare.
Ca exemplu un panou fotovoltaic de 100 de watt (ce poate costa intre 400 si 800 EUR) iti va produce in medie vreo 15kwh/luna, dar iarna probabil mult mai putin de 10kwh.

Trebuie sa iei in calcul si baterii pentru stocare (pretul si uzura acestora). Cu baterii auto nu merge, nu-s facute pentru incarcari-descarcari ample repetate. Sunt baterii speciale care duc mii de incarcari descarcari de 50%, si rezista peste 15 ani intr-un regim de exploatare care ar termina o baterie auto in doua-trei luni. Capacitatea necesara a bateriilor depinde - din nou - de cat coborat esti dispus sa mentii consumul.

Oricum ai nevoie de un grup electrogen, preferabil Diesel pentru ca poate fi facut sa functioneze cu ulei vegetal (care poate fi obtinut la pret semnificativ mai mic decat motorina), e mult mai fiabil decat motogeneratoarele pe benzina si consuma mult mai putin combustibil decat acestea pentru fiecare kwh produs. Oricum asteapta-te ca un kwh produs de motogenerator sa fie de 2-5 ori mai scump decat cel de la reteaua nationala.


Daca te bransezi la retea, pretul initial va fi acelasi indiferent de cat vei consuma, iar pe parcurs vei fi mai liber sa faci alegeri privind economiile.

------
Relativ la incalzire, iti recomand:
1. Super izolatie la casa.
2. Incalzire pasiva solara. Asta este o solutie arhitecturala, casa trebuie proiectata cu geamuri f. mari orientate in asa fel incat sa fie insorite iarna si umbrite vara.
3. Alegerea unui sistem de incalzire corespunzator

Daca 1 si 2 iti reusesc casa ta va necesita poate un sfert din energia unei case normale cu aceleasi dimensiuni, astfel incat devine mai putin critic ce alegere faci la punctul 3.

Un sistem CHP (cogenerator) merita luat in seama - acestea sunt discutate pe subiectul cu energii alternative BECC.
Dar poti sa te gandesti, macar pentru o faza initiala si la variante de incalzire care pot fi foarte avantajoase dpdv al costului de exploatare de exemplu sobe pe rumegus, aschii (deseuri) de lemn sau pe ulei uzat (alimentar sau de motor) daca ai acces facil la astfel de "deseuri".
----

Privitor la doua intrebari ale tale:
In zona Bucurestiului soarele straluceste undeva intre 2000 si 2200 de ore pe an. Nu-s prea utile primele 1-2 ore ale diminetii si nici cele ale serii. Poate te poti baza pe 1500-1800 de ore pe an "productive". In sezonul rece sunt desigur mult mai putine disponibile ca ziua e mai scurta, norii mai desi... (Basescu s-a exprimat foarte corect)

Vantul in zona Bucurestiului nu prea stiu cat sa fie... greu de gasit informatii. Poate cineva de pe forum care are legaturi sau lucreaza in aviatie ar putea sa ne ajute... Banuiesc ca media anuala e destul de saracacioasa, undeva sub 4m/sec. Iarna e in general semnificativ mai mult vant.

cezar

bizu

Posted 10 December 2006 - 08:04 AM

apropo de ce zice "se poate si asa" despre pretul racordarii la renel;
eu am avut 180m de bransament si am procedat asa:
am solicitat tablou de bransare la sosea dupa care am executat in regie proprie santul si am ingropat cablu cyaby dimensionat pina la mine. o firma agreata mi-a dat ok ul pe bransamentul executat de mine si ei au montat cutia pe stilp si au facut bransarea, inclusiv impamintare.
toata distractia m-a costat un pic peste 1000 euro + cheltuielile bransamentului facut de mine. eu am ales trifazic dar daca mergi pe mono, te poate costa chiar mai putin.
cauta mai intii o firma agreata care te poate ajuta.
cauta oameni normali care te pot ajuta cu santul.


bafta

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 11:18 AM

bizu, la 10 Dec 2006, 08:04, a spus:

.
cauta oameni normali care te pot ajuta cu santul.


bafta

Io zic sa caute un excavator ca iese mai ieftin si mai repede. :D :D

ctotth

Posted 10 December 2006 - 12:53 PM

bizu, la 10 Dec 2006, 08:04, a spus:

apropo de ce zice "se poate si asa" despre pretul racordarii la renel;
eu am avut 180m de bransament si am procedat asa:
am solicitat tablou de bransare la sosea dupa care am executat in regie proprie santul si am ingropat cablu cyaby dimensionat pina la mine. o firma agreata mi-a dat ok ul pe bransamentul executat de mine si ei au montat cutia pe stilp si au facut bransarea, inclusiv impamintare.
toata distractia m-a costat un pic peste 1000 euro + cheltuielile bransamentului facut de mine. eu am ales trifazic dar daca mergi pe mono, te poate costa chiar mai putin.
cauta mai intii o firma agreata care te poate ajuta.
cauta oameni normali care te pot ajuta cu santul.


bafta

Salut,

Si terenul pe care ai facut santul al cui este?

cezar

bizu

Posted 10 December 2006 - 01:15 PM

caz particular.... al meu.
uite ca la asta nu m-am gindit.
ar fi mers eventual numai pe santul comunal.

p990i

Posted 10 December 2006 - 04:12 PM

Problema este ca inca nu am fost la primarie sa vad concret cum este impartit terenul pe acolo, ca in mod sigur daca pe undeva are nu stiu cine teren, poate nu cad la invoiala sa trag cablu prin curtea lui. Daca am "bafta" asta, va trebui sa ma leg din alta parte unde distanta ochiometrica este cam 1km.
Casa in mod sigur va trebui calculata pentru un consum minim de energie, prin materialele folosite, prin asezare, prin faptul ca va fi duplex cu al meu frate, cu inca 2 pereti "inveliti" de garaje iar pe timpul iernii zapada si vantul vor batea in garaje si nu direct in peretii casei, s.a.m.d.
Legat de acumulatori in mod categoric nu voi folosi auto, ci voi apela la heavy duty and long cycle s*its.
Ma gandesc sa folosesc si tavan fals ca intre cel fals si cel real sa trag instalatie de incalzire.
Sunt perfect constient ca acei acumulatori vor imbatrani, o parte din componente vor fi afectate de-a lungul timpului ca doar nu sunt din aur ;) etc. dar trebuie sa ma gandesc si la asemenea variante pentru cazul in care tragerea curentului va fi scumpa.
In orice caz, de amorul artei si tot voi folosi si energie alternativa chiar daca ma voi racorda la renel.
Daca aveti niste link-uri cu diverse preturi la panouri solare, acumulatori, controalere, centrale, etc. va rog sa le postati pentru a vedea si un pret relativ final.
Soarele il voi lua in calcul pe perioada de iarna, ca pe aia de vara nu-i problema. Vantul ma doboara ca aici habar nu am de niste date statistice sa vad cum a fost de-a lungul timpului.
Undeva ar trebui sa existe niste tabele, si in cazul imposibil in care nu ar fi, nu-mi ramane decat sa fac eu unul, ca pana-n 2008 culeg suficiente date zi de zi :D

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:17 PM

Sa-ti dau niste idei constructive desi in Romania nu cred ca s-ar gasi o firma care sa o puna in practica.Casa din lemn umplut cu baloti de paie in sistem american acoperit cu placi OSB.

In prima poza constructia peretilor.

  • : post-8-1165781858.jpg

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:20 PM

Peretii prefabricati asteptand transportul

  • : post-8-1165782005.jpg

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:22 PM

Se aseaza peretii cu macaraua

  • : post-8-1165782142.jpg

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:24 PM

....se observa ca si podeaua e facuta din acelasi material avand grosimea cam de 50cm

  • : post-8-1165782299.jpg

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:28 PM

o asemenea casa se poate ridica "in rosu" cam intr-o saptamana.Toata constructia de la a la z a durat 3 luni si jumatate.
Partea de sud cu suprafata vitrata mare pentru acumulare de caldura.

  • : post-8-1165782529.jpg

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:32 PM

In cazul in care tot vrei sa construiesti masiv o idee cum poti sa izolezi ieftin casa cu baloti de paie.
Constructie ajutatoare:

  • : post-8-1165782725.jpg

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:33 PM

detaliu

  • : post-8-1165782792.jpg

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 10:34 PM

constructia finisata cu placi si tencuita

  • : post-8-1165782896.jpg

ctotth

Posted 10 December 2006 - 10:43 PM

Se fac case din baloti de paie si mai simplu. Fie pe structura din grinzi de lemn sau chiar ziduri de paie direct din baloti.

Net-ul e plin de informatii si persoane care fac treaba asta -- dati cautare dupa "Strawbale building".

expo

Posted 10 December 2006 - 10:46 PM

cred ca a scapat un "amanunt" din vedere: atunci cind te apuci de construit ceva itzi trebuie o autorizatie de construire. iar pt. asta trebuie sa scotzi in prealabil un urbanism si acolo itzi sint IMPUSE citeva avize: electrica/canal/gunoi/telefon, etc... prima data trebui vazut asta. cred ca in RO e greu sa le explici la altzii care nu sint pe forum cum e cu energiile alternative :D
iar personal, cred sincer ca racordarea la sistem (curent/gaz/canal) e mai ieftina pe un interval de "tz" ani. oricum dupa aia se schimba multe si oricum nu mai conteaza

Skyspy

Posted 10 December 2006 - 11:20 PM

Cu zid portant numai din baloti e mai greu in Ro sa incerci.
Ai vrut sa zici cam asa:

  • : post-8-1165785637.jpg

ctotth

Posted 11 December 2006 - 12:41 AM

Skyspy, la 10 Dec 2006, 23:20, a spus:

Cu zid portant numai din baloti e mai greu in Ro sa incerci.
Ai vrut sa zici cam asa:

Da, asta din poza e pe structura de lemn, cred ca e o solutie mai sanatoasa. Mi se pare destul de complicat sa indesi paiele in cutiile alea din OSB fara masinarie specializata. Plus ca OSB-ul e cam contestat pentru ca majoritatea producatorilor au folosit (si multi inca folosesc) rasini cu aldehida formica si asta nu e tocmai cel mai sanatos ingredient.

Tot complicat mi se pare sa faci zid din caramida si dupa aia sa pui baloti de jur imprejur, mai ales ca ramane un spatiu intre zid si baloti destul de problematic.

Cele cu zid portant din baloti (fara structura de lemn) sunt privite cu mai multa suspiciune de autoritatile de oriunde, desi dupa calcule cica ar fi ok. Cele mai vechi case din baloti prin Nevada sunt de tip portant, unele au peste 100 de ani.
Sistemul portant e folosit mai ales la case cu un singur nivel, mai rar la locuinte cu doua nivele.

benz

Posted 11 December 2006 - 12:47 AM

intreb si eu, ca omu'. soarecii? cat e soarecii? sau alte rozatoare? si fetita cu chibriturile?

mishu_g

Posted 11 December 2006 - 02:26 PM

hmmm ... si mie imi plac solutiile alternative de constructie dar pun si eu aceeasi intrebare
ce ne facem cu soriceii si insectele ??? dar cu un pic de umezeala intrata in pereti ???

Revenind la lucruri mai serioase mie mi se pare o varianta foarte buna o constructie din BCU.
Pe langa BCA are 3 avantaje extraordinare: nu contine substante periculoase, izoleaza de 2 ori mai bine (sau cel putin asa se lauda) si autoclavizeaza la temperatura normala.
Ca si viteza de executie a constructiei este extrem de rapid si finisajele ulterioare se aplica cu multa usurinta.

Mai are cineva si alte pareri ?

p990i

Posted 11 December 2006 - 08:10 PM

Tocmai de aceea ar fi bine venit in aceasta discutie si un arhitect sau ceva de acest gen, care ma/ne poate sfatui cu privire la diversele aprobari pentru energie alternativa.
Si inca o chestie: sa luam in calcul si un electrogenerator, desi nu-mi convine, dar sa-l luam. Pe benzina. Pot cumpara de undeva din aceasta tara benzina care sa nu contina in pret taxele de drumuri si alte balarii? Exista asa ceva in Romania? Taxele le platesc ori de cate ori ma urc la volan, dar in acest caz nu mi se pare corect.

MariusF

Posted 11 December 2006 - 09:54 PM

interesant subiectul.....cupola geodesica este iarasi o constructie ieftina.....am facut un calcul si o cupola cu raza de 6m, cu etaj,inzolata pasiv(parca asha se spune) suprafata desfasurata 190mp...te duce la 10 000 euro fara finisaje altfel spus materiale si manopera in regie proprie
nici asta nu este energofaga dar sincer arata cam ciudat pentru conservatori

MariusF

Posted 11 December 2006 - 10:04 PM

cam asha mi-am imaginat-o....

  • : post-8-1165867452.jpg

p990i

Posted 11 December 2006 - 10:14 PM

Poti da mai multe detalii despre acest concept, nou pentru mine?

ctotth

Posted 12 December 2006 - 01:34 AM

Cateva detalii despre case din baloti de paie.

Peretele este tencuit pe ambele fete cu mortar de var, lut, cu mortar pe baza de ciment. (sau cu o combinatie a acestora). Tencuiala inchide in general aproape ermetic paiele. In plus face priza foarte buna la suprafata balotilor, peretele devenind astfel un compozit.
(balotii de paie nu trebuie confundati cu cei de fan. Paiul ramas din recoltarea cerealelor este in principal substanta celulozica si lemnoasa (lignina) practic fara valoare nutritiva pentru insecte si animale)

Calitati si slabiciuni:

- foarte buna izolatie termica si fonica.
- rezistenta buna la cutremure - balotii au atat elasticitate cat si plasticitate - se deformeaza si absorb energia socurilor si vibratiilor. Cele mai frecvente pagube constau in craparea tencuielii, care nu afecteaza rezistenta si sunt relativ usor de reparat.
- rezistenta buna la incendii - contrar intuitiei - un zid de baloti tencuit rezista peste doua ore la un incendiu devastator. Explicatia este ca paiele de sub tencuiala, dinspre care incepe sa se carbonizeze degaja CO2 care inhiba aprinderea paielor in interior. Chiar si testele pe baloti netencuiti sunt interesante - spre deosebire de paiele libere, balotul nu arde de la sine cu flacara ci mocnit.
In orice caz se prezinta mult mai bine deacat locuintele cu mult lemn/placaj cat si cele ce folosesc izolatie de polistiren in interior - polistirenul nu arde usor dar fumul degajat poate fi destul de toxic.
- rezistenta bunicica la insecte - rezista mult mai bine decat lemnul, fara a necesita tratament. Nu e vorba atat de rezistenta cat de faptul ca insectele nu gasesc paiele uscate deloc atractive (spre deosebire de fan).
- Plasticitatea ofera o buna comportare la miscarile terenului. Desi o fundatie bine proiectata nu are voie sa se "miste" acolo unde un zid din caramida/bca/bcu crapa din cauza lasarii terenului, un zid de paie doar se va reaseza fara sa crape.
- rozatoarele prezinta cam aceleasi probleme ca si in locuintele clasice. Se pare ca soarecii agreeaza cel mai mult sa se cuibareasca in izolatia minerala si chiar in polistiren, care-s mai usor de strapuns. Intr-un balot paiele sunt presate si au o anume elasticitate. Daca desfaci firele cu care e legat, se va "umfla". In acelasi mod micile tunele pe care le-ar sapa rozatoarele tind sa se inchida datorita presiunii din balot.
O casa doar din caramida sau beton va fi ceva mai sigura - cel putin rozatoarele vor fi nevoie sa caute alte locuri de cuibarire/deplasare decat peretii, dar orice finisaj interior care consta in placare cu rigips (si/sau izolatie din lana minerala, celuloza, polistiren), ofera un spatiu de desfasurare mult mai atractiv si mai vulnerabil decat un perete tencuit din baloti.

Cea mai importanta problema am lasat-o la urma: umezeala. Dupa cateva saptamani de expunere la umezeala de peste 25% paiele incep sa mucegaiasca.
Asta nu inseamna ca nu exista cladiri care rezista fara probleme de zeci de ani in climat umed de coasta.
Daca evitarea umezelii e necesara in orice constructie, casele de paie sunt mai sensibile decat alte sisteme la apa.
Practic executia si proiectarea trebuie (si poate) sa ia in serios toate sursele posibile de penetrare a apei:
- scurgerile din acoperis
- inundatiile
- ridicarea umezelii prin fundatie de la sol.
- umiditatea atmosferica - producatoare de condens - din interior si exterior (care nu se intampina prin bariere impermeabile)
- scurgerea condensului.
- ploaia, lapovita, topirea zapezii.

--------
cezar

P.S. Un document privind teste de rezistenta la foc: http://www.ecobuildn...Fire_safety.pdf

p990i

Posted 12 December 2006 - 07:59 PM

Mersi ctotth, desi cateodata mai faci caterinca de unele persoane (sau poate asa mi s-a parut mie, urmarind forumul) esti de nota 10.
@MariusF: poti detalia si tu conceptul cupola geodesica, sau totul se rezuma la faptul ca suprafata este cerc?

MariusF

Posted 12 December 2006 - 08:46 PM

exista mai multe tipuri de domuri geodesice. cel mai uzitat este domul icosahedru sau altfel spus cel format din triunghiuri. Acestea au si ele mai multe formule de constructie 2v; 3v; 4v; 5v si asa mai departe. in principiu creste complexitatea si rezistenta cupolei, o sa anexez niste reprezentari grafice.
Buckminster Fuller este arhitectul care a promovat acest tip de constructie ca fiind extrem de rezistent, se autosustine, ieftin, pentru ca peretii exteriori sunt totodata si acoperisul. Cu putin studiu poti construi fara probleme un dome de pana la 12 metrii diagonala bazei, in regim 3v. Asta presupune realizarea a doua tipuri de triunghi.
Ce ma incanta pe mine este faptul ca-ti poti face casa intr-un atelier, transporti subansamblele pe teren, intr-o zi ridici cupola, dupa care lucrezi la interior, protejat de intemperii etc etc etc
Constructia rezista fantastic la uragane, cutremure si ce mai da Domnul....e plin netul de exemple

MariusF

Posted 12 December 2006 - 08:48 PM

3v

  • : post-8-1165949319.jpg

MariusF

Posted 12 December 2006 - 08:49 PM

4v

  • : post-8-1165949380.gif

MariusF

Posted 12 December 2006 - 08:50 PM

5v

  • : post-8-1165949430.gif

MariusF

Posted 12 December 2006 - 09:00 PM

si tot asha....am documentare garla pe subiectul asta,ma bate gansul sa-mi fac un atelier asa ...deocamndata sunt la faza de proiect, studiu de rezistenta etc mai am de tras ceva dar nu prea mult. cand am spus 10 000 euro am fost foarte generos. Practic ai nevoie de 5 metrii cubi de cherestea 5x10x200, suprafata semisfarei este aproximativ dublul cercului baza si cam asta este cantitatea in metrii patrati de OSB, tot atata vata minerala si la fel rigips....dupa care treci la etajare si impartirea spatiului asa cum il vrea muschiu' fiecaruia

MariusF

Posted 12 December 2006 - 09:02 PM

instalatii, conducte, etc. adica restu lpana la 10 000

MariusF

Posted 12 December 2006 - 09:12 PM

sa nu uit, pentru energie electrica iti recomand skystream3.7 la care bagi si trei patrukit-uri de aici http://da.harborfreight.com/cpisearch/web/...ord=solar+panel si cam asta este, cu 7000 euro ai curent produs in casa :D
skystream-ul il iei de aici ca-i cel mai ieftin http://www.emarineinc.com/products/wind_ge....html#pricelist
multumit?

MariusF

Posted 12 December 2006 - 09:17 PM

cineva intreba care-i media vitezei vantului la Bucuresti si aproxima el 4m/s. asa este si vantul asta nu e bun decat pentru centralele eoliene uriashe care mishca de la3m/s si se opresc pe la 27m/s. Cei de la siemens s-au bagat deja tare pe romania si concesioneaza teren in draci prin dobrogea.vor baga 60 de bucati in urmatorii 5 ani

bizu

Posted 12 December 2006 - 09:17 PM

vad ca insisti... (ma refer la initiatorul subiectului)
uite un sistem de incazlire care te scuteste de rimat prin curte, asa numitul stilp de gheata, care are la baza tot o pompa de caldura dar cu cheltuieli de instalare modice. una peste alta, instalatia asta vine ca o completare la o instalatie principala, care poate fi chiar bazata pe convectoare electrice cu un sistem unitar de comanda.
vezi pe siteul de mai jos ca mai sunt si alte dihanii din domeniu.
www.termosolare.ro

fa-ti un calcul pe un orizont de timp; cel mai bine pe 10 ani; si vezi ce iese din economia rezultata, luind in calcul si tendinta preturilor la combustibilii fosili. cum am mai zis, eu am trecut prin asta, desi asta nu inseamna ca nu m-am inselat, dar am observat ca preturile la astfel de ciudatenii bat foarte aproape de economia rezultata; asadar, in afara de faptul ca te poti lauda pe la prieteni, alt avantaj nu prea mai ai.

apropo de casa, daca optezi pentru suplimentarea izolatiei termice cu placare cu polistiren, casa ta va fi cam ca o punga "de un leu". in cazul asta ar fi util sa prevezi din constructie un sistem natural de ventilatie sau un sistem de ferestre neexagerat de etans. vezi ce mai zic si altii, dar cel mai bine ar fi sa-ti cauti echipa de incredere: arhitect (energie solara pasiva), inginer de instalatii (alegere solutie si implementare). oricum vei avea nevoie de proiect, macar fa-l calumea nu numai pentru autorizare...

bafta

Skyspy

Posted 12 December 2006 - 10:09 PM

bizu, la 12 Dec 2006, 21:17, a spus:

,
apropo de casa, daca optezi pentru suplimentarea izolatiei termice cu placare cu polistiren, ,,,. in cazul asta ar fi util sa prevezi din constructie un sistem natural de ventilatie sau un sistem de ferestre neexagerat de etans.  ,

Iarta-ma Bizule ca ti-o spun dar e un nonsens ce afirmi tu.Economisirea de energie se face printr-o izolatie corespunzatoare si asugurarea unei etanseitati perfecte contra vantului.La casele moderne construite in vest exista proba de etanseitate care se face cu ajutorul unui ventilator care sufla aerul in casa dupa care se decupleaza
si se masoara presiunea existenta.Daca scade sub o anumita valoare intr-un interval determinat de timp inseamna ca nu mai e casa de energie scazuta.
S-a constatat ca o fisura in perete sau altundeva de 1-1,5mm si lunga de 10,15cm pe perioada unei nopti de iarna poate sa scada temperatura din locuinta cu 2-3°C.
Atunci n-ar mai avea rost toata tevatura de izolare cu polistiren

La casele "pasive" cum le zice la cele care au consumul de energie de sub 15kw/h per mp per an incalzirea se face prin sistemul de ventilatie fortat cuplat la o pompa de caldura de 5kw.Practic se incalzeste aerul care vine de afara de la temperatura exterioara la temperatura camerei.Insa cantitatea de aer care intra e foarte mica deoarece recircularea se face la citeva ore si pe intervale scurte.Si inainte de a ajunge la pompa de caldura aerul care intra trece printr-un recuperator aer/aer si se
incalzeste un pic de la aerul care se elimina afara.

bizu

Posted 12 December 2006 - 10:59 PM

locuind in casa, respiram si modificam echilibrul umiditatii. pe de alta parte, exista un schimb permanent, spre echilibru, asigurat la unele sisteme cu membrane semipermeabile sau, la cele traditionale chiar prin structura peretilor. intro casa etansa, asa cum spui tu, echilibrul se asigura cu tot felul de sisteme controlate automat dar daca vrea titularul sa-si complice existenta, e alegerea lui. ce povesteam eu, referitor la sisteme naturale de ventilatie, sunt sisteme arhaice, folosite mai demult, cu mult succes, fara nicio alta complicatie.
noi incercam sa lamurim omul, asa cum stim fiecare, nu pretind ca am dreptate, imi dau cu parerea, ca am fost invitat... nu-i vorba ca imi dau cu parerea si neinvitat!

in final, eu plec de la ideea ca o casa trebuie sa asigure in primul rind un climat sanatos, apoi sa consume putin combustibil, putin curent, putina apa, ......
oricum, e o chetiune de compromis, de alegere a raului cel mai mic (si mai ieftin... cel putin pentru unii).

bafta

ps. pe timpuri, pompa de caldura care amelioreaza aerul insuflat, se rezolva cu priza de aer in pivnita...si tiraj natural.

ctotth

Posted 13 December 2006 - 01:13 AM

Nu e nevoie sa fie izolata cu polistiren o casa pentru a se face simtit efectul de ... punga. Toate sistemele de izolatie care imbraca peretii si tavanul cu folii de plastic sau "bariere de vapori" din folie metalizata vor avea acelasi rezultat. O buna etansare intr-un fel inrautateste lucrurile. Una din probleme este cresterea umiditatii in aer, umiditate care pe langa faptul ce nu e prea sanatoasa, cauta puncte sau zone reci in casa pe care sa condenseze, a.i. poate duce la condens, condensul incurajaza mucegaiul care la randul sau da alte probleme de sanatate.
O solutie de aerisire este folosirea unui schimbator de caldura cu circulatie fortata care sa inlocuiasca incet aerul viciat cu aer curat de afara dar sa recupereze caldura sa.

Si revenind ale mele - o casa de paie (nu numai paie, sunt si alte sisteme constructive "naturale") respira prin pereti. Se recomanda folosirea mortarului clasic de var, nu de ciment, care lasa vaporii de apa sa traverseze peretele.

ctotth

Posted 13 December 2006 - 02:34 AM

Skyspy e bine sa lamurim putin terminologia... ce numesti tu casa "pasiva" - o casa bine izolata cu consum foarte mic de energie - nu trebuie confundat cu sistemele de "incalzire solara pasiva" care cauta sa capteze caldura solara fara intermediul mecanismelor motorizate gen pompe sau ventilatoare.

Inca o observatie - daca o casa necesita numai 15 kwh /an /metru patrat atunci nu mai e nevoie de nebunii gen pompe de caldura - practic poate fi incalzita la un resou - curentul pentru o locuinta de 120 metri patrati ar fi (la pret RO) sub 6 milioane pe an. (120 m2 * 15 kwh * 3000 lei)

Si cine nu vrea sa se branseze la curent poate incalzi cu soba pe ulei sau chiar benzina si motorina la mai putin de 10 milioane lei pe an.

----
Cateva detalii privind pompele de caldura in link-ul de mai sus, cu stalp de gheata - de ex. modelul IS48X - care specifica un consum electric de 3 kilowatt si care da o putere calorifica intre 6 si 15 kw.
De unde vine diferenta intre 6 si 15 kw - cand e una si cand e alta?
Treaba sta asa: pompele de caldura au un coeficient de performanta (COP), care spune de cate ori poate sa "inmulteasca" kilowatul electric in kilowatti calorici. Centrala aleasa va lucra cu COP 2 atunci cand produce 6 kilowatt si 5 cand produce 15.
Variatia COP de la 2 la 5 este data de diferenta dintre temperatura din casa si cea de afara. Mai precis cu cat e mai cald afara, cu atat COP-ul este mai bun, adica poate sa pompeze mai multe calorii pentru fiecare watt electric consumat. Asta inseamna ca atunci cand afara-s peste zero grade va incalzi la COP full de15 kilowatt, iar cand va fi ger de crapa pietrele va putea incalzi doar cu 6 kilowatt.

Consecintele:
- o pompa cu sute de metri de furtune insirate prin santuri in toata curtea, desi mult mai scumpa, va avea o eficienta energetica mult mai buna, pentru ca pamantul din care e scoasa caldura nu va cobora sub zero grade.
- 6 kwatt pot fi destul de putin cand e foarte frig, deci trebuie suplimentati cu altceva... preferabil o soba sau centrala clasica pe gaz, lemne, porumb, etc.. sau o pompa mult mai mare.
In general pompele de caldura sunt insuficiente, casa trebuie sa aibe o sursa de incalzire alternativa pentru situatiile, destul de probabile in noile suburbii, in care electricitatea poate fi intrerupta sau doamne-fereste se strica pompa si vecinu' nu vrea sa ti-o imprumute pe-a lui ;-)
Deci pompa nu ne scuteste sa cheltuim in plus cu alt sistem de incalzire si de pastrarea unui stoc minim de material combustibil (sau bransarea la reteaua de gaze).
---
Cui are dubii in a alege intre a baga banii in inca N cm de izolatie sau intr-o pompa de caldura ii recomand sa investeasca in izolatie.
----

Iata si o comparatie cu porumbul - porumbul e pe site-uri dat acum la 5000 lei/kg - anul trecut in vara pe la 3000-3500, probabil ca direct de la tarani, nu de la smecherii de pe net e mai ieftin, mai ales daca nu e de prima calitate. Kwh-ul electric costa vreo 3000.

Un kg de porumb uscat produce cam 4500-4700 kcal / kg, asta inseamna, daca avem o centrala cu randament 85-90%, echivalentul vreo 4-4.5 kwh, sau la consum in lei e la acelasi pret cu o pompa de caldura care functioneaza cu COP 2.5

Oricum, in casa super-super-izolata de 120m2 ce necesita 15kwh/ (m2 * an) vom arde doar 4-5 sute de kile de porumb pe an - sau 2,5 milioane de lei. Asta inseamna ca ne putem permite si o casa semnificativ mai putin super-super-izolata si super-super etansa - de ex la 60-100 kwh/(m2 * an) - arzand porumb in valoare de 10-15 milioane pe an.

Dar, cu conditia sa fie totusi foarte bine izolata, o casa care se bazeaza doar pe zidaria din caramida "eficienta" sau numai din bca/bcu poate hali mult peste 200 kwh/(m2*an).

bizu

Posted 13 December 2006 - 08:36 AM

ctotth;
nu prea merge calculul tau anual...
hai sa luam cei 200mp
in cel mai bun caz, cu superizolatie, vom obtine un indice de 20W/mc
casa aia va avea macar 2,5m inaltime, adica 500mc.
asta ar insemna 10kW sarcina termica la conditii nominale.
conditiile nominale sunt rare, asa ca vom lua 14 ore de functionare pe zi;
asta inseamna 140kW pe zi
cum in zona noastra perioada normata de incalzire este de 174 zile pe an,
dar nu prea mai e credibil, vom lua 130 zile de incalzire, adica 22620kW/an.
pentru gaz natural ar insemna cam 2200 mc
pentru lichefiat, 1350 Kg.

sper sa nu fi gresit prin socoteli dar mie imi suna realist...

bafta

ctotth

Posted 13 December 2006 - 01:10 PM

bizu,
Ce spui tu e rezonabil pentru izolatiile pe care le stiu si eu..

M-am referit la exemplul dat de SkySpy care pomeneste de o casa care ar atinge 15kwh/metru patrat pe an.
Si am considerat o suprafata de 120 metri patrati nu doua sute. Si mie mi se pare prea frumos ca sa fie adevarat... Daca zice ca o crapaturica de 1,5 centimetri patrati ii poate suge 3 grade celsius, tind sa cred ca stie de ce vorbeste. Parca a mai pomenit pe-aici de case din astea, care se incalzesc de la locatari, lumanari si de la becuri...
Poate ca cifra care o da e valabila pentru Austria unde or fi iernile mai domoale?
Sau poate ca ia in calculul anual si incalzirea pasiva de la soare?

Legat de cifra de care zici - 20watt/metru cub - se refera la consumul mediu sau la puterea consumata cand e frigul cel mai napraznic, pentru a dimensiona puterea maxima care trebuie s-o aibe echipamentul de incalzire?

Caci daca puterea nominala e calculata la -25 de grade, pe intregul sezon rece - noiembrie-martie - media este binisor peste zero, poate spre 5 grade Si cum diferenta de la 20 (interior) la 5 grade e 15 iar pana la -25 e 45, posibil ca in medie consumul sa fie 1/3 din cel "nominal". Deci undeva la 12000 kwh pe sezonul rece pentru 200 m2, 7200 pentru cat socotisem eu - 120m2 - iar asta ar insuma cam 60 kwh/metru patrat

cezar

bizu

Posted 13 December 2006 - 07:25 PM

ai dreptate ctotth, sarcina cu indicele de 20W/mc este pentru -18'C, considerata nominala.
daca titularul ajunge la o varianta constructiva din care sa rezulte date de calcul, exista o metodologie de estimare a consumului anual, pe care de lene am tradus-o in visual basic si pe care am folosit-o de proba pentru locuinta mea. a rezultat o diferenta de 8% intre estimare si realitate. rezonabil...

are si skyspy dreptate, noi nu suntem la curent cu sistemele de constructie (eu cel putin, spre rusinea mea) si nici cu studiile pe care le fac oamenii aia. cred ca austria este una dintre tarile care stimuleaza implementarea de sisteme de incalzire neconventionale si izolare exemplara a locuintelor. pentru noi, cel putin acum, cheltuiala este sensibil egala cu economia. mai asteptam...

bafta

Skyspy

Posted 13 December 2006 - 08:00 PM

Sa ne lamurim intii cu clasificarea caselor din punct de vedere energetic:
Nu mai caut de lene in documentatia pe care o am zic aproximativ din ce-mi aduc aminte.
1)Case normale-consum peste 100kw/mp/an
2)Case de energie redusa:
Mai multe tipuri:1)60kw/mp/an
2)40kw/mp/an
3)20kw/mp/an
3)Case pasive-15kw/mp/an sau mai putin.Le zice pasive pentru ca nu conteaza cum e afara cald sau frig ele mentin o temperatura constanta in locuinta fara a recurge
la surse de energie ,teoretic.Practic cum am zis se consuma ceva la inclzirea aerului care vine de afara printr-o pompa de caldura dar numai in zilele foarte geroase in
celelalte zile cum e perioada asta de exemplu temperatura ramane constanta cateva zile fara consum de energie.
Izolatia casei din vata de sticla incepand de la 35-40cm la pereti si 50-60cm la tavan.
Sigur ca o asemenea casa super izolata are nevoie de o ventilatie fortata pentru ,a mentine un climat optim in locuinta.Instalatie care nu e chiar ieftina mai ales daca e
montata de o firma de specialitate.
Dar parerea mea e mai bine sa investesti in economisirea energiei pe cale pasiva care nu se va deteriora in 20-30 de ani decat sa cumperi aparate sofisticate de incalzire cu consum redus dar scumpe cu piese in miscare care cu timpul se deterioreaza.In plus ca pretul la electricitate si combustibil va creste in continuu.

bizu

Posted 13 December 2006 - 08:30 PM

pina la urma, desi este un subiect tehnic,
rezolvarea este data de un calcul economic.
ce bagi (materiale, tehnologie), ce iese (economie).
daca ai reusit sa stabilesti niste criterii clare, restul este aritmetica.

ps. subscriu (skyspy), vata minerala este de preferat polistirenului.

p990i

Posted 13 December 2006 - 08:33 PM

Eeh, chestiile astea cu calculele energetice, si ma refer la cele de caldura sunt niste ozn-uri pentru mine dar nu m-a preocupat asa ceva si din acest motiv sunt bata.
Cat despre partea electrica, am considerat ca pe timpul iernii soarele bate 4h, si am zis ca sunt suficiente panouri de 1,7kW adica in total 6,8kW disponibili pentru seara respectiva. Pe timpul zilei m-am gadit sa folosesc si panouri solare de incalzit apa, care apa sa circule prin conductele din podea, in acest fel cand ajung seara acasa, ma gandesc eu ca tot voi avea ceva peste 17 grade Celsius, dar asta este doar banuiala ca tot trebuie sa ma leg cumva de niste clacule, iar programul bilterm este demo, asa ca voi cauta niste informatii pe net ca sa vad cum dimensionez cumva si panourile pentru incalzit apa.
Am inteles ca aceste panouri de incalzit ar asigura pe timp de iarna, apa cu peste 35 de grade. Pentru incalzit m-am gandit ca voi folosi aerul conditionat aproximativ 2 ore, luand in calcul un model LG de 820Wh, si un boiler electric de 100l si 1,5kWh va functiona cumulat 1 ora, si daca mai este cazul probabil voi folosi cumva si o soba ceva pe gaz, dar nu zic ca am epuizat toate variantele pentru ca poate exista si alt aparat de aer conditionat mai bun avand in vedere ca modelul respectiv are clasa C pe incalzire si poate modelul respectiv de boiler ar putea fi inlocuit de un altul mai performant sau poate de un alt sistem.
Pe de alta parte am citit si eu chestiile care apar in cazul unei etanseitati perfecte, am gasit pagina unui profesor cautand pe google acel STAS 1907 ca fiind primul rezultat generat ( http://www.climatizari.ro/images/Cap%204-0...0Termopanul.htm ).
Am facut un calcul si pe o perioada te 20 ani as iesi la aceeasi bani daca m-as conecta la Renel sau as folosi panouri solare, dar la un calcul de aproximativ 4,5 euro/w panoul fotovoltaic fiind de la o firma din Germania www.energiebau.de Nu stiu in ce conditii as putea gasi un pret mai avantajos, nu zic ca ar fi imposibil, pentru ca totusi desi firma respectiva comercializeaza si panouri de peste 100-150w, ei mi-au propus in oferta panouri de 87w, si din ce am vazut cu cat iei un panou mai mare ca putere iti scade implicit pretul per watt.
P.S. multumesc tuturor care-si gasesc timp liber pentru a ajuta comunitatea, cu toate ca timpul este extrem de pretios.

bizu

Posted 13 December 2006 - 08:58 PM

[P.S. multumesc tuturor care-si gasesc timp liber pentru a ajuta comunitatea, cu toate ca timpul este extrem de pretios. ]


vezi' de treaba ca ne place.
numai sa-ti fie de folos.

p990i

Posted 13 December 2006 - 09:32 PM

Ma tot uit la stalpul ala de gheata, si m-ai pus pe ganduri B)
Cam asa ceva cautam, pentru ca masina termica are un randament mult mai mare decat metodele clasice de incalzire prin rezistenta & co.
Sunt uimit http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif

Skyspy

Posted 17 December 2006 - 01:26 AM

Un motor caruia nu i s-a acordat o atentie prea mare pana acum dar incepe sa devina din ce in ce mai interesant o data cu criza energetica.E vorba de motorul Stirling
care foloseste o sursa de caldura exterioara care poate fi obtinuta si din resurse alternative si regenerabile.
Am gasit un plan pe net de la un astfel de motor cu o putere de 500W.

  • : post-8-1166311608.jpg

ctotth

Posted 17 December 2006 - 03:45 AM

Pe stirlinguri mi-a picat si mie de cateva zile. Am inceput unu mic, pe diferenta de temperatura mica, max 100 grade celsius.
E interesant ca pana in 200 de grade celsius se poate incerca cu materiale mai ciudate pentru un motor termic... gen tabla de aluminiu, lemn, hartie si carton lipite cu silicon, cilindru si pistoane de teflon.
Cu cat temperatura e mai joasa cu atat se obtine mai putina putere, dar ca jucarii modelistice sunt foarte interesante - sunt unele care functioneaza alimentate cu caldura palmei sau chiar o sursa de caldura doar cu 2-3 grade celsius mai calda decat ambientul.

Iata un test al unor japonezi pentru un motor care se voia de 300 watt care avea sursa calda pana la vreo 130 de grade: http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/academi...1/300strct.html
Nu au scos decat vreo 150 watt dintr-o magaoaie cu un cilindru de 80cm diametru si cilindree totala de vreo 80-90 de litri.

Iata si unul de numai 10W: http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/academi...0wse/index.html

O varianta interesanta ar fi cogenerare cu eficienta mica - de ex 5% . La o casa care iarna are nevoie de 3000 kwh caldura lunar, ar rezulta 150kwh electrici.

Iar vara ar putea fi incalzit solar cu ulei de motor care trece prin focarul unui reflector parabolic cilindric (parabolic through) - unde uleiul poate sari usor de 200 de grade.


Unele aplicatii de nisa ar fi

Incalzite solar:
- pompe de apa cu debit si presiuni relativ mic pentru udat gradina, sau pentru o sera hidroponica.
- circularea apei calde intr-un panou solar de apa calda, cand rezervorul e mai jos decat panoul si nu merge termosifonarea.
- pompa de aer de presiune mica pentru aerarea unui mic iaz cu pesti.

Pentru sobe sau centrale termice:
- ventilator pentru asigurarea tirajului sau pentru convectie fortata
- actionarea pompei de combustibil pentru sobele pe ulei sau motorina

bizu

Posted 17 December 2006 - 10:01 AM

foarte interesant.
la centralele termice, la partea de control-conditionare ardere, nu as modifica nimic; de chestii d'astea ma ocup si consider riscant. o aplicatie ar fi recuperarea caldurii din gazele de ardere si actionarea pompei de circulatie in sistem "direct drive". sistemul nu necesita amorsare si intr-adevar, realizeaza o economie de energie electrica de cca. 800 - 2000W/zi. la preturile actuale, ar reveni o economie de 150000 pina la 300000 lei pe luna. merita oare?... la toate astea, se mai adauga faptul ca, recuperarea de caldura din gazele arse se preteaza numai la arderea motorinei sau a lemnului, adica rezulta un condens ce poate fi chiar acid (daca e destul sulf in combustibil). daca ardem gaze, mai bine mergem pe mina fabricantilor si utilizam o centrala in condensatie care "stoarce" totul din gazul ala.
ideea este interesanta dar, la aplicatia noastra, singurul avantaj cu adevarat important, pe care il vad eu, este faptul ca dihania lucreaza silentios.
asa, s-ar mai preta la actionarea unui sistem de ventilatie de turatie redusa, unde de asemenea ne intereseaza zgomotul dar si consumul, atita timp cit este proiectata pentru functionare permanenta.
mai cautam...

p990i

Posted 20 December 2006 - 08:20 PM

Am gasit un site in care sunt prezentate niste harti ale Europei, fiind inclusa si Romania.
http://sunbird.jrc.it/pvgis/pv/countries/c...ries-europe.htm
Voi folosi si cuvinte mai usoare, deoarece aceste topicuri pot fi gasite pe Google dupa anumite criterii.
Deci la acel link se gaseste harta solara a Romaniei.

bizu

Posted 20 December 2006 - 09:07 PM

iese o medie de cca 4Kw/mp/zi, adica aproape de ce citisem eu, adica 3,65.
am citit un studiu din care rezulta ca, nu este bine sa te abati cu captarea de la media asta.
adica vara va rezulta o supraproductie, iar iarna un deficit. daca te abati mult, vara te va incurca supraproductia iar pe periada rece, se pierde rentabilitatea, si asa destul de precara.
nu cereti explicatii ca nu ma simt in stare...
incercasem la un moment dat, sa fac un fel de optimizare pe perioade, in functie de gradul de insolatie in zona buc. din pacate, nu am fost in stare sa gasesc o statistica in sensul asta; adica, media multianuala a insolatiei pe luni cel putin. ma gindisem sa incep s-o fac singur dar tare ma tem ca nu ajung sa inchei macar un an. daca gasesti o astfel de statistica, poti sa-ti faci o estimare si o dimensionare foarte in regula; plus ca stii cam care va fi deficitul pe timp de iarna si poti decide cum il asiguri...
din cite am mai amusinat si eu, unele firme care distribuie instalatii solare, mai ales nemtii, fac un astfel de calcul pe datele oferite de tine (pozitionare casa, zona, etc) si iti ofera dimensionarea optima. nu stiu daca chestia asta merge si fara sa cumperi.... desi asa ar fi normal. am capatat un astfel de formular si chiar voi face o tentativa. da' anul viitor. cind am un raspuns, pun aici.

bafta

p990i

Posted 20 December 2006 - 10:15 PM

Eu oricum imi dimensionez necesarul nu dupa media anuala, ci dupa energia disponibila in anotimpul nasol aka iarna. Pana acum am ajuns la un necesar de aproximativ 1.8 kw, ceea ce inseamna 7380 euro toate panourile, modelul acestuia fiind Kyocera KC 200 GHT-2; intr-adevar in cazul lui pretul este 4.1 euro/watt, pret inca nenegociat, dar ma gandesc ca mai jos de 3.9 nu cred ca-l scot, dar cu o eficienta de 14.177% si o suprafata de 12.7mp, adica rotund 3m*4m.
Tot pe site-ul din postul anterior, dar la pagina http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/solradfra...e.php?en&europe se pot selecta o groaza de chestii utile. In orice caz: ma bucur ca am gasit acest site :lol: As vrea sa mai gasesc si cu vantul, energia geotermala, etc.
Nu stiu ce panouri sunt mai indicate: mono, poli sau amorphous :lol: Intre mono si poli, am impresia ca cele mono au un randament sporit pe o vreme mai nasoala, in schimb am auzit ca cele amorfe ar fi si mai bune.
Cel mai mic pret gasit pana acum este de 3.29 Eur/W, dar tensiunea panoului este de aprox. 70V.
Numai bine!

bizu

Posted 20 December 2006 - 11:57 PM

eu socoteam totul in panouri captatoare de energie termica iar tu le socotesti in energie electrica. s-ar putea sa ai tu dreptate si sa mergi numai pe electrice si nu pe termice dar cele termice imi sunt mie mai la indemina; stiu mai multe despre ele decit despre cele electrice. oricum, daca faci progrese, pune-le aici ca cel putin pe mine ma intereseaza, aproape sigur si pe altii.
apropo, daca te hotatasti la electrice, ai ajuns la o solutie de stocare? ca acolo intra multi bani.

mai vorbim,
bafta

p990i

Posted 21 December 2006 - 12:03 PM

Cu stocarea nu-i problema: am gasit in Germania la aceasi firma, acumulatori si de 330Ah, si cu termene de mii de incarcari (7 ani, etc.) la preturi foarte atragatoare. Si cand stau si ma uit la preturile noastre iti vine sa te duci sa-i impustii (pe-ai nostrii). Tot ansamblul asta il scoti cam in 10.000 euro ca sa zic o suma rotunda. Daca ar fi sa trag de la Renel, in mod sigur as da acesti bani dupa care, ce consum platesc.
Una peste alta, daca-ti iei acumulatori suficienti a.i. sa nu iei mai mult de 30% pe zi, chiar daca producatorul iti spune ca poti sa le golesti complet, nu-i problema.
Problema este alta: ma tot gandesc cum sa fac un sistem de urmarire a soarelui; ma gandesc sa folosesc un mcu, dar cum nu m-am bagat pana acum pe ele sunt in pom; unii zic ca sa iau atmel, altii pic; in fine iau mcu-ul, dar cum ar trebui sa fie schema logica? Ma gandeam la niste celule fotovoltaice (de la lampile de gradina de 100 mii) si sa le fixez pe 2 semicercuri (1 in plan vertical, altu' in plan orizontal) si functie de tensiunea primita de la aceste celule sa se ghideze si panoul mare. Sunt multe de luat in calcul inclusiv cum ar fi mai bine sa se faca panoul mare: toate lipite un panou de altul si ajungand la acea suprafata de ~12mp sau sa le pun separate la o oarecare distanta astfel incat sa nu se umbreasca unul pe altu' si in acest fel suprafatele fiind mai mici influenta vantuluui ar scadea.
Ma intereseaza si panourile solare de incalzire, omul de gheata si orice are legatura cu o optimizare asupra unei case astfel incat chiar daca foloseste energie de la retea sau alternativa costurile de "intretinere" sa fie mici.

mishu_g

Posted 21 December 2006 - 04:05 PM

p990i, la 21 Dec 2006, 12:03, a spus:

Problema este alta: ma tot gandesc cum sa fac un sistem de urmarire a soarelui;

Cred ca la partea de urmarire te complici destul de mult daca vrei sa folosesti un microcontroler.
Ideea este mult mai simpla: practic vei monta doua fotoelemente (pot fi recuperate din VCR-uri etc) la capetele panoului, care vor fi legte la intrarea unui comparator.In momentul in care panoul este uniform expus la soare cele doua fotoelemente vor fi iluminate cu aceeasi intensitate iar tensiunea de la iesirea comparatorului va fi 0 (echilibru).In cazul in care din cauza miscarii soarelui una din celule va fi iluminata mai puternic, va aparea un dezechilibru iar la iesirea comparatorului va exista o tensiune (+/- in functie de directia de iluminare) care poate fi aplicata unei punti H pentru comanda actuatorului.
Daca te chinuie rau de tot, poti pune un al doilea sistem si pe axa cealalta si in acest fel se va regla si azimutul si elevatia :)
Pentru un panou relativ mic treaba este usor de realizat mecanic insa in momentul in care panoul este mare lucrurile se complica (vant etc etc).

bizu

Posted 21 December 2006 - 04:24 PM

mai bine uita de urmarirea soarelui....
abia atunci te va interesa cu adevarat zona de vint!
fa un calcul simplu si vei vedea ca la un panou de 2mp cu inclinatie de 40', ajungi pentru 100Km/h vint la forte de cca 500Kg pe prinderi (de fapt e momentul). eu am facut asta pentru panoul termic, motiv pentru care l-am mutat pe pamint, pe o fundatie dedicata si cumva adapostit de o alta constructie in partea de nord de unde vine vintul dominant. tare ma tem ca exagerezi cu pretul bransamentului la renel; ai facut o intrebare? vezi ca renelul lucreaza cam ca romgazul, cu firme agreate. merita intrebat..., macar ca poti reduce aportul de energie de la panourile solare si te mai scoti cu cheltuielile initiale.
oricum, e chestie de optimizare pe care nu o faci pina nu ai toate datele. pe partea termica, iti recomand calduros sa combini radiatia din pardoseala cu convectie clasica (corpuri pe pereti), chiar daca mergi cu parametri scazuti si pe una si pe alta. e vorba de circulatia si uniformizarea aerului in casa, plus ca, in anumite situatii, radiatia din pardoseala nu poate acoperi sarcina din incapere.
citeste cu atentie documentatia stilpului de gheata; e foarte scump (parerea mea) si nu prea a adunat aprobarile la mama lui.

bafta.

ps. ai socotit ce avantaj obtii daca rotesti panourile dupa soare? ar fi interesant...

p990i

Posted 21 December 2006 - 09:45 PM

Mi-am facut si eu niste calcule, care s-au apropiat destul de binisor de situatia prezentata de tipii astia europeni. Pe ultimul link postat de mine, alegi in dreapata sus "Other applications:" - PV Estimation; dupa aceea in stanga jos, la "Choose country/region and city, or set latitude and longitude and hit "Show" to see the data values for that location. " alegi Romania si Bucuresti; se va deschide o fereastra la care modifici in partea de sus puterea in kW, in cazul meu sa zicem 2, si bifezi optiunea "Show performance for 2-axis tracking system".
Oricum pe aceasta ultima pagina vei avea la optiuni sa setezi de nu ai aer :) Deci daca luam in calcul cazul cel mai nasol (Decembrie) si setam o pierdere la "Estimated system losses (%) de 10%, vei obtine 4kW/zi fata de 3,2kW/zi in cazul panourilor fixe orientate pe unghiul optim sau 124kW/luna fata de 101kW/luna, iar ca o medie anuala 9,2kW/zi fata de 6,8kW/zi sau 281kW/luna fata de 206kW/luna.
Ca sa o spun si in alt fel: prin sistemul de urmarire cu panouri de 2kW as obtine o putere echivalenta de 2,5kW in cazul cand acestea sunt fixe, adica 500W*4.1Eur/W=2050, unde mai pui si faptul ca panoul mare de 2,5kW ar ocupa 17,7mp fata de 14,8mp.
Ma rog cam astea ar fi punctele mele de vedere care trebuie sa recunosc pot fi modificate de catre oricine ma poate ajuta cu argumente.
Numai bine tuturor.

ctotth

Posted 22 December 2006 - 01:48 AM

Vad ca ati reluat discutia.

Mersi pentru harta. Daca gasesti si cu vant, esti super.

Am citit pe undeva ca panourile care urmaresc soarele pot avea un castig de 30-40%
Nu stiu daca e suficient ca sa justifice costul. Problemele nu tin atat electronica cat de mecanica expusa la intemperii (vant, ploaie, umezeala (ex. roua) si cicluri de inghet-dezghet. In plus e problema furtunilor care risca fie sa strice mecanica fie sa smulga panoul din... balamale.

O abordare ar fi utilizarea de panouri lungi si inguste puse in paralel, fiecare cu axa sa de pivotare a.i. sa nu fie un panou mare expus ci multe si mici, fiecare cu suportul sau, care poate fi fiecare in parte mai solid. Vantul sa nu se propteasca intr-un panou mare ci sa treaca printre ele.

---

Lumina soarelui are totusi un grad de imprevizibilitate. Pentru cine nu e legat la retea si depinde de baterii care-s sensibile la descarcari adanci, un moto generator este indispensabil.
Planul meu este cam asa - de un generator diesel oricum voi avea nevoie. Imi iau un astfel de generator adaptat (daca e nevoie) pentru functionarea pe ulei si captarea caldurii pentru apa calda, plus un set de baterii care sa-mi acopere consumul pe o zi si care sa fie incarcate zilnic de generator. Vreau (sper, trebuie sa "testez" aici in apartament) sa ma incadrez cu consumul electric pe la 100kwh/luna, deci vreo 3.3 kwh zilnic. Din acestia vreo 5-10 cred ca pot fi folositi direct fara intermediul bateriilor, alimentand niste consumatori babani gen masina de spalat, pompa de apa, pe durata incarcarii de la generator. Asta inseamna, daca vreau sa mentin permanent bateriile la peste 70% incarcare sa am baterii de vreo 800-1000Ah, la 12V. Vreo 2000-2200 de EUR in acumulatori, cum zicea si Skyspy.

Alta componenta va fi un panou solar modest, de vreo 100-150 watt, care sa dea o medie de 10-20 kwh/luna. Nu e mult dar poate asigura din cand un cand un "finish" la incarcarea acumulatorilor, caci peste o anumita capacitate (90% parca) e bine sa fie incarcati incet, la curenti mici, iar folosirea motogeneratorului mult sub puterea sa nominala ar fi o risipa de combustibil.

Eventual si o eoliana relativ modesta care sa suplineasca iarna lipsa de soare si care sa mai contribuie cu inca 10-20kwh pe luna.

Consumul de combustibil, considerand toate pierderile (eficienta generator, baterii, invertor) il estimez la vreo 0,5 litri ulei/ kwh consumat (sau 10000 lei/kwh). Consumul anual de ulei ar fi de vreo 450 litri daca ma multumesc cu 100kwh/luna si vreo 750 daca voi avea nevoie de 150 kwh/luna. Asta inseamna intre 9 si 15 milioane, care mi se par ok avand in vedere ca la apartament cheltui peste 20 milioane pe an pe curent + intretinere (apa si apa calda, fara incalzire spatiu).

Costul investitiei il estimez pe la vreo 5000 de euro (+munca), cu vreo 3-4 mii in plus fata de cat ar fi bransarea electrica. Poate ca-i mult, poate ca-i putin... depinde din ce directie privesti lucrurile.

Dupa un an, notand (inregistrand) zilele productiile din vant si soare voi avea o imagine mult mai clara despre cat pot sa obtin de la vant si soare (sau daca merita sa investesc in plus) adaugand panouri solare sau o eoliana mai mare.


P.S.

Apropos de baterii, am vazut azi bateriile astea care fata de cele pe plumb curente vor fi cica de 4x mai usoare, vor putea fi incarcate de 7 ori mai rapid si de doua ori mai durabile. Vestea e buna pentru automobile electrice daca se adevereste si pretentia ca vor fi de 10 ori mai ieftin de produs decat LiPo echivalente.

Champ

Posted 22 December 2006 - 10:27 AM

p990i, la 20 Dec 2006, 22:15, a spus:

Cel mai mic pret gasit pana acum este de 3.29 Eur/W, dar tensiunea panoului este de aprox. 70V.

Felicitari tuturor pentru modul de abordare a problemelor!

p990i, te rog spune-ne si noua unde ai gasit acest pret ca sunt interesat. Daca nu-ti convine tensiunea de 70V,faci foarte simplu un invertor DC-DC pt 12V sau cat ai nevoie.Eu cred ca renteaza,chiar daca pierzi putin din randament.

Cu stima
Dan P

p990i

Posted 22 December 2006 - 07:44 PM

Preturile le-am obtinut de la www.energiebau.de , dar problema este ca pe site-ul lor nu apar preturile. Am tot vorbit cu ei pe mail, imi facusera o oferta care includea panouri de 4,54Eur/W, dar intr-un final am primit lista completa cu preturi, iar pentru comenzi mai maricele am siguranta ca pot negocia putin preturile. Daca cineva este interesat de lista pot pune fisierul aici, dar nu stiu daca este vreo restrictie privind chestii similare cu drepturi de autor (firmele din Germania cu care am vorbit nu prea dau preturile, nu stiu motivul, probabil se gandesc ca esti de la concurenta s.a.m.d.). In fine am mai vorbit si cu alte firme si sa vad ce mai scot, ca tot vin aici sa anunt.
Legat de alegerea panoului dintre zecile de modele cu preturile aferente pe care le am in acea lista am facut un excel in care am calculat mai multe variabile printre care si una care este legata de pretul per watt si randament; relatia este randament / ( pret/watt * 5 ), adica acest coeficient l-am considerat direct proportional cu randamentul (cu cat mai mare cu atat mai bine) si invers proportional cu pretul watt-ului (cu cat mai mare cu atat mai rau) si am dat pondere de 5:1 pentru pret. A rezultat castigator KC 200 GHT-2 200 W pe cand panoul cu 3,29Eur/Watt ma costa mai putin dar imi ocupa mai mult decat dublu ca suprafata si se afla (dupa relatia de dinainte, undeva jos), plus faptul cu tensiunea care va trebui coborata la ceva mai omenesc probabil 24, pentru ca pe 12-24 poti gasi panouri peste tot pentru a suplimenta necesarul, si nu mai ai nici pierderi prin conversie din 70 in 24. Ideea este simpla: exista un singur castigator, dar daca mai sunt si alte aspecte de luat in seama va rog sa mi le impartasiti pentru a tine cont de ele.
Despre suprafata mare si urmarirea soarelui:
1) Urmarirea soarelui aduce beneficii de necontestat deci va trebui realizat
2) Felul cum se vor pune panourile este problema: daca le pui pe toate intr-un panou mare te vei lupta cu vantu' (nu sorin ovidiu...), daca le lasi spatii ca sa treaca aerul va trebui sa ai in vedere sa nu se umbreasca, si deja daca lasi spatii intre ele randamentul panoului devine exact la fel de important ca si pret/watt, poate chiar inmultit cu 2. M-am gandit astazi la o varianta dar zau daca stiu ce material sa caut si aici poate ma ajutati tot voi: panoul poti sa-l faci unul mare "all inclusive" dar sa fie acoperit de o chestie din sticla, varianta mai ieftina fiind ceva cubic iar varianta mai scumpa dar si avantajoasa o cupola; mai avantajoasa pentru ca: atunci cand va ninge, zapada se va putea prelinge fara sa astupe panourile lasand lumina sa se transforme in curent, oricum va trebui folosita o tehnica probabil tot solara de incalzire a interiorului cupolei sau cubului, pentru a ajuta la alunecarea zapezii; probabil faptul ca panourile sunt inchise la culoare si cosmelia din sticla este izolata in interior va fi mai cald si zapada va mai aluneca, in fine asta este o idee bruta pe care o prelucram ulterior. Intrebarea este din ce material sa faci cosmelia? Sticla, plexiglas, etc.? Trebuie luat in calcul gradele de reflexie si daca cumva materialul respectiv influenteaza intr-o masura mai mare infrarosiile sau alte radiatii care sunt folosite de catre panou pentru generare de electricitate. Un alt avantaj al acestei cupole ar fi protejarea panourilor impotriva ploii, grindina, agentilor nocivi (praf) etc. chiar daca producatorii sustin perioadele respective de functionare te asiguri ca panourile tale au avut conditii.
Ma bucur ca sunt oameni care au cunostinte in divesre ramuri si puse cap la coada ne putem ajuta reciproc.
Craciun fericit :rolleyes:

ctotth

Posted 23 December 2006 - 12:09 AM

Conteaza asa mult randamentul - faptul ca ocupa +/- 50 suprafata?

Un factor de luat in seama este si durata medie de viata. Monocristalinele sunt mai scumpe dar au viata mai lunga. Cu "sera" in care vrei sa le bagi... posibil ca cheltuiala sa nu justifice castigul, ca adaugi un sistem de urmarire si transparenta geamului e pe undeva la 80-90%.

Poate doar se le stii mai in siguranta, ca o furtuna cu grindina cat oul nu le sparge..

bizu

Posted 23 December 2006 - 08:41 AM

apropo de siguranta; ziceai ca locatia este izolata...
cred ca ar trebui sa tii un "ochi" pe ele mai tot timpul.
eu sunt patit si acum, din paranoia locul se transforma in fort knox, nu-i vorba ca-mi si place sa ma joc cu chestiile astea, dar in mod sigur au utilitate.

Craciun Fericit tuturor!

bafta

Skyspy

Posted 23 December 2006 - 09:47 AM

ctotth, la 23 Dec 2006, 00:09, a spus:

,
Poate doar se le stii mai in siguranta, ca o furtuna cu grindina cat oul nu le sparge..

O grindina cat oul sparge prima data sticla de protectie si dupa aceea panoul.Desigur, ca se pot asigura contra furtului sau intemperiilor naturale dar asta le impinge
pretul mult in sus spre nerentabilitate pentru omul de rand.

Am citit undeva, dar nu bag mana-n foc,ca daca acoperi panoul fotovoltaic cu ceva material transparent ii scazi randamentul la 50%.

p990i

Posted 23 December 2006 - 11:49 PM

Si asta tot pentru a plimba informatia de la unul la altul (cu tot cu acceptul persoanei respective):
"I don't think you want to worry too much about the particular technology
> unless you are limited for space. They all generate electricity and the
> main thing you want to consider is price although you need to add in
> the costs for mounting them .The lower efficiency ones will occupy
> more area for the same power rating and may need more mounting
> hardware.
>
> ?4.1/W seems like a good price. The scarcity of pure silicon
> has driven the price up for the last two years. The scarcity will
> not ease until 2008 when some big new factories making
> pure silicon begin production. Since Germany installed more
> photovoltaic capacity last year than the rest of the world put
> together and they manufacture panels there, it is likely that you
> will find the best price there.
>
> Not many large panels are sold directly to the customer in the UK.
> This is because most large systems are connected directly to the grid.
> The UK is very densely populated and has a very extensive electrical grid.
> Nowhere in England is more than 8km from a tarred road and only a tiny
> number of houses in the UK are not connected to the grid
> Nearly all systems not connected to the grid here are for uses
> such as boats and caravans. These tend to be less than 100W.
> To connect to the grid in this country requires that the system
> is fitted by someone who is certified as competent to do so. In addition,
> the Government offers grants of about 50% of the cost but to obtain the
> grant the whole system must be obtained from one of a small
> number of firms that are approved by the Government. Few people
> are willing to go without the grant to save money by buying their
> own panels.
>
> The system that I have (see attached photo) was supplied by
> Solar Century. This is a company set up by a Jeremy Leggett,
> a prominent environmental campaigner, who used to be chief
> scientist for Greenpeace and has written books such as 'Half Gone'.
> The system has 15 panels from Sanyo at 190W each. Sanyo use
> an unusual hybrid technology. They have a monocrystalline n-type base
> covered with a very thin intrinsic silicon layer and over that an amorphous
>
> p-type layer.Sanyo are second in the silicon efficiency competition just
> behind
> Sun Power Corp. Sanyo now offer 210W in 1320 x 895mm panel
> and Sun Power offer 220W in the same size panel. Sun Power's
> special feature is that both contacts are on the back which means
> there is no metal grid on the back. Some people like the look of this
> better and you can get completely black panels. I suspect however
> that for you price is the most important factor.
>
> You say that you will not be connected to the electricity grid in
> your new house. If you are going to supply all your electricity
> from photovoltaic panels you will need to store electricity.
> The cost of storage will probably be as much as the cost
> of the panels unless you have a cheap way of doing this.
> If you use rechargeable lead acid batteries and restrict the
> discharge to 80% of capacity to prolong their life you
> will probably pay about ?400 per kilowatt hour of storage
> and may be more for the ones designed for solar systems
> with a long cycle life. Even to smooth out the day to night
> variability you will need 6 or 7 kilowatt hours of storage
> for every kilowatt of photovoltaic power. That is about
> ?2600 for batteries for every kilowatt of photovoltaic panels
> You may need even more if you use a tracker and get
> more power per day. To smooth over a few cloudy days
> in a week you will need two or three times as much
> storage. This will bring the price up to ?6000 per kilowatt of
> panels
>
> If you want to store summer power for winter use you will
> need many times more storage and the price of the batteries
> will become the main cost of the system. Because
> Romania is further south than the UK you will get
> less variability between winter and summer. My map
> shows that Romania has about 5.5 times as much
> sunlight in June as it has in December. In the South
> of the UK were I am the ratio is about 8.5 (see attached log)
> It also shows you will get about 35% more sunlight per year
> in total than we do so I would expect that you would get
> about 1250kW hours per year per kilowatt of panels for
> a fixed south facing system tilted up at the ideal angle.
> The figure in the south of the UK is about 950kW hr
> per year and I get about 870kWhr per year (2400kWhr
> from a 2.75kW system) because I face nearer south east.
> To store just 15% of your annual power from the summer
> to use in the winter you will need to store 187kWhr of
> energy for every kW of panels. To store it with batteries
> will cost about 18 times the cost of the panels. Also
> batteries do not last as long as photovoltaic panels.
> Most lead acid batteries last no more than 2000 cycles
> at 80% discharge and the cheaper ones are worse than this.
> There are other battery systems that last longer such as
> lithium-ion but at present they are much more expensive.
> Is there a mountain close to the house that you can pump
> water up to give a pumped storage system?
>
> You say you are thinking of using a tracking system for cloudy
> days. With diffuse light there is not so much to gain with a tracker
> They are more of an advantage in direct sunlight. At my latitude
> a tracker would produce about 40% more electricity over the year,
> if the geometry of the sun were the only factor. However, in
> the UK, the early mornings and evenings tend to be more cloudy
> than the middle of the day and this greatly reduces the advantage
> of a tracker system. In places like Arizona where there is very little
> cloud they are more of an advantage. I am only thinking here of
> non-concentrator systems. For the systems that I was talking about
> on The Oil Drum that use lenses or mirrors to concentrate the sun
> several hundred times, trackers are essential.
> ,
> Which ever way you do it Photovoltaic systems are expensive.
> I would strongly recommend that you only use electricity for those
> things that must have electricity. Solar thermal systems are
> a much cheaper way of heating water than photovoltaic produced
> electricity. Money spent reducing the amount of electricity you use
> will probably be a much better investment than on a bigger photovoltaic
> system.
>
> I hope this helps and the best of luck with your new house
> and welcome to the EU
>
> Best Regards
> Nick Rouse"

Mi-a facut o recomandare asupra unor panouri Sanyo http://www.sanyo.co....t_e/module.html si a subliniat importanta unui alt parametru al panourilor: influenta temperaturii asupra puterii generate:

"Hello Ghica,
Please use my text, I am pleased to be of some help.
I see the Euro symbols don't seem to have transmitted properly. I see also that I said the SunPower cells don't have a metal grid on the back, I meant on the front.

I had heard of the lead acid batteries using carbon but your link gave me a better idea of what they are doing.
Since they are still lead acid the active part of the electrodes must still be lead and lead dioxide but it looks like they are going to imbed these in porous carbon instead of grids of lead-antimony alloy.This will make it lighter but the claims they are making are more than I would have thought this change would make. We will have to wait and see if they can achieve this in production.


The Kyocera panels look excellent value for money The efficiency of 14.17% compares with the Sanyo HIT215W gives 215W in 1.24m² which is 17.20% http://www.sanyo.co....t_e/module.html
and the SunPower SPR-220 gives 220W in 1.24m² which is 17.68% http://www.sunpowerc...pdf/SPR-220.pdf

One of the advantages that Sanyo claim is that the output of their panels does not drop as much as their competitors when the panel gets hot. Sanyo say the output power of their panels drop 0.39% /°C. The power from the Kyocera panels loaded at the maximum power point of the V/I curve appears to drop at about 0.45% /°C

Thanks for the link to the maps. I have good ones of the UK for optimal angle panels and not so good ones for the world for horizontal panels. The link you sent me was gave much better resolution and optimal angle graphs. It is very sunny near Babadag and everywhere in Romania is at least 18% better than the sunniest bit of the UK, the south west tip,

Best Regards
Nick Rouse"

ctotth

Posted 24 December 2006 - 12:51 AM

p990i

Daca esti pe langa Babadag/Tulcea ai vant ca lumea, mai ales iarna cand nu e soare suficient - deci nu ai nevoie sa-ti supra dimensionezi panourile solare pentru cea mai proasta perioada a anului.

De fapt sunt cam zapacit, mai devreme ziceai ca vrei sa-ti faci casa langa Bucuresti, dar englezul pomeneste ceva de Babadag.

Daca n-ai relatii la sf.Petru sau mai sus, motogeneratoru e oricum necesar iar unul diesel te ajuta cu un cost acceptabil sa reduci din marimea acumulatorilor si a panourilor solare.

Daca poti sa mentii consumul lunar la 150kwh din care obtii 70-100 din solar si eolian, cei 50-80 kwh/luna din diesel cu ulei ar avea un pret destul de rezonabil 500mii - 1 milion. In plus, din functionarea motorului mai scoti cu o instalatie simpla un bonus de vreo 60-120 kwh/luna in apa calda, suficient pentru un uz moderat.

cezar

p990i

Posted 24 December 2006 - 01:02 AM

=)) :))
Foarte tare faza! Eu sunt din Bucuresti si-mi fac casa tot aici, insa era o remarca cum ca la Babadag este zona cea mai iluminata de soare (ca si varf al Romaniei dpdv al iradiatiei solare).
Intre timp am mai gasit un site interesant unde aveti cred ca toate panourile fotovoltaice din lume pentru consumer, evident, cu puterile de laborator si cele mai apropiate de realitate.
Am atasat un tabel cu primele 363 de panouri, restul continui maine ca m-a zapacit cat am scris, si se observa diferente de peste 10% intre ele, asa ca vor trebui alese bine fir-ar mama lor sa fie :D

  • : post-8-1166914935.jpg

Daktari

Posted 14 January 2007 - 02:59 PM

IMHO:

Panourile fotovoltaice asa cum sunt ele construite acum sunt o mare pacaleala. Preturile lor sunt mentinute artificial ridicat tocmai ca sa nu le cumpere toata lumea. Sa le consideri o varianta ecologica este si mai mare prostie. La fabricarea lor se foloseste mai multa energie decat vor produce ele vreodata. La valorile de insorire de la noi mai mult nu lucreaza decat lucreaza, la Babadag, Poplaca sau Sighetul Marmatiei. Faptul ca nu dau energie decat atunci cand vor ele este un handicap major in opinia mea. In plus, sistemele de stocare a energiei n-au nici in clin nici in maneca cu cea mai vaga idee de ecologie. Credeti-ma ca stiu despre ce vorbesc. Stau in Baia Mare si stiu ce inseamna si fabricarea acidului sulfuric si producerea plumbului. Mai mult, bateriile cu plumb nici pe departe nu tin atat cat zic reclamele, oricat ar fi ele de sofisticate. Apoi, nimeni nu a pus la socoteala randamentul lor. Orice incarcare si descarcare nu se face la eficienta 100%, aici survenind alta pierdere. De descarcarea lor in gol sa nici nu mai vorbim. Singura aplicatie solara viabila din punct de vedere al pretului si ecologiei in prezent este cea de incalzire a apei calde si eventual preincalzirea apei pentru o centrala termica in lunile de toamna si primavara, cu ajutorul panourilor solare termice, care au un randament destul de acceptabil si pretul nu este foarte mare. Si cu cat sunt mai simple sunt mai robuste si cu viata mai lunga. DPDV al incalzirii, centralele pe lemn/peleti/brichete/porumb cu tancuri de acumulare si automatizare a incalzirii sunt cele mai ecologice, ieftine si ofera un grad mare de autonomie. Pentru energia electrica casnica reteaua renel este deocamdata cea mai buna solutie. Daca vorbim de electricitate pentru o casa izolata in varful muntelui, atunci un generator de 2-4 kva (folosire intermitenta) este ideal dpdv al costului pe kwh, chiar incluzand investitia. Pentru o casa permanenta nelegata la retea, atunci merita un sistem integrat de co-generare diesel pe uleiuri vegetale. Chiar facut artizanal. IMHO.

omuldeaur

Posted 15 January 2007 - 12:59 AM

Ideea cu baloti este buna,daca ai in vedere o prima de asigurare(se practica),investitia se scoate.

ctotth

Posted 23 January 2007 - 08:38 PM

salut,

omuledeaur, nu am inteles care-i treaba cu prima de asigurare.

Daktari,

Mai sunt si alte aplicatii solare, cu aer cald. De ex se pot usca lemne, cereale, fructe, legume si ciuperci.
Si aerul incalzit solar e bun pentru incalzirea spatiului, mai ieftin decat panouri cu apa calda.

http://www.builditso...ts/Projects.htm

---
Un generator diesel poate consuma multisor fara acumulatori. De ex. mult timp am consum minim - de ex. un neon de 13watt aprins, sau deloc. Ce face generatorul atunci? invarte alternatorul in gol la 50hz?
Pierde si acumulatorul din energie dar cred ca e mai ineficient sa folosesti un generator de 3000 watt pentru a produce sub 200.

Despre baterii... eu tot asist la alte discutii cu diy-eri care se lauda ca stau off-grid cu baterii vechi de 15 ani. E drept ca-s baterii de 2V pentru deep discharge si le trateaza cu respect, dar cica se poate.

In situatia asta (generator + baterii + invertor) rolul unui panou fotovoltaic sau eoliene micute este nu atat sa asigure o cota importanta din consum ci sa umple bateria pe ultimii 5-10% din capacitatea nominala. Atunci se recomanda incarcare lenta la curenti mici care din nou ar duce generatorul intr-un regim ineficient.

p990i

Posted 23 January 2007 - 10:34 PM

Cred ca toti suntem cat de cat cu capul pe umeri sa ne dam seama ca acele panouri cand au fost construite nu au fost ecologice, dar daca este sa o luam asa ar trebui sa ne impuscam reciproc la cat dioxid de carbon emitem in atmosfera, sau am vazut pe discovery ca, un factor care a contribuit la incalzirea globala este chiar, poate ai sa razi daca nu ai vazut emisiunea, capra; ce facem o impuscam si p-aia? Sunt asa zisele pierderi colaterale.
Acele panouri au fost produse si stau in depozite, rafturi, etc. este timpul sa-si intoarca aportul. Acumulatorii deasemenea aceeasi poveste, eu zic sa oprim toate masinile care le vedem pe strada si sa le scoatem acumulatorul. Generalizand: absolut orice produs pe care l-ai cumpara de la magazin a adus contributia sa la poluare/incalzire globala, numai prin simplul fapt ca el a fost transportat cu tir-ul sau ce-o fi fost hardughia respectiva.
Nu vreau sa fiu mai catolic decat papa, dar ideea o rezum in felul urmator: din instalatiile aflate pe proprietatea mea vreau sa iasa cat mai putin fum, si vreau chestii cu mentenanta apropiata de zero virgula.
Nu sunt ecologist pentru public, doar pentru sinea mea, nu fac parte din vreo organizatie green peace sau faze d-astea, dar pur si simplu vreau lucrurile subliniate mai sus.
Sunt la fel de constient ca pretul panourilor ar putea fi mai mic, dar dati-mi voi alte alternative long term.
Chestia cu randamentul panourilor, conform site-ului prezentat acum cateva pagini cu acele harti, reiese ca avem suficienta lumina pe teritoriul tarii noastre.
Daca exista vreo modalitate de a scoate electricitate din ceva, klumea, sunt dispus sa investesc pana-n 12.000 euro pentru casa mea. Casa o voi ridica peste cel putin un an, asta in caz ca nu obtin mariri peste bonusuri si alte alea, prea putin probabil vreo juma de an un an, asa ca pana atunci vad cum se aseaza treaba si cu acumulatorii aia pe carbon, panouri, etc. Oricum pot dimensiona instalatia cat sa-mi fac treaba cu ea, ca oricum pana-mi crapa acumulatorii o sa scoata baietii pe zarconiu (termen improvizat) si panouri solare de generatie gama care vor avea x avantaje, fapt care nu ma va opri sa suplimentez instalatia.
Oricum ar fi sunt perfect constient ca nu va fi super ok, si ca va trebui sa ajung la un compromis, si ca alegerile sunt dificile, calculele la fel, dar ma bucura faptul ca am alaturi o echipa de profesionisti pe care te poti baza http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif

Daktari

Posted 28 January 2007 - 12:12 PM

@ctotth & p990i..

Ai dreptate cu aerul incalzit solar... am uitat de el, dar chiar anul acesta vreau sa construiesc o sera pentru uscat lemne, iarba si rumegus cu tatal meu, (care are incalzire centrala pe lemne). Lemnul verde daca este uscat bine poate castiga pana la 30 % putere calorica, ceea ce este imens imho. Masa vegetala uscata (oricare ar fi ea) are si ea putere calorica destul de mare, aproximativ 15000 kj/kg iar rumegus este berechet aici in jur (sunt trei gatere numai in satul lui). Necazul cu toate aceste surse este ca au un procent destul de ridicat de apa, care trebuie extras, si alt neajuns este ca trebuie presate cat de cat in masa cu o densitate destul de mare pentru a arde mai eficient. Sa cumperi o presa de brichete, chiar de serie mica este destul de scump, peste 10000 euro. Cu masinile de peleti este ceva mai ieftin, aproximativ 3000 E masina si 1500 E concasorul, pentru ca masinile de peleti nu functioneaza decat cu material foarte bine maruntit. Incercam acum sa facem artizanal o presa de brichete, dar este destul de cotoioasa treaba. Este nevoie de presiuni foarte mari (aproximativ 100 grade pentru a topi lignina din lemn si vegetale ). De pe terenul meu de 5500 mp am adunat asta vara o groaza de fan, care putrezeste si acum acolo. Tatal meu are si el un teren foarte mare, de pe care nici n-a cosit fanul si pe care il invadeaza alunii, deci o groaza de material bun de ars, atat timp cat e adunat, uscat si presat, asa incat sa nu mai trebuiasca sa cumpere lemn.
Personal, mi se pare ca a arde masa vegetala de proasta calitate este cel mai eficient din punct de vedere ecologic. Acea masa oricum va putrezi si va elimina o cantitate destul de mare de bioxid de carbon in atmosfera. In plus, acest carbon nu provine din rezervele de acum milioane de ani, ci chiar cel din atmosfera. Si oricum, tot energie solara inmagazinata este... :D
P990i ai si tu dreptate, nu putem sa ne rupem complet de combustibilii fosili sau sa ignoram tehnologiile care sunt mari consumatoare de energie, dar putem cat de cat sa incercam sa scadem din consum izoland casele, construind mai putin si mai eficient, si folosind resursele locului. Sunt convins ca si abordarea mea si a ta au si parti bune si neajunsuri, importanta este intentia si dorinta de a face ceva in acest sens. Ce n-am inteles eu din abordarea ta este metoda de incalzire pe care vrei aplici, pentru ca incalzirea si apa calda consuma o groaza de energie pentru o casa.
Lansez cu aceasta ocazie o provocare: idei pentru o presa de brichetat material vegetal folosind materiale la indemana sau refolosibile (parti de masini dezafectate, etc) Pricipiul de baza este al unui piston care preseaza materialul fortandu-l printr-o trefina cu diametrul mai mic decat al cilindrului. Sau poate ca va ganditi voi la ceva mai bun ??

Skyspy

Posted 28 January 2007 - 05:00 PM

Decat sa dai atitia bani pe presa sau sa te necajesti sa faci unul care sigur nu va functiona ca unul industrial mai bine adapteaza cazanul pe rumegus in flux continuu.
Ai nevoie de o spirala a lui Arhimede pentru transportul rumegusului din siloz la cazan si un mecanism "antifoc" care sa nu permita flacarii sa se intoarca din cazan i napoi spre siloz.

Se poate face cu un sistem de clapete care lucreaza alternativ.Si asta e realizabil 100%.Va mai trebui prevazut cu niste senzori de temperatura care sa decupleze cazanul in cazul cand se stinge focul.

ctotth

Posted 28 January 2007 - 07:51 PM

In pdf-ul asta e o soba de rumegus care merge si fara motorizare... rumegusul aluneca printr-o "palnie" in focar
http://www.bioenergyupdate.com/magazine/se...ate%2007-01.pdf

Din pacate nu dau detalii constructive.

-----

Un sistem foarte simplu de soba pe rumegus este o caldare de tabla, cu o gaura in fund, ridicata cativa cm de la sol (de ex. pe niste pietre sau caramizi). In ea se tine vertical un bat rotund de 3-4 cm diametru si se umple cu rumegus, batatorit bine in jurul batului. Dupa ce se umple se scoate usor batul a.i. sa ramana o gaura verticala in masa de rumegus. Se aprinde de la gaura de dedesupt. Prin gaura din rumegus se face tiraj a.i. arderea e destul de curata. Gaura creste in diametru pe masura ce arde rumegusul, cam cu 4-5 cm / ora. Presupun ca in rumegus pot fi amestecate ierburi si alte deseuri (talaj) de lemn atata timp cat se poate face gaura respectiva care sa ramana stabila.
(de ex. http://www.drechsler-forum.de/galerie/0120..._1136570684.jpg )

Pornind de la design-ul asta simplu se pot face chestii mai sofisticate cu capac, sistem de stocare sau recuperare a caldurii cos, etc..
Uite aici un design pe principiul asta, cu gaura conica: http://www.repp.org/discussiongroups/resou...w/ww2stove.html

Si inca unul - se vede prost dar cred ca se intelege...
http://sleekfreak.ath.cx:81/3wdev/VITAHTML...N1/SAWDSTOV.HTM

-------

Sunt curios daca la tara, in bucataria de vara, in loc de aragaz se pot folosi arzatoare de tipul asta micute de rumegus, facute din cutii de conserve de 1 litru.

-------

Altii ziceau ca folosesc cutii de carton de lapte,suc, etc.. - le indeasa bine cu rumegus/paie/talaj/hartie, eventual mai toarna putina glicerina (erau unii care faceau biodiesel "la butoi" - de acolo le ramanea glicerina) si le ard ca pe lemne in sobe normale.

--------

In sfarsit, pe e-bay-ul nemtesc am vazut niste prese ieftine pentru facut brichete din deseuri de hartie - se uda hartia ca sa se moaie, se preseaza intr-un fel de "caramida" si apoi se scoate la uscat. Pe langa hartie se poate adauga o anumita proportie de rumegus, paie, etc.. Totul e sa fie suficienta hartie in amestec a.i. sa mentina compacta bricheta.

p990i

Posted 29 January 2007 - 10:46 AM

Legat de panouri solare fotovoltaice, am primit o alta oferta de la o firma din Italia, iar pentru necesarul meu de panouri (2kW) pretul pe watt a coborat de pe la 4 eur/w la 3,4 eur/w, adica 12 panouri de 180w=2,16kW=7344 euro.
Pentru incalzire ma gandesc la panouri solare de incalzit apa, aer conditionat, o mica centrala pe gaz, un semineu, etc.
Voi studia si eu presele astea ca par interesante.

ctotth

Posted 29 January 2007 - 02:15 PM

p990i : Bun pret, presupun ca nu include TVA? Transportul cat este?

Doua panouri de 180 mi-ar da in medie vreo 40-42 kwh pe luna. Combinat cu un co-generator mic pe ulei vegetal, care iarna, cand nu e soare, sa contribuie si la incalzire. Eventual o mica eoliana care sa produca nu mai mult de 10kwh vara si 20 iarna, sa atenueze din variatia sezoniera a solarului. Adica sa obtin 60-80 kwh lunar din "alternative".

Am aflat ca renelul are si un abonament social in care primii 60 kwh consumati sunt la aproape jumatate de pret (pret de noapte). Deci ar fi numai 100000 de lei lunar.
Pot folosi cei 60 kwh din retea seara, sau in zilele proaste, cand nu produc din celelalte surse. Pot investi mult mai putin in baterii, care sa asigure doar o functie de backup pentru consumatori mici si absolut necesari, marind astfel mult viata bateriilor.

Deci daca-mi reduc consumul la 110-130 kwh lunar pot sa investesc in "alternative" decat pentru jumatate din acesta, cealalta jumatate luand-o foarte ieftin de la Renel

E??

p990i

Posted 29 January 2007 - 05:35 PM

Inca nu am intrebat de TVA, ieri seara am primit oferta, cu transportul nu-i o problema, ies afara an de an, avand si un consum mediu de 4,3% ceea ce-i un chilipir, deci nu-i problema cu transportul.
Intr-adevar faza asta cu renelul este super tare, in schimb eu avand o distanta pe care o consider mare pana la renel, as merge pe alternativ all the way.

  • : post-8-1170084922.jpg

Silfax

Posted 29 January 2007 - 10:30 PM

Am vazut o chestie interesanta in nordul Suediei si care este folosita din plin si in Islanda... apa introdusa la adancimi de 100-150m si care iese la temperaturi de 100-110 grade. Sigur sunt locuri prin tara unde s-ar putea incerca asa ceva dar la adancimi mai mari. A auzit careva de asa ceva pe la noi?

p990i

Posted 30 January 2007 - 05:15 PM

Astept pareri despre acest gen de incalzire.
Intre timp ma tot chinui de cateva zile si nu gasesc o solutie: http://video.google.com/videoplay?docid=-8...+of+free+energy
Documentarul are 2 ore, dar merita vazut pana la capat, chiar daca nu aveti timp, si poate se gaseste cineva care poate da niste raspunsuri.

p990i

Posted 30 January 2007 - 10:31 PM

Am mai gasit ceva interesant: http://www.freeenergynews.com/Directory/El...lectromagnetic/

Silfax

Posted 31 January 2007 - 12:21 AM

Am avut rabdare si am urmarit tot documentarul, parte din unele experimente le stiam inca din facultate. Nu stiu daca toate chestiile care le prezinta sunt reale, dar vorba aia pana nu vezi si fundamentarea tehnica, nu crezi.
M-am uitat si pe link'ul site'ului din documentar.... super incitante ideile si prea frumos sa fie si realizabile!

domnu_doctor

Posted 31 January 2007 - 08:20 AM

Silfax, la 31 Jan 2007, 00:21, a spus:

... super incitante ideile si prea frumos sa fie si realizabile!

Mai este de acord si altcineva cu tine:

Citeaza

All truth passes through three stages:
  First, it is ridiculed;
  Second, it is violently opposed; and
  Third, it is accepted as self-evident.
-- Arthur Schopenhauer (1788-1860)  


Si mai era un citat celebru, care zice cam asa, citez din memorie ca nu am vreme acu' sa-l caut pe 'al original:
'... imposibilul ... este ceva care sta'n picioare, pana vine cineva si domnstreaza ca nu-i asa.'
Asta-i apartine lu' Einstein ... :( :(

Stima,

p990i

Posted 31 January 2007 - 02:03 PM

Tocmai de aceea am facut si primul post la pagina 10, unde apar chestii similare, si daca se cauta cu atentie veti gasi ca vecinii nostrii unguri au si ei ceva similar. Din ce am citit pe aceste resurse se apropie momentul comercializarii acestor inginerii, facute in America, Europa, etc.
Ce nu inteleg eu cum trebuie sa faci sa blochezi campul magnetic, sau cum trebuie facut astfel incat sa nu folosesti energia pentru a produce miscare ci pentru a devia/inchide/reduce campul magnetic al unui magnet, lasand altul cu intensitate si camp nealterat sa traga mai departe. Nu stiu daca m-am exprimat corect, dar sunt sigur ca daca veti aprofunda si link-ul de sus, veti intelege.

Daktari

Posted 31 January 2007 - 10:20 PM

@ p990i...

Principiul pe care il exploateaza aceste dispozitive se bazeaza pe ideea ca nu ai nevoie de mult lucru mecanic pentru a deplasa un magnet PERPENDICULAR pe liniile de camp magnetic ale altui magnet... Ia ca analogie deplasarea unei mase mari pe un plan perfect orizontal folosind miscarea de rostogolire (sau roata, sau orice alt dispozitiv care scade foarte mult frecarea). Fenomenul de histerezis este alta cale...
In sfarsit se pare ca se poate discuta aceste probleme fara a fi ridiculizat (de prea multi :lol: ) !!! este dupa parerea mea un mare pas inainte. Si intr-adevar suntem in pragul unei revolutii energetice. IMHO. Si secretul adevarat il constituie materialele noi care vor putea extrage ZPE. Magnetii sunt doar o parte din aceste materiale. Se vor inventa si altele.

p990i

Posted 01 February 2007 - 12:13 AM

Am tot studiat link-urile si am ajuns la o concluzie: e foarte tare frate. Deja am niste idei in cap, voi avea nevoie de magneti puternici ( are cineva hdd-uri defecte? :( ), trebuie sa fac un pwm bun/eficient/ieftin si mai imi trebuie un material superconductor magnetic, dar care sa nu sufere de magnetizare, lita si... timp liber.

P.S. ma bucur pentru In sfarsit se pare ca se poate discuta aceste probleme fara a fi ridiculizat (de prea multi ) !!! este dupa parerea mea un mare pas inainte., dar in aceeasi masura ma fac ca nu am vazut mesajul :wacko: Studiasem link-urile destul de binisor inainte de a intreba acele lucruri, si sincer nici nu stiu de ce am intrebat :( Parol.

vertigo

Posted 01 February 2007 - 08:36 AM

Ne bagam la un proiect comun. Am eu hdd stricate iti dau si lita de cupru si ce mai vrei. Pana acum cand cineva zicea de echipamente supraunitare ca eficienta se faceau glume pe seamalui de parca era ultimul retard vad ca s-a mai schimbat mentalitatea putin. Daca vreti sa vedeti chestii si mai tari dati un search pe google Stanley Meyer, Dingle, Newman magnetic motor(la asta parerea mea este ca e vrajeala dar poate nu inteleg fenomenul prea bine) sau vedeti pe jlnlabs.org . Sunt si multe vrajeli dar sunt si lucruri foarte interesante. Astept un raspuns pentru un proiect.

p990i

Posted 01 February 2007 - 09:21 PM

Ma interesau hdd-urile pentru magneti, sunt destul de sanatosi. O alta resursa interesanta, www.theverylastpageoftheinternet.com vedeti main menu.
Ma gandesc la o chestie: sa fac un pwm punte H, si sa alternez sensul curentului prin bobine, cand o latura sa aibe 0 flux cand 4, si viceversa, iar in acele laturi prin care se exercita fluxul sa trag niste bobine, sa vad ce obtin; ideea este ca vei folosi curentul doar pentru ai spune campului pe unde sa o ia si pe unde nu; sper sa iasa ceva. Pwm-ul ma gandesc sa-l fac cu niste buz11 ca sunt ieftini la conex electronic 2,20 ron, ideea este ca vreau sa-l fac cat mai ieftin si mai repede, asa ca daca aveti ceva scheme nu ma deranjeaza daca se posteaza.

vertigo

Posted 01 February 2007 - 11:22 PM

deci un raspuns da sau nu legat de o colaborare la un proiect. Ati fi interesati? Pot sa asigur si niste finante cat si ceva cunostinte din diverse domenii.

p990i

Posted 04 February 2007 - 10:40 PM

Inca un exemplu tare: forta intrare = 1, forta iesire = 12: http://www.veljkomil...ilacijeEng.html
Merita descarcat si filmuletul de aproape 44Mb.

bitex

Posted 05 February 2007 - 12:49 AM

Se poate si mai rau, in detrimentul altora... Numai forta conteaza? Din pacate cred ca pentru noi oamenii cea mai complicata si importanta problema este TIMPUL. Cred ca la asta ar trebui sa ne raportam. Degeaba obtin 10.000 grade Celsius pentru 0,0000001s ca tot ma lasa rece in podul palmei. Pricepi aluzia.
Aproape ca nu am curajul sa sfatuiesc sa nu luati de bun tot ce-i pus pe net. Sigur n-am curajul...

Putin offtopic:
Imi plac mult ideile din acest subiect si urmaresc totul cu pasiune. Dar nu e chiar asa simplu ca la aritmetica. "Mi-am luat un teren undeva departe si vreau sa-mi fac o casa, sa-mi fie bine si sa nu depind de una sau de alta". Daca am fi singuri ar fi OK. Dar nu suntem si multe lucruri cer sacrificii. Cu energia se rezolva asa ca in subiectele de aici. Dar ce te faci cu RESTUL? Ce te faci cu un copil care trebuie sa mearga la scoala, sa vada ceva, sa creasca si sa acumuleze cunostinte, sa bla, bla, bla...? Ce te faci cand o sa ai de facut o injectie cuiva bolnav si afara e zapada de 1 m? Sau cand, cum si cat de des ajungi la un magazin? Cum si cand poti primi o scrisoare sau o veste? Cand si cum ajunge cineva la tine? Si pot pune sute de intrebari ciudate... Apropo, sotia e vesela si fericita de conditii? De TOATE conditiile!
Eu am o astfel de casa, am locuit in ea si va spun cu siguranta ca nu se pune in modul asta problema. Energia e o infima parte din problemele reale. Trebuiesc bani ENORM de multi pentru a fi OK in conditiile alea. Omul nu e facut sa traiasca asa. Asta nu inseamna ca nu poate. Am scris astea cateva randuri cu o singura intentie: Analizati din TOATE punctele de vedere viitoarea investitie nu numai d.p.d.v. energetic. Ca fac socoteli si spun ca-mi trebuiesc 8000 euro sa cumpar panouri, mai adaug permanent o masina disponibila pe acel drum in ORICE conditii, mai adaug combusibilul si timpul pierdut cu orice pas care trebuie facut (eu, copilul sau nevasta) spre "ceilalti" (scoala, magazin, posta, dispensar, primarie, gara, vecini, cinematograf, etc) si mai am multe de adaugat si tot nu e gata. Perimetrul trebuie ingradit, pazit, curtea trebuie ingrijita. Orice pensula de vopsea de dat pe ceva sau cui de batut inseamna mult timp pierdut si multa munca. Si asta costa bani. Imi place cand cineva spune: "vreau sa gasesc o solutie sa nu mai depind energetic de altii" dar asta sa nu fie din cauza distantei care-l leaga de ceilalti sau de stalpul de curent.

Scuze pentru interventie, posibil sa fie de la frigul de afara...

@p990i, merge treaba cu HDD-ul?

bizu

Posted 05 February 2007 - 08:40 AM

desi nu asta era subiectul; omul se refera la solutii energetice; trebuie sa confirm cele spuse de bitex din proprie experienta.
o astfel de aventura, caci asta este, pare sa nu aiba final si te obliga sa-ti pui mereu intrebarea: ce draq, mi-a trebuit?
timpul si banii alocati tind sistematic sa iasa din scala. satisfactia reusitei este mare, pe masura efortului, dar cind vine vorba sa beneficiezi...
plus ca, aglomerarea de sisteme automate, va face ca, la plecare sa ai o lista lunga de verificari iar dupa ce pleci, te va macina gindul ca ai uitat, poate, ceva. oricit de automate sunt automatele, periodic va trebui sa fie testate.
hai sa nu cadem in latura asta a problemei, pina la urma, cred ca merita...

bafta

ps. chestia cu izolarea copiiilor e poate, cea mai nasoala. iar daca te gindesti la socializarea cu localnicii, poate ar fi bine mai intii sa te imprietenesti cu ei...
pps. subiectul este aplicabil oriunde, asa ca nu trebuie sa plecam de la conditiile concrete in care se gaseste initiatorul. sa mergem mai departe...

bitex

Posted 05 February 2007 - 12:01 PM

A fost ca o paranteza, nimic de luat in seama. Monolog la ceas de noapte...
Legat de initiatorul discutiei, desi de la problema lui am plecat initital nu la el m-am gandit in mod special. E de admirat! Orice merita daca e facut de bunavoie!

Pe mina ma pasioneaza noile materiale si cresterea randamentului masinilor deja construite. Inca nu am motive sa cred in randament supraunitar, dar spre 1 sper sa ajungem cat mai curand. Si legat de energie sper s-o folosim mai eficient pe aia inmagazinata de-a lungul timpului in tot felul de materiale. Si sper sa controlam cat mai bine fenomenele fizice, astfel incat conversiile de energie dintr-o forma in alta sa se faca foarte bine controlat, fara pierderi.
Privind energia, cam care credeti ca vor fi tendintele pentru viitorul apropiat?
Am observat ca se merge spre folosirea energiei solare ca e destula, a vantului si apei pe unde se poate. Nu stiu daca acum are rost sa ne legam de energia atomica (are cine!). E clara tendinta de folosire a energiei nepoluante. Se incearca arderea hidrogenului sau a altor substante cu cat mai putin carbon.
Ce credeti ca se poate aborda in subiectele noastre? O idee ar fi "economisirea" celei pe care o avem si producerea alteia din ce avem la indemana. Asta s-a discutat, cu exemple concrete. Ne oprim la atat? Trecem direct la discutii legate de fenomene mai putin studiate? Exista asemenea fenomene? In subiect vad ca acum se discuta de magneti, materiale supraconductoare... Lasam totul la gramada? E OK si asa, dar in timp se aduna material si patim ca la CNC! Acum nici nu se mai poate salva integral subiectul!
Legat de magneti, am tot demontat "scule" care aveau magneti buni. Uneori am cumparat magneti doar sa-i am si sa fac comparatie cu cei cunoscuti. M-ar tenta sa invat cate ceva. Daca puneti de o treaba, o sa fiu pe aproape, cu ce pot.
Spor la treaba!

MrSpace

Posted 05 February 2007 - 02:44 PM

Nu am prea comentat la subiectul asta dar am vazut nite idei interesante in ultima vreme.

Un nene (nu ii mai stiu numele) zicea ca formele astea de energie: solara, eoliana si a valurilor, sunt frectie la picior de lemn luand in considerare gradul avansat de poluare la care s-a ajuns azi, dupa cum zic unii mai panicati.

Se pare ca cea mai viabila solutie este energia atomica cea obtinuta prin fisiune (pentru ca este controlabila la ora asta, cat de cat) si ideal ar fi energia atomica obtinuta prin fuziune (care cica nu ar polua asa mult si nu ar fi asa periculoasa, beleaua e ca nu prea e la indemana omului inca)

Legat de sursele de energie atomica bazate pe fuziunea heliului cu tritiul, e un experiment maret, care sper din tot sufletul sa se incheie cu succes:
http://en.wikipedia.org/wiki/ITER

Partea cea mai faina e ca daca ar iesi afacerea, nu numai ca ar fi o sursa de energie belea dar tritiul necesar nu prea se gaseste pe pamant si se estimeaza o dezvoltare exploziva a explorarii spatiului pentru recoltarea acestui element exotic, care e f rar pe terra dar foarte raspandit in materia expulzata de soare in fiecare zii.

Sa le tinem pumnii!!! :lol:

p990i

Posted 05 February 2007 - 03:18 PM

Nu mi-am luat teren in cuca macaii, ba chiar pot spune ca daca arunc ceva peste gard, va cadea in Bucuresti, terenul fiind lipit de Bucuresti iar pana la centura ar mai fi in jur de 2 km, plus ca exista mijloace de transport, masina este, masina de firma este, etc. dar oricum multumesc pentru griji voi stii ca pot conta pe voi si in aceasta privinta a copiilor :lol: Atentie baby sitter si nu mother f***er! Acest paragraf a fost tot o gluma ca sa nu fiu cel rigid in aceasta ecuatie.
Nu stiu daca atunci cand v-ati uitat pe link-uri ati gasit si despre Flyyn parallel path, asa ca vreau sa subliniez efectul: http://www.flynnresearch.net/ sau tot pe pagina cu www.theverylastpageoftheinternet.com daca selectati main menu cautati Flynn Magnetic Technology, si vedeti despre ce este vorba.
Baieti (si fete - cine stie, poate avem si asa ceva pe aici) poate punem de ceva, dar pentru asta propun un brainstorming cu o sticla de cola in mana, asa ca propun o mica intalnire cu cei care sunt entuziasmati de subiect. Week-end-ul care vine.

MrSpace

Posted 05 February 2007 - 03:38 PM

Legat de moatoarele si generatoarele electrice, sincer cred ca au ajuns la performante de invidiat in ceea ce priveste randamentul si raportul putere greutate. Randamentele pentru motoare brusless de putere mare >600W sunt peste 90%. Iar in caz ca lucreaza ca gnerator tot asa e randamentul. Ceea ce ar trebui sa intereseze mai mult este modul de stocare al energiei.

E cred ca succesul motoarelor termice nu e datorat randamentului lor maret (din punctul meu de vedere jalnic: 25-35%) ci datorita energiei eficient stocate sub forma de motorina sau benzina.

Randamentul unui sistem Celula de combustie + motor electric poate avea randamente de pana la 80% baiul e ca astea merg cu hidrogen, care se stocheaza greu si se obtine si mai greu. Iar minunatele celule de combustie au drept catalizator platina spre disperarea sotiilor care ar vrea bijuteri din ea ;)

Un site care mie mi se pare f fain legat de sisteme de propulsie bazata pe hidrogen este: http://www.switch2hydrogen.com/

Nu pot decat sa le urez succes respectivilor in lupta cu gigantii petrolieri!

Hidrogen rulez!!! :lol:

ctotth

Posted 07 February 2007 - 04:10 PM

Eficienta teoretica de 83% nu e totuna cu cea obtinuta in practica.

Se estimeaza ce se pot realiza centrale cu pile de combustie de temperatura inalta (care nu necesita catalizatori scumpi), in sistem de cogenerare caldura + electric iar 40-50% ar fi eficienta electrica.

Iar ciclul electricitate -> hidrogen -> compresie -> pila de combustie -> motor electric este per total un pic mai eficient decat arderea in motor diesel.

http://en.wikipedia....cell#Efficiency
-------

Automobilul in forma sa de azi este ineficient din diverse motive, randamentul motorului cu explozie e doar unul din ele:
- traficul urban si suburban absoarbe 80% din combustibilul consumat de autoturisme. O mare parte din acesta e pierdut la ralanti in aglomeratie.
- In acest regim de functionare conteaza masa masinii mai mult decat aerodinamica. Automobilul e de peste 10 ori mai greu decat unicul sofer care-l foloseste pentru locomotie.

ctotth

Posted 14 February 2007 - 07:25 PM

Am gasit un sistem f. simplu de concentrare + tracking pentru panouri fotovoltaice.
Concentrarea se face printr-o simpla oglinda, crescand intensitatea luminoasa pe panou cu 50%, suficient de putin ca sa nu-l supra incinga.

Fata de panourile fixe, la latitudinea noastra creste cu vreo 75% totalul energie produsa pe an.

Cu putin efort s-ar putea modifica a.i. sa fie intors cu fundu in sus in caz de furtuna (ca sa fenteze grindina).

http://www.solar-tra...ncentrator2.htm

p990i

Posted 17 February 2007 - 12:17 PM

Mersi ctotth.
In momentul de fata sunt foarte interesat de studiul principiilor John Bedini, Flynn, si alte chestii legate de magneti.
Unii au facut diverse clone, dar sunt prea multe informatii care trebuiesc luate in calcul.
In orice caz: daca se pot aduce imbunatatiri anumitor coeficienti, in sens pozitiv, suntem cu totii multumiti.

L.E. ce parere aveti despre http://www.perendev-...les/Page880.htm ?

ctotth

Posted 18 February 2007 - 01:34 PM

se amortizeaza in primul an, apoi castigi vreo 20000 pe an. Ai sange sa-l cumperi?

p990i

Posted 20 February 2007 - 06:33 PM

Nu stiu ce sa zic, mai ales ca este vorba si de banii aia si de puterea aia generata. Si cand zic puterea aia generata ma refer la mai multe chestii: fie va trebui sa vad cine-mi sunt vecinii, sa le fac niste propuneri si s-ar putea sa se uite cam stramb la mine, si daca nu reusesc sa-i conving nu am nevoie de atatia kWh, mi-ar trebui un device mai micut, hai sa zic 10-20 dar mai mult nu cred ca am ce face. Ar fi o varianta sa-l pornesc ocazional si sa incarc acumulatori sau mai stiu eu ce si sa-l opresc dar chiar si asa sunt limitat la curentul de incarcare aka timp. O dracovenie d-aia este misto daca reusesti sa o legi la un ansamblu de vile, bloc, etc. pentru o singura casa ar insemna sa tin pornite luminile peste tot numai sa fac in ciuda la vecini, fantani arteziene, porti electrice care sa lucreze in permanenta, firme luminoase, si un motor cuplat la ea care sa-mi invarta casa dupa soare.
Oricum ma bucura asemenea alternative, treptat treptat unii s-au saturat de petrol, vor si altii in topul ierarhiei. Se pune de un mic "seism" in cativa ani; chiar vei putea cumpara masini electrice, etc.

ctotth

Posted 21 February 2007 - 03:32 AM

stai linistit ca pezenghev ala are o teapa in maneca. Daca ar fi adevarate ar fi plina lumea de ele. As gasi si eu un bloc dornic sa plateasca cu vreo 15%-20% mai putin la curent.

Cirip

Posted 21 February 2007 - 05:49 AM

Referitor la pezenghev, cum bine il numeste ctotth, as dori sa fac urmatoarea observatie: La detaliile despre generatorul de 300KW, chiar sub poza produsului, este scris "The 300kw generator has the ability to produce 290kw per hour constantly." Aceasta este confuzia pe care o intalnesc frecvent pe saiturile tzeparilor, care demonstreaza in acest fel ca nu fac nici macar distinctia elementara dintre putere si energie.

Puterea se masoara in W iar energia in Wh (sau Jouli), adica Watti inmultit cu ore. Puterea impartita la timp (W per hour) nu are semnificatie fizica in lumea asta. De asemenea, contorul de energie masoara KWh, nu KW/h. Nu am auzit vreun energetician sau sirmar bazat sa faca aceasta confuzie.

Concluziile va apartin.
Cirip

Daktari

Posted 22 February 2007 - 05:08 PM

Cirip von Cuca Macaii...

E o mica greseala si in postul tau... 1 Joule= 1 Watt * 1 Secunda. KWH este unitate tolerata si 1 kwh = 3.6 mega jouli.
Oricum, ceva tot pute la acel site... Nu stiu ce, dar astia ori nu au habar de fizica ori nici nu s-au uitat pe site-ul lor... Or fi ocupati sa inventeze...
Dar ce ziceti de Steorn ??? Nimeni nu mai pomeneste de ei ? Au deja niste forumuri foarte interesante... Cateva din teoriile de acolo par de luat in seama, desi nu lasa sa scape decat cate putin...

Cirip

Posted 22 February 2007 - 05:22 PM

Daktari, la 22 Feb 2007, 17:08, a spus:

E o mica greseala si in postul tau...  1 Joule= 1 Watt * 1 Secunda. KWH este unitate tolerata si    1 kwh = 3.6 mega jouli.

Nu cred ca este vreo greseala. Eu nu am specificat relatia de conversie. In postul meu nu este nici o informatie numerica. Am specificat unitati de masura ptr energie, fara a face nici o afirmatie in privinta conversiei intre ele. Scopul postului era acela de a sublinia ca unitatea de masura ptr energie este W*h nu in W/h.
In acest sens, afirmatia ca spatiul se masoara in metri, tzoli, prajini sau lanturi este la fel de adevarata. Nu se specifica nici o relatie de conversie intre ele.

Cirip

iluminati

Posted 22 February 2007 - 08:05 PM

am vazut si eu smecheria aia a lui perendev, ar fi o chestie tare de tot INSA NU STIU CAT E ADEVAR SI CAT E VRAJEALA PUR SI SIMPLU. 300KW E...CAM MULT PENTRU UN GENERATOR ANGRENAT STICT DE MAGNETI, CE ZICETI?
ORICUM DACA E ADEVARAT IMI IAU SI EU UNUL LA FIRMA CA MA USUCA RENEL SI ASTIA cu gazul

Daktari

Posted 22 February 2007 - 10:18 PM

@cirip...


Corect... s-a notat precizarea !

arpicj

Posted 05 April 2007 - 10:53 AM

;) Am experimentat un captator solar cu concentrarea razelor solare fara urmarirea soarelui care functioneaza peste asteptari!! Practic concentreaza razele soarelui intre 5-55grade pe plan vertical si 150grade pe plan orizontal. Mediul de transmitere a caldurii este aerul. Suprafata de captare este doar de 1.8mp, iar temperatura maxima a fost de 120 grade celsius! Debitul de aer (trebuie miscat) a fost de 150mc/h.

Champ

Posted 05 April 2007 - 07:27 PM

arpicj, la 5 Apr 2007, 10:53, a spus:

B) Am experimentat un captator solar cu concentrarea razelor solare fara urmarirea soarelui care functioneaza peste asteptari!! Practic concentreaza razele soarelui intre 5-55grade pe plan vertical si 150grade pe plan orizontal. Mediul de transmitere a caldurii este aerul. Suprafata de captare este doar de 1.8mp, iar temperatura maxima a fost de 120 grade celsius! Debitul de aer (trebuie miscat) a fost de 150mc/h.

Felicitari,dar mai da-ne detalii si poze daca se poate.
Ce incalzesti cu acel sistem?
Ai facut o apreciere aproximativa a randamentului?
Dupa ce schema e facut,ceva de pe net sau conceptie proprie?

Cu stima
Dan P

ctotth

Posted 21 April 2007 - 06:09 PM

Cred ca-i vorba de panoul asta

p990i

Posted 25 April 2007 - 07:52 PM

Foarte tare nene ctotth <_<
Constat totusi ca autorul inventiei nu a mai revenit aici cu detalii http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif

Cornelius

Posted 19 May 2007 - 11:02 AM

Daca se incumeta cineva a construi o casa cu pereti (ziduri) din baloti de paie este imperios necesar IGNIFUGAREA lor cu un"lapte" de ciment amestecat cu silicat de sodiu sau potasiu. De preferat cel de potasiu!

bitex

Posted 19 May 2007 - 12:23 PM

Parerea mea e ca cimentul nu face "casa buna" cu lemnul la modul asta, si cu atat mai putin cu paiele. Si daca se mai ajunge si la silicati ca aditivi cred ca se complica treaba.
Acel "lapte" ar trebui sa fie in cantitate mare pentru a-si indeplini bine rolul. Se consuma mult si nu stiu daca e ieftin. Poate ma insel. Pana la urma cred ca problema este realizarea fizica a astfel de panouri in regim de amator.
Stiu ca exista firme care aduc din import sau executa aici tot felul de panouri de acest tip, dar asta inseamna ca trebuie platit pretul cerut. Se zice ca e mai mic decat in cazul materialelor clasice, dar ma indoiesc ca per total se obtine ceva mai bun si mai ieftin. Ce se scoate la pret din pereti se adauga la structura de rezistenta. Daca structura oricum se face si trebuiesc construiti peretii din ceva, cred ca sunt materiale izolatoare ceva mai ieftine ca panourile din paie.
Votez PENTRU paie, doar prin prisma aspectului ecologic.

ctotth

Posted 25 May 2007 - 11:14 AM

Cornelius, la 19 May 2007, 11:02, a spus:

Daca se incumeta cineva a construi o casa cu pereti (ziduri) din baloti de paie este imperios necesar IGNIFUGAREA lor cu un"lapte" de ciment amestecat cu silicat de sodiu sau potasiu. De preferat cel de potasiu!

S-au facut destule teste care au aratat ca un perete tencuit de paie rezista peste doua ore la flacara directa.

Se gasesc multe informatii pe net: http://www.google.com/search?q=straw+bale+...fire+resistance

Am vazut ca unii mai stropesc balotii cu un amestec de borax si acid boric. Asta mareste rezistenta la incendii, mucegai si insecte, dar in general nu e folosit.

mishu_g

Posted 25 June 2007 - 08:41 AM

Caldura mare !!!

Stie cineva cum se calculeaza un sistem solar de incalzire a apei ???

(variante ... mai putzin filozofice)

Merci !

arpicj

Posted 25 June 2007 - 09:46 AM

In mod normal la un captator plan se calculeaza cam 50-80Litrii de apa stocata in razervor.
Cu stima
arpicj

p990i

Posted 25 June 2007 - 07:51 PM

Si pentru racire? Ceva pe baza de "acumulatori" de gheata? Vazusem prin Brico parca era in jur de 150 ron un dulapior de plastic, cu afisaj, telecomanda, in care bagai acumulatori de gheata si racea aerul. Avea un ventilator, in total, consumul era de 50W. Este interesant de facut ceva de genul asta, cu riscul sa dai mai mult de munca congelatorului dar ce se intampla cu aerul racit? Va creste si umiditatea? Ma gandesc la tot ce deriva din asta, mucegai, pneumonie sau alte boli, etc.

ctotth

Posted 26 June 2007 - 08:24 AM

Un obiect rece nu va umezi aerul ci-l va usca. Atrage umezeala din aer pe gheata, unde nu formeaza mucegai ca schimbi gheata des.

Ideea mi se pare interesanta dar mai putin pentru racirea spatiului ambiant in timpul zilei - este cam supra-optimist sa credem ca un frigider de 150 de watt va face treaba unui aer conditionat de 1500.

In schimb cred ca merge la racirea aerului de deasupra patului in timpul noptii - se face din paturi de lana, pe un cadru de tuburi de PVC un "coviltir" deasupra patului si dormim cu aparatul respectiv agatat cumva sub acest coviltir.
Ideea e sa raceasca un volum cat mai mic de aer, numai atat cat e nevoie pentru un somn confortabil.

Si iarna se poate aplica aceasi metoda pentru a mentine o temperatura confortabila chiar si intr-un dormitor foarte rece.

Iar "dulapiorul" poate fi improvizat dintr-o lada de plastic cu gauri prin care trage aerul un ventilator cat mai silentios de PC.

Inauntru sticle de plastic de 1/2 litri cu apa inghetata. Daca n-am gresit la calcule un litru de apa inghetata asigura cam 400 de btu racire.

mishu_g

Posted 28 June 2007 - 02:18 PM

pentru ca tot a venit vorba de racirea aerului ...

Se foloseau mai demult celebrele frigidere "Fram" care nu aveau compresor, functionand prin absorbtie.
Oare daca in locul acelei rezistente electrice se foloseste apa calda obtinuta de la un captator solar exista vreo sansa de a putea raci aerul din casa ... macar intr-o camera ?

Se pricepe cineva la instalatii frigotehnice sa dea un raspuns ?

bitex

Posted 28 June 2007 - 05:23 PM

Aproape aceeasi intrebare mi-a pus si mie cineva, daca in loc de rezistenta electrica din instalatie ar folosesi caldura obtinuta de la soare...
Am zis ca teoretic ar trebui sa mearga. In fond e de inlocuit o rezistenta de 90W parca. Doar ca nu stiu daca se poate raci o camera de locuit, suficient de mult. Poate DA.
Oricum, raman la parerea ca un frigider poate fi mentinut rece pe timpul zilei folosind doar energia solara, daca ea exista. Cred ca ar merge facute ceva calcule energetice de cine se pricepe, asa cum ziceai si tu.

ctotth

Posted 29 June 2007 - 11:32 PM

In principiu da, dar cred ca temperatura necesara e destul de ridicata - intre 100 si 200 de grade celsius. Posibil sa ma insel, sa mearga si cu temperaturi mai mici (90?).
Inca se mai fac frigidere cu adsorbtie la rulote de camping - alea sunt chiar multivalente, merg la 12V, 220V cat si cu gaz de la butelie.

La noi s-ar putea sa mai aibe multe babe pe la tara Fram-uri din alea vechi..

Pentru temperaturi mai ridicate se pot folosi colectoare solare cu concentrare si fluid de lucru ulei de motor in loc de apa.

Vreti vreunul sa incercati asa ceva?

P.S. Nu, pentru racit camera nu cred ca tine o instalatie de Fram. E totusi o cutie mica, bine izolata. Iar Fram-urile cu adsorbtie nu cred ca aveau nici congelator. Are niste tuburi sus pe care se pune gheata.

In schimb cred ca e interesanta ideea unui frigider alimentat (macar partial) cu caldura de la soare.

10 bete

Posted 04 July 2007 - 03:32 PM

salutare,


multi ani in urma cind mincam cu colectia de tehnium a lui tata pe masa am vazut un firgider fram din cele cu amoniac la care in locul rezistentei se adaptase un arzator bunsen de la laboratorul de chimie.
si asta mergea cu biogaz.

poate cu un panou modic cu concentrator si ceva tevi izolate poti raci berea dar mai mult....

mishu_g

Posted 05 July 2007 - 07:43 AM

10 bete, la 4 Jul 2007, 15:32, a spus:

salutare,


multi ani in urma cind mincam cu colectia de tehnium a lui tata pe masa am vazut un firgider fram din cele cu amoniac la care in locul rezistentei se adaptase un arzator bunsen de la laboratorul de chimie.
si asta mergea cu biogaz.

Mda ... imi amintesc si eu articolul acela.
Eu chiar sunt dispus sa incerc o asemenea treaba.
Am gasit la fiare vechi un frigider cu absorbtie .Acum problema este ca va trebui sa demontez instalatia frigorifica fara sa o fisurez.
Cred ca voi fi fericit chiar si cu racirea sticlelor cu bere pe perioada verii !!!

p990i

Posted 18 July 2007 - 09:56 PM

Nu mai stiu cum se fac calcule de genul celor spuse de ctotth: "Inauntru sticle de plastic de 1/2 litri cu apa inghetata. Daca n-am gresit la calcule un litru de apa inghetata asigura cam 400 de btu racire. "
De asemenea nu am avut idee de asemenea frigidere, ceva detalii?
A 3-a chestie: aerul sub presiune are o temperatura mai mare decat la presiunea atmosferica, dar daca dintr-un tub de aluminiu extrag aerul, adica reducand presiunea, pastrand constant volumul, nu ar trebui sa scada temperatura?
A 4-a chestie: se poate cumpara azot lichid, pentru a raci camera? :)

ctotth

Posted 19 July 2007 - 11:09 PM

Calcule:
Topirea unui kil de gheata "suge" 80 kcal. Incalzirea ghetii pana la temp de topire, plus incalzirea apei topite am aproximat ca mai contribuie cu vreo 20 kcal, deci in total 100kcal, sau cam 418700 joule .Un BTU are 1055 joule
Instalatia de aer conditionat din sufragerie are 9000 btu/ora.

Cum functioneaza refrigerarea cu absorptie: http://www.nh3tech.org/abs.html sau cauta pe google adsorption refrigeration (sau absorption refrigeration).

In mare principiul e destul de simplu: apa suge amoniacul gazos in solutie de apa+amoniac.
Exista un vas in care caldura "fierbe" amestecul de apa + amoniac, amoniacul se evapora primul si condenseaza intr-un alt vas care este mai rece.
Dupa ce se stinge focul, apa "curata" din primul vas se raceste. In instalatie raman vapori de amoniac care sunt absorbiti de aceasta apa rece ramasa in primul vas (care intai a fost incalzit)... presiunea amoniacului gazos scade, a.i. in vasul cu amoniac curat (al doilea) acesta fierbe, apoi trece ca gaz si se intoarce in vasul cu apa (primul) caci e absorbit inapoi de apa.

Aceasta ultima etapa - fierberea amoniacului in al doilea vas suge caldura din ambiant.

----------
Asa functiona Icy Ball http://en.wikipedia.org/wiki/Icy_Ball - care o bila era pusa pe foc, apoi luata instalatia si pusa a doua bila in galeata cu apa sau "lada frigorifica" ce era racita, chiar partial inghetata.

Frigiderul este putin mai complicat caci amoniacul ala circula... e condensat in teava exterioara din spatele frigiderului apoi curge inauntru, in vaporizator unde prin evaporare raceste frigiderul.

Partea frumoasa e ca daca instalatia e facuta cu materiale bune si fara scapari de gaz, frigiderul nu are parti care sa se strice... sunt unele care au mers peste 50 de ani, fara interventii.

----------
chestia 3 - da, se raceste dar "suge" foarte putina caldura. Exista totusi si refrigeratoare Stirling, care merg pe principiul asta. Orice motor Stirling poate functiona si "invers", adica se aplica lucru mecanic pentru a crea o diferenta de temperatura. Nu cred ca-s folosite la frigidere si aer conditionat de larg consum, ci in aplicatii unde-s necesare temperaturi foarte coborate, gen azot/oxigen lichid. Si sunt foarte scumpe.

----------
chestia 4 - nu stiu daca se poate cumpara dar m-as mira ca-i cam toxic. Teoretic daca ai instalatia s-ar putea sa gasesti frigotehnisti care sa ti-o umple.

p990i

Posted 24 September 2007 - 10:53 PM

Am revenit dupa o lunga perioada de inactivitate, my bad.
Ce fel de plante ar fi recomandabil a fi crescute, pentru a le putea folosi iarna, ca si combustibil solid? Atractive sunt cele care cresc repede, si mult, gen sa zicem porumb.
Ma bate gandul sa am in vedere ocuparea a vreo 200 mp cu diverse chestii de acest gen pentru a le folosi iarna in semineu, si nu m-ar deranja daca as profita si de niste legume/fructe/etc.
Semineul va trebui conceput astfel incat sa poata ceda caldura si catre calorifere, in interiorul sau aflandu-se niste conducte. De asemenea nu stiu cam ce ar trebui sa am in vedere la transportul apei incalzite, adica ce gen de pompa care sa reziste la apa incinsa?

bitex

Posted 25 September 2007 - 12:10 AM

Daca o iei asa cred ca o solutie ar fi chiar porumbul, cum zici si tu. Sa mergi pe ceva ce poate fi cosit periodic presupune ceva munca si rezultatul nu stiu daca e cel asteptat.
Totusi, parerea mea sincera: nu e o solutie viabila. Proape orice ar fi, cantitatea de material uscat e atat de mica incat nu stiu daca iti rezolva problema. Poate ar fi mai rezonabila folosirea unei mici suprafete pentru cateva panouri solare cu lichid, in varianta clasica sau chiar fotovoltaice in caz exceptional. Nu obtii apa incinsa dar poti incalzi bine un rezervor suficient de mare pentru o gospodarie. Plus ca beneficiezi de avantajul asta si vara, la discretie. Pentru iarna trebuie doar un mic aport termic si cred ca e suficient.
Aproape orice material vegetal trebuie depozitat, uscat, compactat sau brichetat, dus in semineul din casa si ars. Nu e foarte eleganta solutia. Obtii fum, mizerie si destul de putina caldura. Tocmai am sters o fraza in care ma legam de facut dragoste in fata unui semineu plin cu paie. Personal as prefera un foc de lemne... Gusturile nu se discuta, dar cred ca ai prins ideea.
In cativa mp. poti face un mic depozit pentru rumegus si in cel mai rau caz poti folosi asa ceva, dar necesita un arzator construit special, poate merita si o mica centrala termica. Merge si nebrichetat dar trebuie lucrat cu atentie cu el. Si-l gasesti gratis. Parca s-a mai discutat de rumegus pe aici.
Ideea cu schimbator de caldura la orice soba o sustin cat pot de mult. Enorm de multa caldura se pierde pe unele cosuri de fum...
Legat de ceva pentru transportul apei incinse, nu cred ca e o problema grava. Iti reglezi viteza de transport a fluidului astfel incat sa nu depaseasca o anumita temperatura. Si apoi la mai multe de 100 grade nu prea ajungi usor. Exista echipamente pentru aburi. Pompa cred ca-i bine de pus pe "ramura" cu lichid rece ca sa n-ai emotii. Nu cred ca e rentabil sa recirculi prin schimbator apa deja fierbinte, poate trebuie redimensionat un rezervor tampon pe undeva. Zic si eu...

p990i

Posted 25 September 2007 - 03:14 PM

Ar mai fi o idee care m-a lovit in acest moment: vara voi avea un mare surplus de energie, dat fiind ca merg pe energie fotovoltaica (panouri in valoare de 2kW), ma intrebam daca nu cumva ar fi o idee sa folosesc acest surplus pentru a obtine hidrogen din apa, care sa poata fi folosit pe timpul iernii.
Pot sa iau in calcul varianta stocarii gazului?

bitex

Posted 25 September 2007 - 04:35 PM

Cred ca pe aici ar trebui sa ne invartim, cu conservarea surplusului...
Noaptea sa folosim ce obtinem ziua si eventual iarna ce prisoseste vara, ca exact aia lipseste, lumina si caldura. Undeva ratacit prin mine ramane sentimentul ca nu e bine sa exageram cu a obtine ce nu avem in mod natural, ca ne schimbam ca specie. Ar fi preferabil sa muncim cat se poate ziua, sa dormim ca oamenii noaptea, sa mai facem pauza din cand in cand... Ca nu mai e mult si o sa umblam dupa solutii pentru a putea sta activi 100%, non stop, 24 din 24... Doar asta a mai ramas, ca deja restul am transformat...
Cand eram copil gaseam o gramada de carti pe astfel de teme. Posibil ca pe vremea aia asa era moda, sa faci sarmale din "vanturi" si caldura din nimic. Pe langa solutiile constructive ale casei, duse la sange spre folosirea energiei solare, se discuta si despre rezervoare pline de materiale cu inertie termica mare care erau incalzite in timpul verii si care cedau temperatura iarna. Ori ceva subteran ori rezervoare cu lichid la suprafata, ori tot felul de traznai de genul asta. Culmea e ca daca erau facute niste calcule cred ca era rentabila si aplicarea unor solutii de genul astora.
Lasand glumele la o parte, asta cu stocarea gazelor parca ar fi buna. Pana la urma e problema de costuri si nu-s in masura sa fac calcule de rentabilitate in stadiul asta. Nu stiu cat ar costa rezervoarele, toata automatica de pe langa ele, toata instalatia de produs gazele...
Posibil sa renteze. Posibil sa fie rentabila si folosirea "gazului metan" pastrat intr-un rezervor inchiriat, undeva langa casa. Cred totusi ca fiecare isi poate face calcule in functie de ce are concret acolo langa casa. Unii merg pe soare daca au suficient, altii poate pe vant, poate altii au o apa curgatoare prin apropiere, poate unii au cu ce sapa adanc in pamant si se mai joaca si pe acolo...
Daca e sa vorbim de surse ecologica posibil sa restrangem aria, doar la cateva solutii. Pica arderea anumitor gaze, a oricarui material combustibil ce degaja CO2 si alte rahaturi... Asta cu gaze din electroliza cred ca ramane.
Mai vorbim pe tema asta!

ctotth

Posted 28 September 2007 - 07:41 AM

p990i, la 25 Sep 2007, 15:14, a spus:

Ar mai fi o idee care m-a lovit in acest moment: vara voi avea un mare surplus de energie, dat fiind ca merg pe energie fotovoltaica (panouri in valoare de 2kW), ma intrebam daca nu cumva ar fi o idee sa folosesc acest surplus pentru a obtine hidrogen din apa, care sa poata fi folosit pe timpul iernii.
Pot sa iau in calcul varianta stocarii gazului?

Nu prea merge sa stochezi hidrogen, nu de ordinul a sute de kwh ca are densitate foarte mica.

Pentru gustul meu panourile de 2kw sunt excesiv de scumpe, m-as descurca cu 200-500 watt plus alte surse - vant, moto generator, etc..

Cel mai recomandat e sa gasesti o utilizare pentru energia respectiva - de exemplu sa alimentezi frigidere care vara consuma mai mult.
Sau sa pompezi apa intr-o gradina mare cu legume. Resturile care nu le comercializezi (frunze, tulpini) le balotezi si le folosesti iarna intr-un digestor de biogaz - gaz care ars intr-un motogenerator te poate incalzi si produce curent in acelasi timp.

Doar niste exemple..

ctotth

Posted 28 September 2007 - 07:47 AM

bitex, la 25 Sep 2007, 16:35, a spus:

...
Undeva ratacit prin mine ramane sentimentul ca nu e bine sa exageram cu a obtine ce nu avem in mod natural, ca ne schimbam ca specie.
...

mare vorba ai zis..

p990i

Posted 29 September 2007 - 09:02 PM

Orice idee este bine venita, iar daca aveti exemple de aparate/solutii/preturi sunt binevenite.
Chestia cu obtinerea a ceva in mod nenatural, sunt de acord cu ea si o inteleg, dar, nu cumva am ales sa ne schimbam putin, ca specie, acum cateva decenii bune?
Am avut nevoie de miscare, am inceput sa ardem petrolul, apoi am observat ca arzand petrolul si obtinand miscare, putem avea electricitate, avand electricitate am inceput sa avem TV, radio, chestii mai nenaturale, am obtinut microunde care le folosim sa incalzim mancarea, si multe alte chestii.
Sincer as prefera niste solutii mai ortodoxe si sunt in cautarea lor, de aceea am deschis un topic cu aproximativ 2-3 ani inainte de a incepe lucrarile pentru casa, si pana-n momentul de fata sunt multumit de cum au evoluat discutiile.
Respect :D

bitex

Posted 30 September 2007 - 07:17 AM

N-am vrut sa se inteleaga chiar ca as dori sa ne intoarcem in trecut, sa umblam dupa banane sau vanat imbracati in piei de animale.
O viata oarecum mai comoda nu e o problema. Problema e cu limitele comoditatii si cu pretul platit pentru ea. Ne miscam (pe picioarele noastre) mai putin, dormim mai mutin, am schimbat anormal de mult programul din cauza faptului ca facem noaptea ce se facea ziua si tot asa. Pana la urma noi inca prindem o perioada OK, dar mi-e mila de ceilalti. Lasand aberatiile la o parte, cred ca merge continuata ideea din subiect. Revin la o intrebare sa stiu in ce discutii ma "bag" pe viitor... Ramane doar ce-i ECOLOGIC sau discutam despre ORICE idee buna la casa omului?

p990i

Posted 05 November 2007 - 12:32 AM

http://youtube.com/watch?v=xEdQRVQtffw

Omu' de aici a facut aceeasi chestie cu electroliza apei :rolleyes:
Putem discuta despre orice este bun la casa omului, iar daca ideea respectiva are si o varianta ecologica o punem si pe aceasta.
Se pot obtine eventuale fonduri gen Phare daca iti faci o casa ecologica?

LE: am aflat de un individ Stan Meyer care ar fi reusit sa obtina hidrogen prin electroliza, avand un randament foarte mare; ca si principiu, cineva incearca sa explice http://youtube.com/watch?v=Q-WO-sorNkA Din pacate Meyer a murit, dar sa vedem ce a lasat in urma.

bitex

Posted 05 November 2007 - 08:53 AM

E frumos primul filmulet, dar e "teorie" curata. Practica ne omoara. La figurat in cazul asta. Poate la asa ceva vom ajunge in viitor.
E alta lume acolo, sunt alti bani si alti oameni. Aici e greu de aplicat. Ai nostri nu-ti dau o gura de oxigen nici in salvare, ce sa mai vorbim de ajutor pentru construit instalatii sa te simti bine acasa...
Intai ma uit la suprafata ocupata de instalatie, la costurile ei si la complexitate. Sarim peste aspectul ca la noi s-ar fura si pietrisul din curte nu numai gazul din instalatie sau dulapurile din inox de prin curte...
Idei sunt multe, ramane sa gasim modalitatile de aplicare, banii necesari pentru ele. Multe sacrificii trebuiesc facute pana sa gandim putin si la viitor. Daca e sa gandesc simplu, doar al buzunarul meu, as zice pentru ce atata cheltuiala daca cu 10% din banii cheltuiti cu o astfel de instalatie mi-as putea cumpara energia de la stalp, pentru toata viata? Parca as vrea sa raman cu ideea ca si noi putem face asa ceva, poate ceva mai simplu, sau macar pe bucati. Ori sa folosim energia solara ori electroliza. Sau ca in exemplul din filmulet, impreuna.

Nu stiu daca s-ar obtine neaparat fonduri Phare, dar sunt destule alte posibilitati pentru a obtine finantare pentru asa ceva. In majoritatea cazurilor, solicitantul trebuie sa vina cu o parte din capital, trebuie sa detina macar infrastructura. Aici e o mica problema. In rest toate ar fi bune.

p990i

Posted 05 November 2007 - 09:32 PM

Stiu ca este costisitor si multa bataie de cap, dar sincer nu m-as arunca nici la un panou de 10kwh. Eu mi-am facut calculul si ar fi suficient un panou de 2kwh, hai sa zicem ca-l duc in 2,5-3kwh, dar nu mai mult. Ma gandesc sa iau in calcul si varianta eoliana desi vroiam ceva la care sa nu mai umblu (fara mentenanta) dar se pare ca nu am incotro. Ar mai fi varianta incarcarii unui/unor acumulatori care sa stea in portbagaj, dat fiind ca merg in fiecare zi cel putin 3 ore cu masina, iar la 3 ore*12V*30Ah mai da un kw pe care-l pot folosi in fiecare zi.
O intrebare: caut de cateva zile aparate de genul "kill a watt" (pentru detalii, cautati cu google) dar nu am gasit decat la Mr. Bricolage ceva pe la 80-85 ron, dar mi se pare dublu ca pret fata de ce au avut cei de la Plus. Pe Maica Domnului nu am gasit, poate ma puteti ajuta voi.
Multumesc.

sebip

Posted 05 November 2007 - 11:31 PM

http://www.okazii.ro/catalog/4021374/acces...ontorizare.html
http://www.okazii.ro/catalog/4077806/acces...ie-electri.html
http://www.okazii.ro/catalog/4153116/acces...GIE-OKAZIE.html
http://www.okazii.ro/catalog/4063687/acces...U-GERMANIA.html

cred ca e acelasi aparat dar sint utilizatori diferiti care vind.

A fost foarte interesant sa masor consumul la o tura de spalat cu masina de spalat automata ! Consuma foarte putin, acu' un an era undeva la 15 000 lei vechi la care se mai adaugau costurile apei (pentru cine era contorizat).

ctotth

Posted 07 November 2007 - 10:57 PM

Hidrogenul e greu de comprimat - avand densitate foarte mica, un metru cub are putina energie.
Gazul metan are si el densitate mica dar totusi mult mai mare decat a hidrogenului.
Si se poate obtine mult mai ieftin, prin fermentatie anaeroba. Fanul si resturile alimentare sunt mult mai productive inainte de a fi mancate, decat dupa. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif 4-5 kile de fan pot produce 1 metru cub de gaz metan, care are energie putin mai multa decat un litru de motorina.

protheus

Posted 08 November 2007 - 07:36 PM

ctotth, la 7 Nov 2007, 22:57, a spus:

Hidrogenul e greu de comprimat

Da e mai greu de comprimat, dar pe de alta parte se pot folosi hidrocarburi in butelie care actioneaza ca un burete permitand in acelasi volum o cantitate mult mai mare de hidrogen. Totusi hidrogenul merita o sansa fiind cea mai ecologica solutie el creand ,in loc de gaze nocive, apa pura 99.99% in urma unirii sale cu oxigenul.




Stima si respect

p990i

Posted 08 November 2007 - 09:52 PM

Cumparaturile astea "on-line" a la romani, nu ma prea tenteaza. In februarie voi merge prin Viena, daca aveti idee pe unde as putea incerca, va rog sa nu ezitati; de asemenea daca aveti ceva de luat, si nu este mare si nu consuma mult timp, va pot aduce.

LE: ma gandesc si la niste solutii de incalzit pe baza de infrarosu, si cum in spectru vizibil LED-urile fac legea, ma refer la randament din punct de vedere electric si nu economic sau altceva, ma gandesc sa aplic solutia led-urilor IR. Din pacate nu stiu pe ce lungime de unda functioneaza, puteri, furnizori, etc.
Asa ca o sa incep sa caut dar daca aveti asemenea date sunt convins ca le voi gasi pe aici :rolleyes:
Voi ce parere aveti de chestia cu LED-uri IR?

LE2: Am gasit niste site-uri interesante: http://www.energytec...f/buildings.pdf (am pus link-ul direct catre casa, dar puteti elimina tot ce-i dupa .at ca sa vedeti si alte informatii) inca un site ar fi http://www.energytraining4europe.org/roman..._thermal_14.htm

degetzica

Posted 09 November 2007 - 02:37 PM

p990i, la 5 Nov 2007, 21:32, a spus:

O intrebare: caut de cateva zile aparate de genul "kill a watt" (pentru detalii, cautati cu google) dar nu am gasit decat la Mr. Bricolage ceva pe la 80-85 ron, dar mi se pare dublu ca pret fata de ce au avut cei de la Plus.

O cunostinta a luat dintr-un magazin TCM un aparat d-asta. A dat 35 lei.
N-a scapat nimic nemasurat in casa.

ctotth

Posted 10 November 2007 - 02:13 AM

p990i, la 8 Nov 2007, 21:52, a spus:

LE: ma gandesc si la niste solutii de incalzit pe baza de infrarosu, si cum in spectru vizibil LED-urile fac legea, ma refer la randament din punct de vedere electric si nu economic sau altceva, ma gandesc sa aplic solutia led-urilor IR. Din pacate nu stiu pe ce lungime de unda functioneaza, puteri, furnizori, etc.
Asa ca o sa incep sa caut dar daca aveti asemenea date sunt convins ca le voi gasi pe aici :D
Voi ce parere aveti de chestia cu LED-uri IR?

LE2: Am gasit niste site-uri interesante: http://www.energytec...f/buildings.pdf (am pus link-ul direct catre casa, dar puteti elimina tot ce-i dupa .at ca sa vedeti si alte informatii) inca un site ar fi http://www.energytraining4europe.org/roman..._thermal_14.htm

Cred ca-i o mica neintelegere...
Pentru incalzire cu curent electric un resou de 30 de RON e 100% eficient si emite in infrarosu desigur.
Daca vrei sa luminezi cu LED-uri - nu mult - 10-20 watt, costa de rupe.
N-are sens sa incurci cu prea multe led-uri in infrarosu decat daca vrei o telecomanda TV sa "bata" pana la vecinii de vis-a-vis :D

P.S. Al doilea link (energytraining4europe) chiar contine informatie educativa in limba romana - toata sectiunea e de fapt: http://www.energytraining4europe.org/roman...train_intro.asp
Din pacate traducerea are si lipsuri - la eoliene in loc sa traduca "lift" cu "portanta" au spus "lift (ridicare)" hmmm.

p990i

Posted 16 November 2007 - 11:10 PM

Pana la urma am luat din Cluj de la Baumax un wattmetru electronic, am dat 60 ron aproape dublu, fata de cei de la tcm, dar asta este; daca tot ai spus de tcm, poti da cateva detalii despre ei, despre produs, asta in caz ca mai sunt/vor fi si altii interesati?
Cu led-urile ir, nu prea am vazut sa aibe mai mult de ~1200nm, si ca sa emita caldura trebuie sa fie mai mult de ~3000-5000nm, nu mai tin minte exact, oricum trebuie sa fie in spectru ir indepartat.
Legat de wattmetru am vazut ca un bec cu incandescenta are in jur de 0.55 cos-ul fi.
Cum naibii se facea compensarea factorului de putere? Daca era inductiv trebuia sa adaugi condensator, si invers... trebuie sa caut cartile de fizica...
In orice caz am gasit niste produse de genul: http://www.electric-bill-discount.com si incerc sa ma gandesc cum procedeaza, daca gasiti solutia inaintea mea nu ma supar.
Revenind la wattmetru, am observat cum TV-ul din dormitor 2, manca 25w in standby, ansamblu ups/pc/monitor/combina audio ~70-75w, video ~14w, TV bucatarie 6W, radio cd 4 w. Si m-am oprit aici cu masuratorile, le voi continua in week-end. Ca si concluzie, aparatele enumerate mai sus, consuma in standby ~0.125 kWh, daca pun o folosire de 5 ore, raman 19 ore standby, adica 2.375 kWh/zi sau ~71 kWh/luna, adica este chiar pacat de ei daca mergi pe varianta energiei alternative :D

Paul_L

Posted 17 November 2007 - 12:21 AM

Nu se poate ca un bec cu incandescenta sa aiba cos fi de 0.55. Un bec e 100% rezistiv. Problema compensarii PF ti-o pui doar daca ai si contor de reactiva si o platesti separat.

p990i

Posted 17 November 2007 - 05:07 PM

"Singurul element din circuitul RLC care disipa energie este rezistorul. Puterea medie pierduta prin efect Joule de catre rezistor este: Pr=(I^2)*R.
Puterea disipata pe rezistor (puterea reala) are expresia: P=U*I*cos fi, unde termenul cos fi poarta numele de factor de putere si arata ce fractiune din putere este disipata prin efect Joule.
Produsul Pa=UI poarta numele de putere aparenta si exprima energia transferata circuitului, in unitatea de timp, de catre generatorul de curent alternativ, se masoara in VA."
Cred totusi ca Electrica factureaza energia totala, si ca nu-i intereseaza ca eu am un produs care nu are cos fi 0.5 sau 1.0.
Pe factura in dreptul energie reactiva apare 0.00.

LE: software care poate fi util: http://www.lmphotoni...om/download.htm

p990i

Posted 18 November 2007 - 03:50 AM

O noua generatie (cel putin pentru mine) de acumulatori FePo4:
http://www.elektromo...est/26650-x.htm

Paul_L

Posted 18 November 2007 - 09:43 AM

p990i, la 17 Nov 2007, 17:07, a spus:

Cred totusi ca Electrica factureaza energia totala, si ca nu-i intereseaza ca eu am un produs care nu are cos fi 0.5 sau 1.0.

Electrica pune contor pentru energie reactiva la consumatorii mari . Costul energiei reactive este mare si devine interesant pentru un consumator mare sa-l compenseze chiar daca bateriile de compensare au si ele un pret relativ mare. Un exemplu de compensare a energiei reactive este condensatorul din lampile clasice cu neon unde limitarea de curent se facea cu balast inductiv.

p990i

Posted 18 November 2007 - 11:31 AM

Produse TCM, pentru ca tot eram interesat, si poate mai sunt si altii:
http://www.eurotechnik.ro/tcm-etm/

ctotth

Posted 22 November 2007 - 12:28 AM

p990i, la 16 Nov 2007, 23:10, a spus:

...
adica 2.375 kWh/zi sau ~71 kWh/luna, adica este chiar pacat de ei daca mergi pe varianta energiei alternative http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif

Pai daca o iau pe alternative sper ca 70-90 kwh sa fie consumul meu total pe luna, din care 20-40 din generator diesel cu ulei si restu eolian + solar.

p990i

Posted 22 November 2007 - 11:14 PM

Dupa ce am taiat "consumatorii" despre care am vorbit mai devreme, am facut o medie, iar consumul pe zi este de 3 kWh/zi. Media a fost facuta pe 6 zile folosind masina de spalat in 2 zile, consumul pe ciclu fiind de aproape 1.85 kWh, ore bune cu PC-ul pornit, etc.
Deci ies pe la 90kWh/luna.
Daca observati generatii, modele, preturi la diverse produse folosite in energia alternativa va rog sa le postati aici. Sper sa evolueze cat mai repede tehnica stocarii energiei si pretul tehnologiei sa scada.

mishu_g

Posted 29 November 2007 - 11:44 PM

Cred ca suntem generatia care "face planul" la consum prin stand by !
Exemplu personal:
Valori masurate:
1 PC + monitor subsemnatul 7W
1 PC + monitor sotia masurat 8 W
1 PC + monitor + sistem audio little girl 8 W
3 x TV 14 W
Sistem audio SONY 9 W
2 x DVD 6 W
Cuptor microunde 16 W :D
Expresor cafea 1.5 W

... adica ... 71.5 W

acest consum este doar pentru stand by/h

x 24 h

1716 W/zi adica ... 51.48 kW / luna

nu am luat in calcul consumatori gen masina de spalat, frigider, congelator, becuri (cam toate sunt economice) etc

hmmm


:(

p990i

Posted 13 December 2007 - 08:38 PM

Vazand consumul de stand-by, nu-mi vine in cap decat o singura idee: retea electrica in paralel, si anume: in fiecare camera vor fi 2 retele, una pentru alimentare permanenta, si a doua cu alimentare programata.
Cea programata va trebui sa reactioneze dupa mai multi parametri, inclusiv cand casa ramane goala, gen cartelele care se folosesc la hotel; cand iesi din camera, scoti cartela fara de care nu poti intra in camera, si in acea clipa se taie alimentarea.

arpicj

Posted 13 December 2007 - 09:52 PM

Ar fii cam costisitor cu doua retele paralele! Se pot folosi cu foarte bune rezultate prizele programabile digitale!
arpicj

ctotth

Posted 16 December 2007 - 12:53 PM

Merge cu retele paralele daca una e de curent alternativ si cealalta de 12 sau 24v continuu. Si cand nu folosim alternativ sa fie oprit invertorul. O metoda comoda de a opri invertorul aflat in camera cu bateriile ar fi o telecomanda intr-un loc usor accesibil din toata casa (de ex. hol)

Pe continuu se pot alimenta: Tuburi neon, cfl-uri speciale de 12/24v, led-uri de veghe (sa n-ai nevoie sa aprinzi alta lumina cand mergi la baie), notebook-uri, radio-cd-casetofoane de masina, incarcatoare de telefoane (se gasesc incarcatoare de masina), spoturile cu halogen au de obicei transformator si becuri de 12V
Posibil sa gasiti si alte aparate folosesc alimentator de priza de 12V - de ex. router wireless sau baza de la telefonul fix wireless.

Pentru frigider se poate folosi invertor mai mic separat (preferabil sinusoidal) care sa fie pornit doar 15minute la doua ore. Temporizatorul trebuie sa intrerupa alimentarea invertorului, nu iesirea din acesta.

Deci ar fi:
- In casa:
Linie de curent continuu
Linie de curent alternativ sinus modificat - poate alimenta electronica (tv, PC, monitor, video/dvd, etc.), becuri, (cfl?) si incalzitoare (de ex. pentru apa). Posibil sa mearga si pentru cuptorul cu microunde

- In spatiul de servicii-atelier-bucatarie
Linie de curent alternativ sinusoidal pentru chestii cu motor 220 alternativ - frigider, masina de spalat, robot de bucatarie, unelte. Totusi multe scule motorizate folosesc redresor si motor CC

Legat de masina de spalat - e posibil ca unele modele (cele cu motoare brushless) sa actioneze motorul cu controler CC, caz in care ar putea sa mearga cu CA sinus modificat, dar in general au nevoie de CA sinusoidal.

Pentru a nu investi intr-un invertor sinusoidal prea mare se poate separa circuitul cu rezistenta de incalzire a apei pe CA sinus modificat (ce poate fi furnizat de un invertor mai ieftin).

Si mai bun ar fi un sistem ce alimenteaza masina de spalat cu apa preincalzita a.i. sa nu mai necesite consumul mare de curent pentru rezistenta.

p990i

Posted 18 December 2007 - 11:52 PM

Luat la cunostinta :D

p990i

Posted 23 December 2007 - 09:05 PM

Ma tot gandesc cum sa fac sa pot folosi led-uri in loc de becuri. Ideea este ca led-urile au lumina concentrata, spot; trebuie sa fac cumva sa imprastii lumina, dar nu stiu cum. O varianta ar fi cautarea de fibra optica, si cu ajutorul lor sa imprastii lumina. Unde as putea gasi asemenea fibra, chiar daca ar fi ieftina? Ieftina traducandu-se probabil si printr-o calitatea mai scazuta in raport cu transportul luminii, lucru care nu m-ar deranja, dat fiind ca daca ar fi putin opaca, acel tub ar fi ceva echivalent tub fluorescent :rolleyes:
Astept idei pentru a folosi in instalatiile de iluminat, led-uri.

bitex

Posted 23 December 2007 - 09:18 PM

Cred ca ar fi doua solutii: proiectarea luminii in zona de interes sau proiectarea pe tavan ca n-o sa lipseasca fenomenul de difuzie. Indiferent de solutie tot trebuiesc folosite multe LED-uri care nu-i musai sa fie directionate strict spre acelasi punct. Putina imprastiere a luminii cred ca se poate obtine si din aranjarea lor.

Cred ca ce-i fibra optica e facuta pentru transmiterea luminii si cam ce intra aia iese, chiar daca e mai slaba calitativ, la lungimi mici ale fibrei. Pierderea e oricum mica. Nu cred ca se rezolva mare lucru in directia dorita de tine. Folosirea unor materiale transparente dar cu o oarece opacitate ar fi treaba buna dar cred ca e complicat. Zic si eu. Cred ca ar fi si greu de gasit ceva gata facut si de produs industrial undeva nu stiu daca e rentabil.

mishu_g

Posted 24 December 2007 - 12:19 AM

Rentabil nu stiu daca este cu adevarat la preturile la care sunt totusi ledurile in Europa.
Oare la ce preturi vand chinezoii ledurile atata timp cat gasesti brichete cu leduri la 0.8 ron ?????
Pana la urma ideea este sa poti folosi energia electrica cat mai rentabil, adica sa transformi cat mai putin din energia electrica in caldura iar dispozitivul cu pricina (led, tub cu descarcare etc) sa fie cat mai ieftin.

bitex

Posted 24 December 2007 - 01:52 AM

Eu solutia pretului o vad tot cu import de LED-uri din China in cantitate foarte mare. Altfel stam in concediu si demontam brichete. Si apropo, in cei 0,8 ron mai primesti pe langa LED si cele 3 baterii, apoi bricheta care are si ea o multime de componente. Plus ca in banii astia intra si adaosul celui care le vinde la taraba... Astia mai au putin si pe langa bricheta o sa te si plateasca sa o iei.
Da, pana la urma cam asta e ideea, un randament cat mai mare la conversia energiei in lumina cu un pret cat mai mic platit pentru asta. Pana sa vorbim de bioluminescenta sau altele similare cred ca LED-urile pot fi o buna solutie.

p990i

Posted 27 December 2007 - 06:10 PM

Cateva link-uri:
Un video de pe Discovery Channel http://www.exn.ca/vi...50401-light.asx
Cateva chestii utile: http://pesn.com/2005/07/27/9600139_Fiber_O...ng_Sun_Indoors/

Ideea este: cum sa fac sa imprastii lumina produsa de un panou de LED-uri albe, cu o eficienta sporita? De unde as putea lua fibra optica la un raport bun pret/performanta?

ctotth

Posted 27 December 2007 - 11:00 PM

Nu-i nevoie sa te chinui cu cine stie ce dispozitive, sunt si leduri cu deschidere a spotului de 90 sau 110 grade.

Sau daca flosesti 50 de leduri "inguste" poti sa le orientezi putin diferit a.i. fiecare sa lumineze in alta directie.

O alta metoda simple e sa mototolesti o folie de staniol apoi o intinzi si pui spotul de lumina pe ea - va imprastia lumina in toate directiile.

p990i

Posted 28 December 2007 - 01:03 AM

Da, dar vreau ca lumina sa fie cat mai "normala", de la staniol s-ar putea ca pe anumiti pereti sa vad si niste dungi albe de o intensitate sporita, comparativ cu restul, favorizate tocmai de acele indoituri; trebuie sa fie cat mai blurata/fade, ca un bec normal, sau cat mai aproape.

bitex

Posted 28 December 2007 - 02:16 AM

Nu cred ca o sa ai norocul asta, sa vezi dungi albe... Ar fi prea simplu. Eu zic ca ne facem prea multe probleme inainte de a da efectiv de ele. Cana ajung acasa o sa cumpar o "lanterna" cu cat mai multe leduri, din aceea de iluminat in "cort" si o proiectez pe tavan sa vad ce probleme apar. Cred ca dracul nu e atat de negru sau de complicat. In fond unde ai acum lumina difuza perfecta? Si daca ai, cu ce pret? Pierzi prea mult pentru ce obtii.

dan_mitea

Posted 28 December 2007 - 07:28 AM

Intreb si eu....
Credeti ca LED-urile sunt mai eficiente ca acele becuri "economice"? Vorbesc de cele ce sunt formate dintr-un tub in spirala. Acestea ar fi o solutie ieftina, eficienta si mult mai estetica decat o placinta de cincizeci de led-uri infasurate in staniol....parerea mea.
Cat costa si ce putere consuma LED-urile ca sa furnizeze aceeasi lumina ca un bec cu incandescenta de 100W? Becul mai sus mentionat consuma 26W si costa cam 2$. Iar culoarea este aproximativ corecta.
Si ultima. Lumina data de ele este acceptabila pentru citit....etc?

bitex

Posted 28 December 2007 - 09:57 AM

Sincer sa fiu, nu cunosc randamentul lor exact sa le pot compara. Si cred ca se ajunge la ce spunea mishu_g sau la ce stie toata lumea ca pana la urma e vorba de bani daca nu-i altceva necurat la mijloc.
Daca cu aproximativ 20W consum al unui bec economic se obtine lumina cat din 100W al unuia cu incandescenta si pretul e de doar cativa euro cred ca merita folosite becurile economice care deja exista.
Cred ca LED-ul e mai bun dar inca prea scump. Posibil sa fie vorba de ambitia fiecaruia de a face ceva atat de bun, incat acel cineva sa fie multumit. Poate e ineficient sa obtii tensiune mica de la o "celula solara", s-o inmagazinezi in ceva, s-o faci 220V alternativ ca asa e la moda si apoi s-o faci lumina sau s-o aduci din nou la 5-12V cat folosesc in realitate unele aparate electronice. Nu stiu daca de lumina mi-as face probleme atat de mari cat de ceilalti consumatori, desi pana la urma, cate putin de unde se poate si iese treaba buna. Cred ca merg multe schimbate din cele cu randament scazut care deja exista (frigider...) si se poate obtine economie.

p990i

Posted 28 December 2007 - 09:38 PM

Mai intervine si problema duratei de viata, LED-urile fiind laudate pentru o durata de aproximativ 100.000 ore, hai sa zicem ca or rezista 70.000 si tot este super OK.
Becurile economice au un alt dezavantaj pe langa o durata de viata de cel 5-10% din durata de viata a LED-urilor, si anume ele rezista perioada declarata de producator, dar sub anumite conditii. Daca in schimb aceste becuri sunt aprinse si stinse cu o anumita frecventa, durata lor se diminueaza, ele rezista mai mult daca sunt lasate in pace, fie stinse, fie aprinse.
De asemenea din ce am auzit LED-ul are eficienta cea mai mare raportata la energia consumata.
Din pacate au trecut ani (stiu ca nu este o scuza) si nu mai stiu formulele de conversii optice, flux, intensitate, etc. O sa ma documentez cum era cu aceste formule pentru a vedea, matematic, daca chiar au cea mai mare eficienta.
Daca v-au ramas acele formule intiparite in minte le puteti posta aici, oricum, personal, cand voi incepe demersurile pentru casa, voi reciti acest topic, din cauza informatiilor bogate :D

HESS

Posted 28 December 2007 - 09:55 PM

Pe langa costul ridicat al LED-urilor, iluminatoarele de acest tip mai au nevoie si de integrarea unui dispersor de lumina (...), asta face ca pretul sa se ridice mai mult.... Este foarte real faptul ca sunt mult mai fiabile ca ori care alta sursa de lumina folosita in prezent, dar astazi, ele nu se folosesc practic decat in localuri, firme, disco, birouri cu fitze, etc....
Nu cred ca un om obisnuit de la noi face vre-o smecherie folosind asa ceva.... Diferenta de consum dintre astea cu LED si cele ultraeco cu gaz, e mica (la aceeasi densitate de lumina data) si raportat la dif de pret nu merita!
Nu aici trebuie cautata posibilitatea de a face ceva economie, ci la consumatorii mari, prin inlocuirea lor cu modele mai noi, mai performante,sau chiar pe alte principii, etc.
Si cunoscutul programator digital al centralei termice a fost un pas in acest sens...
Daca ai bani cu gramada, ori nu te intereseaza economia, ori iti ``plachezi`` casa cu celule solare, si treci totul pe electric. Caz in care nu-ti scoti banii pe panouri decat dupa 20ani :D
Daca esti de-al ``nostru``, atunci inoieste ce ai mai vechi si mai ``energofag``, pune becuri eco cu gaz, treci la LCD-uri, chestii d`astea mai ``moi``... :D

p990i

Posted 29 December 2007 - 12:33 PM

Pai pentru momentul de fata inca nu am construit casa, si evident atunci cand o voi construi, voi folosi produse cu o clasa energetica gen A+ sau ce-o mai aparea. Normal ca la TV cu tub cinescop nu ma mai intorc, in loc de pc, mai nou folosesc un Asus R2HV care ma unge pe suflet atat din punct de vedere al performantei, al consumului (~20W - aproape de 10 ori mai putin ca PC-ul anterior), al portabilitatii, etc.
Ce-i drept o duc bine financiar, dar nu ma tenteaza fitze, placari, sau chestii care sa iasa in evidenta, ci pur si simplu, incerc sa vad daca se pot obtine economii din orice, gandind acest aspect pe termen foarte lung, si nedorind sa fac alte sparturi, cablari, etc. dupa ce am construit casa. De aceea aduc in discutie atat retea electrica, iluminat, consum stand-by, incalzire prin pardoseala s.a.m.d.
In plus de asta va trebui sa sap mai adanc sa vad ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de fonduri UE acordate locuintelor ecologice, ca nu m-ar deranja sa primesc niste bani din care sa achizitionez panourile solare, sau diverse chestii utile prin casa.
Cea mai mare temere este pentru sezonul rece, cand va creste cererea de caldura si de iluminat.

HESS

Posted 29 December 2007 - 02:24 PM

Sa primesti bani sa faci una bucata casa ``ecologica`` cred ca e ffff greu.... Si mai traim si in Romania care este locuita de romani, iar unii din specia asta care sunt pusi bine, vor si ei un osuletz...
Cred ca mai repede obtii banii daca ai dori sa faci o casa gen piramida, ai carei pereti sa fie din panouri solare, chiar daca costa inzecit.... Asa poti sa ceri banii pt o ``inovatie``, nou concept, sau cum vrei sa o numesti. Pt o casa normala, dar cu ultimele dotari ``normale`` in materie de eco, nu stiu daca ai sanse sa ``tragi`` banutzii.. :)
Concluzia mea umila ar fi ca : ori faci mai multe case din astea supereco, stii tu sub se pretext, fie faci una care sa nu se incadreze in nici un tipar actual. (dpdv realizare, proiect, dotari neconventionale, etc). Asa poate obtii banii.

p990i

Posted 29 December 2007 - 05:32 PM

Diverse forme de fonduri sau imprumuturi nerambursabile:
http://www.energytraining4europe.org/roman...projects_01.htm
Voi actualiza lista, pe masura ce voi descoperi informatii noi.

mishu_g

Posted 30 December 2007 - 12:34 AM

Hoo Hoo Hoooo

Pentru inceput, mi-am schimbat lumina la acvariul cu pestisori ... sunt un mare fan al pietelor de vechituri si mi-a cazut in mana un cluster cu leduri albe care consuma 200 mA la 6V.

De asemenea am inceput o campanie de strangere a ledurilor albe din orice porcarie idioata a chinezoilor pentru a putea face un experiment convingator (macar pentru mine).
Ce doresc sa fac: sa incropesc 3-4 lampi cu led pe care sa le amplasez intr-o incapere mica ex. bucataria si sa vad cum lumineaza raportat la cele 4 becuri economice de 11W pe care le am acum si de care sunt foarte multumit (pana acum am strans vreo 40 de leduri fara un efort prea mare).

Indiferent de rezultatul acestui experiment, un lucru este clar: ca si hobby vom putea sa ne umplem casele de leduri insa daca vom incerca sa facem acest lucru la preturile oficiale este greu sa ne gandim la o economie ...

dan_mitea

Posted 30 December 2007 - 01:24 AM

In acvariu ai si plante?
Lumina data de LED-uri este acceptabila pentru ele?
0,2Ax6V=1,2W. Indiferent de eficienta lor am foarte mari dubii ca sunt suficiente....parerea mea.

HESS

Posted 30 December 2007 - 09:36 AM

Mishu_g, chestia asta am facut-o si eu, am strans 30 LED-uri albe de la brichete d`alea de 5000lei, ca sunt fumator.... Le-am pus pe o placuta si intr-o carcasa rotunda, cu gandul sa-mi fac o lampa de birou ``de fitze`` si cu lumina ``pur`` alba. Lumina fff puternic si era OK, dar nu am avut ce dispersor sa-i pun, nici idei cum sau din ce sa-l fac si nu o puteam folosi ca lampa de birou... Am vandut-o unuia ca nu am mai scapat de el, ca lanterna auto :mellow:
Chestia de a pune calc sau geam mat nu e tot una cu dispersorul, eu nu am fost multumit. Poate gasesti tu ceva pt dispersie si imi spui si mie...

degetzica

Posted 17 January 2008 - 07:36 PM

Pentru cei interesati de incalzirea pasiva, la http://www.squ1.com/products se gaseste un program, "Solar Tool", cu care se calculeaza pozitia soarelui in diverse locatii si momente. Nu salveaza, nu tipareste, dar da toate datele necesare.

Modificat link-ul.

protheus

Posted 18 January 2008 - 12:43 AM

HESS, la 30 Dec 2007, 09:36, a spus:

Mishu_g, chestia asta am facut-o si eu, am strans 30 LED-uri albe de la brichete d`alea de 5000lei, ca sunt fumator.... Le-am pus pe o placuta si intr-o carcasa rotunda, cu gandul sa-mi fac o lampa de birou ``de fitze`` si cu lumina ``pur`` alba. Lumina fff puternic si era OK, dar nu am avut ce dispersor sa-i pun, nici idei cum sau din ce sa-l fac si nu o puteam folosi ca lampa de birou... Am vandut-o unuia ca nu am mai scapat de el, ca lanterna auto :lol:
Chestia de a pune calc sau geam mat nu e tot una cu dispersorul, eu nu am fost multumit. Poate gasesti tu ceva pt dispersie si imi spui si mie...

2 tipuri de dispersoare imi vin in minte globul de la bec de iluminare stradala (are culoare alb mat si il si arunca cand moare becul)-pentru spot rotund cu leduri- si tubul de la neon(dar nu prea il recomand ca sunt substante cam nocive in el) pentru leduri dispuse pe lungime.
Ps. Cea mai oficiala metoda este o semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie pus in data spotului la distanta cea mai convenabila testata pentru cea mai buna reflexie.
Stima si respect

HESS

Posted 18 January 2008 - 12:12 PM

protheus, la 18 Jan 2008, 00:43, a spus:

HESS, la 30 Dec 2007, 09:36, a spus:

Mishu_g, chestia asta am facut-o si eu, am strans 30 LED-uri albe de la brichete d`alea de 5000lei, ca sunt fumator.... Le-am pus pe o placuta si intr-o carcasa rotunda, cu gandul sa-mi fac o lampa de birou ``de fitze`` si cu lumina ``pur`` alba. Lumina fff puternic si era OK, dar nu am avut ce dispersor sa-i pun, nici idei cum sau din ce sa-l fac si nu o puteam folosi ca lampa de birou...  Am vandut-o unuia ca nu am mai scapat de el, ca lanterna auto :lol:
Chestia de a pune calc sau geam mat nu e tot una cu dispersorul, eu nu am fost multumit. Poate gasesti tu ceva pt dispersie si imi spui si mie...

2 tipuri de dispersoare imi vin in minte globul de la bec de iluminare stradala (are culoare alb mat si il si arunca cand moare becul)-pentru spot rotund cu leduri- si tubul de la neon(dar nu prea il recomand ca sunt substante cam nocive in el) pentru leduri dispuse pe lungime.
Ps. Cea mai oficiala metoda este o semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie pus in data spotului la distanta cea mai convenabila testata pentru cea mai buna reflexie.
Stima si respect

Forma specifica a neoanelor nu ma ajuta; nu am inaltimea necesara sa fur ``becul de pe strada``, si nici ``semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie `` nu am gasit. Pe la astia cu foto nu te apropii de scoruri, desi mai au cate ceva interesant subiectului `` spotul cu LED-uri``.

protheus

Posted 18 January 2008 - 12:31 PM

HESS, la 18 Jan 2008, 12:12, a spus:

semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie

adica mai taraneste zis un capac de oala din inox fara maner si lustruit bine :lol: , dar nu suna ca ceva pentru sectiunea tehnice ci pentru sectiunea culinara.






Stima si rspect

PS: De dispersorul de lumina care il are aproape toata lumea in gradina am uitat: cel de la lampa solara , poate ar trebui studiat si vazut cum face sa lumineze in toate directiile de la un singur led-isor (e cam micut si imi place sa il alint).

SieHorten

Posted 29 January 2008 - 03:10 PM

Am fost si eu, la un moment dat, pasionat de ideea iluminatului cu leduri. Problema sta cam in felul urmator: ledurile din chinezarii au puteri foarte mici, astfel incat trebe cateva kile ca sa obtii un iluminat decent intr-o camera de dimensiuni micute. In schimb, exista leduri cu puteri intre 1-5W, cu care, dupa unii, se poate rezolva iluminatul unei sufragerii, in numai 4 bucati. Au si filtre de culoare, si dispersoare, o singura problema: trebuiesc definite foarte bine prioritatile financiare :)

SieHorten

Posted 29 January 2008 - 03:13 PM

Poate ajuta...

www.leduri.ro
www.zexstar.com

p990i

Posted 29 January 2008 - 10:26 PM

Cunosc site-urile, dar e foarte bine ca le-ai postat.
Ideea este ca o lampa flurescenta are in jur de 50-60 lumeni/watt, pe cand led-urile au atins 100 lumeni/watt. Mai pui si o durata de viata mai mare de circa 10 ori pentru led-uri, spatiu mai mic, ma rog, s-a mai discutat si mai sus.
O sa fac si niste calcule legate de costuri intre led-uri si flurescente si voi vedea.

ctotth

Posted 02 February 2008 - 09:42 PM

protheus, la 18 Jan 2008, 00:43, a spus:

Ps. Cea mai oficiala metoda este o semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie pus in data spotului la distanta cea mai convenabila testata pentru cea mai buna reflexie.

un glob de brad argintiu ... e sfera in loc de semisfera dar nu conteaza.

Se gasesc si led-uri cu iluminare larga, am luat unele de 80-100mW cu unghi de 100 de grade, care n-au nevoie de dispersor.

Comparatia 1:1 cu fluorescentele e intr-o anumita privinta fortata, principalul atu al ledurilor este ca poti utiliza energie foarte putina acolo unde lumina lor este suficienta.

Cu cateva led-uri (sub 1 watt) se poate mentine un nivel minim confortabil de lumina in baie, pe holuri sau in camera de zi cat stam la televizor sau calculator. Daca ma trezesc noaptea si traversez holul sa intru in baie sau bucatarie prefer sa nu aprind becuri normale ca ma obosesc. Ochiul poate percepe ca fiind confortabil un nivel de iluminare relativ scazut, mai ales daca nu-s variatii mari de intensitate a luminii in campul vizual.

Un spot cu leduri pe un stalp mai inalt langa fotoliu poate proiecta direct pe cartea din poala, sau pe tastatura calculatorului, restul camerei fiind luminata slab de alte cateva leduri cu lumina dispersata. Suficient sa vad unde-i sticla cu bere, castronul cu seminte si moacele interlocutorilor.

HESS

Posted 03 February 2008 - 11:11 AM

Pentru cei ce vor sa-si construiasca spoturi cu LED-uri la un pret mai mic, o veste buna: Cu 10RON, poti cumpara o lanterna din aluminiu elox, cu 32 LED-uri ULTRA albe. Daca demontezi partea indica cu urata sageata rosie, ai de-a gata platforma cu cele 32 de LED-uri montate frumos pe placa CI+oglinda (plata).
Chiar si asa, omitand tot restul de piese ramase+oglinda+plexicul de protectie, inseamna 10/32=0.3RON/LED..... Rentabil, zic eu.

Mai ramane de gasit dispersorul... :)

  • : post-8-1202029896.jpg

HESS

Posted 03 February 2008 - 11:12 AM

32 LED-uri....

  • : post-8-1202029969.jpg

george10

Posted 03 February 2008 - 07:38 PM

Scuze Hess,dar trebuie sa te contrazic un pic :( nu mult ca-mi esti prieten :D
Dar:Acele leduri pe care le prezinti tu nu au nici un "dumnezeu",adica sant led'uri REBUT care au diferite defecte(centrarea electrozilor,valoarea curentului diferita si inplicit lumina este inegal repartizata... forme inegale...)
Dar:cel mai economic mod ramane totusi iluminatul cu led'uri de mare putere(2,5/5w)sant mai greutz de procurat dar pana ma apuc si eu de casa sper sa se gaseasca si la noi la un pret rezonabil....


Cu stima George j.


Ps.Cand aflu ceva preturi la led am sa postez...

HESS

Posted 03 February 2008 - 08:30 PM

:D :( Nu, George, nu le prezint eu, nu le fac eu...... Era o lanterna care putea fi demontata (datorita pretului mic) pt a face un spot...... pt cei interesati sa experimenteze.
Nu are nici led-uri cu electrozi descentrati, nici lumina repartizata inegal.....
E chiar buna la banii aia. Am sa caut un led din acela de care spui tu, dar sigur te vei speria de pret! Unde pui ca iti trebuie mai multe... :(

HESS

Posted 03 February 2008 - 08:39 PM

Spre exemplu:
LXHL-NRR8 Dioda LED albastru star/O 100mW 3.42V
Producator: LUXEON
Cantitate: 1+ Pret: 23.7 RON | Cantitate: 10+ Pret: 22.26 RON

I se spune ``LED de putere`` si are dupa cum vezi 0.1W...
(cred ca alb e mai scump)

Cat despre: ``cel mai economic mod ramane totusi iluminatul cu led'uri de mare putere(2,5/5w)``, cred ca te mai gandesti, pana iti termini casa... :(

32 de LED-uri cati W au? La 10RON.... :D

  • : post-8-1202063993.jpg

bitex

Posted 03 February 2008 - 09:42 PM

Am vrut sa raspund mai devreme, dar am sters mesajul. Scriu altceva, dar ideea e asemanatoare.
Cred ca putem accepta fara marei probleme de constiinta ca lucrurile foarte ieftine pot fi cu mici probleme.
Concret, la LED-uri, ceva anume sa nu corespunda, si sa fie ramase dupa o selectie pentru altceva si bagate la pret modic in jucarii.
In general se cumpara din China la pret de fabrica si in general la pret mic. Ei oricum au manopera foarte ieftina, produc ieftin si cer putin pe marfa de uz general.
Sincer, nu mai pot eu ca intr-o bticheta intra un LED cu defectele enumerate mai sus din moment ce dau la mana a 5-a cam 0,1Euro pe o adevarata fabrica de aprins tigara.

Nu are rost sa comparam preturile produselor electronice vandute la bucata in Romania cu cele facute pentru productia de masa sau/si cumparate din China. De multe ori produsele pot fi exact aceleasi. Adica si printre cele scumpe sa existe rebuturi. Doar ca mai rare...
In general daca ei fac ceva industrial si nu-i cu trestie sau bambus fac bine. Ca peste tot. Si fac bine pentru cat cer ca pret.
Ma mir si eu de unele preturi. Am cumparat o semnalizare pentru bicicleta cu 6 LED-uri, electronica, carcasa si ce mai e pe acolo la 3 ron. Merge pusa pe avion daca se mai renunta la LED-uri. Nici n-am curajul sa postez pozele unor produse facute de ei si vandute la 1,5 dolari, acolo.
Ideea finala e ca n-as fi asa categoric in a critica...
Zic si eu.

HESS

Posted 03 February 2008 - 10:00 PM

Deasemenea exista tendinta gresita de a desconsidera TOT ce e fabricat in China. Gresit! Sunt si produse electronice si nu numai ,sub licenta dar FACUTE in China, si care corespund. Inca ceva: NU EXISTA o persoana particulara, firma, sau mare institutie sa nu foloseasca produse fabricate in China.
Trebuie facuta diferenta intre porcariile care-ti iau foc in priza, facute pe genunchi, de sarlatanii de acolo si produsele facute cum trebuie. Totusi, China a trimis om in spatiu, fiind a treia tara capabila sa faca asta, si ar fi multe de spus.... Nu stau rau la tehnologii/materiale, iar faptul ca uneori cumparam gunoaie facute in China nu e vina lor!
Si inca o chestie: Telefonul din buzunar pe care ai dat 10mil si e made in china, cat ar fi costat daca era made in usa/germany? La fel si camera video, si TV-ul, PC-ul si multe altele.......
Eu chiar nu ii critic, in schimb sunt atent la lucrurile scumpe si importante sa fie cat mai OK, atat cat reusesc.... Cat despre un amarat de led? Nici nu incape discutie: nu ma intereseaza cine/unde il face; la 03ron/buc (cu tot cu lanterna),este ZERO! :D

george10

Posted 03 February 2008 - 10:39 PM

Da omule asa e!Dar ,exista si un DAR foarte mare-"SANTEM PREA SARACI SA FACEM RISIPA DE BANI"
Asa cum zici tu "Sant si Chinezarii bune"numai ca eu nu voi face o investitie de viitor in "tehnologia"lor
Asta e parerea mea!
Poate ca pana ma apuc de construit sa se schimbe ceva...la pret si calitate...

Cu stima George

george10

Posted 03 February 2008 - 10:48 PM

HESS, la 3 Feb 2008, 22:00, a spus:

"Si inca o chestie: Telefonul din buzunar pe care ai dat 10mil si e made in china, cat ar fi costat daca era made in usa/germany? La fel si camera video, si TV-ul, PC-ul si multe altele......."

Si cat ar fi rezistat daca erau facute acolo?
Tv de exemplu:dupa 2/3 ani se duce ...."de suflet" daca nu de tot "crapa un traf sau se "duce"tubul cinescop;la tel made in ....cade acumulatorul sau "folia de la clapita sau...mai vrei?
De asta zic eu de raport pret/calitate/cantitate http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/huh.gif

Nu,nu tu ai fabricat lanterna ci ei, de aceea pretul este asa de mic.vezi una adevarata "made usa"
....

Cu stima George j.
:huh:

bitex

Posted 03 February 2008 - 11:06 PM

George, ai dreptate, nu e cazul sa ne certam aici pe forum. Banuiesc ca observi tendinta actuala legata de productie.
Partea rea e ca aia made in USA, in 95% din cazuri e facuta tot in China si vanduta tie la pret de USA. Poate e ceva mai atent finisata. In rest nu-i mare diferenta, ca sa nu zic altceva...
Au si ei chinezariile lor dar sunt sigur ca fac si lucruri bune. Am primit piese facute pe CNC, cu certificat de calitate si cote verificate "bucata cu bucata", la 1/20 din pretul cerut de o firma romaneasca. Cred ca e inutil sa zic ca ai nostri le faceau tot acolo. E vorba de comert si afaceri, e de inteles cate ceva. Ce rost ar avea sa fie altfel?

As zice sa trecem pe messenger si sa discutam acolo de chinezarii ca-mi place subiectul. Scuze de offtopic.

PS. Revin 2 minute la subiectul cu chinezii. Sincer, in 95% din cazuri nu inteleg ce preturi au ei la materia prima de pot scoate preturi atat de mici la unele produse. Exclud din calcul manopera si costurile de fabricatie. Verifica un pix cate repere are, vezi o bricheta ce contine si cu cat ajunge la noi. Sau produse cu electronica, mecanica, motoras, suport, conexiune USB, conectori si LED-uri la 1,5 dolari pe piata, la ei. E greu de crezut ca gasesti la noi un conector in banii intregului produs de acolo. Nu inteleg uneori daca asa-i politica acolo sau in realitate asa sunt preturile pe lumea asta.

george10

Posted 04 February 2008 - 10:07 AM

bitex, la 3 Feb 2008, 23:06, a spus:

" Sau produse cu electronica, mecanica, motoras, suport, conexiune USB, conectori si LED-uri la 1,5 dolari pe piata, la ei. E greu de crezut ca gasesti la noi un conector in banii intregului produs de acolo. Nu inteleg uneori daca asa-i politica acolo sau in realitate asa sunt preturile pe lumea asta."

Da asta este intrebarea mea:oare care este pretul real al unui produs...
acest mare"producator"are pretul real si restul este unflat de "capitalisti"...?

Scuze de off topic...dar cred ca aceasta intrebare o pun multi dintre noi:de ce asa de mici preturile la Chineji? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ohmy.gif


Cu stima George j. :huh:

HESS

Posted 04 February 2008 - 12:01 PM

George, cum ti-a spus si Bitex e plin si occidentul de produse china... Am sa-ti spun cand voi avea timp, pe MI, ce e prin Franta, Spania, Germania si Ungaria, ca sa-ti faci o idee. In incheiere pt acum, ca sa nu deraiem prea rau de la subiect, te rog, daca iesi "afara", intra in magazinele lor, ia din vitrina produse de firme" tari" si uita-te unde sunt fabricate! In USA nu am fost, dar il cred pe Bitex (prin analogie cu ce am vazut in EU).

Sa ne intoarcem, ramasesem la spoturi si economie.... :D

protheus

Posted 04 February 2008 - 01:04 PM

Despre chinezarii uite un exemplu aici , comparat fata de ce am avut inainte cu 30 W consum real mai mare ( nu tin minte modelul dar era de la Genius) are putere decibelica si claritate a sunetului cu mult peste cel produs in UE si am dat pe el o treime din pretul precedentului . Chiar daca e ieftin si made in China nu inseamna neaparat ca e rau. Alt exemplu mobilul meu Panasonic este numai asamblat in UE, dar piesele inclusiv bateria e made in China si il am de 3 ani si tot atat tine bateria(cam juma de zi diferenta) ca atunci cand l-am cumparat.





Stima si respect

HESS

Posted 04 February 2008 - 03:59 PM

Sunt de acord!

Vad ca sunt multe de comentat pe marginea subiectului ``made by RPC``...

Va propun, ca eu stau groaznic la capitolul timp zilele acestea, sa deschideti (george) un subiect nou la tehnice pe tema asta. Fiecare isi va spune parerea... Sigur va fi un subiect discutat...


Sa lasam sa se vorbeasca aici pe tema originala...

george10

Posted 04 February 2008 - 04:23 PM

OK!in curand!

Asa va fi,un topic numai despre asa ceva!

Cu stima George

p990i

Posted 05 February 2008 - 10:18 PM

Din orice discutie poate iesi ceva. Spre exemplu faza cu lanterna cu 32 led-uri ar fi utila dar din pacate mi-e foarte teama ca s-a omis un lucru, si anume rezerva energetica limitata, si de aici necesitatea unor surse de lumina/caldura/etc. cu un factor sporit de eficienta.
Ca tot vorbeam de LED-uri, luam aceste LED-uri in calcul cu o singura conditie: eficienta lor sa fie peste alte surse de lumina, gen lampi fluorescente, si dadeam exemplul LED-urilor care au ajuns la 100 lumeni/watt fata de cel mult 60 lumeni/watt la neon. Ma cam indoiesc ca LED-urile din asemenea lanterne ar avea si eficienta, nu zic de pretul de achizitie.

bitex

Posted 06 February 2008 - 01:05 AM

Nu am date concrete, nici interesul si posibil nici cunostintele necesare sa incep sa fac calcule legate de eficienta.
O iau "babeste" si imi zic ca daca nu transform in caldura atat de multa energie electrica precum in cazul altor surse de lumina inseamna ca luminez de cat consum. E un pas inainte. Poate nu luminez bine dar macar stiu ca e putin mai bine ca in alte situatii.
Nu cred ca asta e solutia, cu LED-uri individuale, scoase de prin brichete sau lanterne, montate si alimentate.
Presupun ca asta e o directie de dezvoltare in domeniu si vor iesi pe piata matrici puternice, cu randament foarte mare si durabile. Sper sa fie si ieftine sau macar accesibile.
Cred ca LED-urile sunt si raman o buna solutie pentru "lumina de veghe" sau chiar de "avarie". Bine s-a scris mai devreme despre asta. Adica o alee marcata si aproape iluminata prin curte, ca element de pozitionare pentru un intrerupator (are mai multe roluri acolo), o lumina difuza pe un hol, in locurile unde nu e nevoie decat de ceva pentru orientare. Mai e ceva pana ajungem la a face atat de multa economie, dar e bine de inceput cu ceva. Sau macar de discutat despre ce-i posibil. Nu aprob risipa de energie sau resurse pe care o facem acum. Sper sa nu apuc vremurile in care sa trebuiasca sa gandesc ce fac cu fiecare sfert de W, dar imi place ideea.

george10

Posted 06 February 2008 - 10:11 AM

bitex, la 6 Feb 2008, 01:05, a spus:

" Sper sa nu apuc vremurile in care sa trebuiasca sa gandesc ce fac cu fiecare sfert de W, dar imi place ideea."

:) Da bine le zici...!
Si eu sper sa nu se ajunga acolo,dar de ce sa nu facem ceva pasi ca sa prevenim acest lucru?
Sa vorbim putim si despre celulele fotovoltaice sau termice...daca sant cunostinte...este o directie..


Cu stima George j. :rolleyes:

p990i

Posted 08 February 2008 - 06:29 PM

Lampile fluorescente sunt mai economice decat becurile cu incandescenta de aproximativ 4 ori.
Led-urile au o eficienta de aproximativ 2 ori comparativ cu fluorescentele, si daca ne raportam la primate, de 8 ori. :e-i drept ma refer la led-uri care au 100 lumeni/watt si care sunt scumpe, dar am zis ca nu iau in calcul pretul de achizitie. In orice caz nu voi uita de durata de viata de aproximativ 10 ori fata de fluorescente, asa ca pretul de achizitie se poate imparti la 10 si atunci aceasta valoare se poate compara cu pretul fluorescentelor.
Rugaminte: daca stiti diverse surse de unde se pot achizitiona asemenea led-uri ar fi foarte util sa le postati aici. Multumiri anticipate!

marius10

Posted 08 February 2008 - 08:14 PM

Salutare !
Intru si eu in discutia voastra pt. ca intotdeauna am fost atras de subiectul LED , culoare si lumina .
Imi aduc aminte cand am primit primul LED rosu cadou de la un indrumator de cerc de electronica de la CASA PIONIERILOR cum era pe vremuri si cum mi-l alimentam in fiecare seara pe intuneric ca sa vad luminita aceea ROSIE care nu era un bec asa cum eram eu obisnuit ci un LED care consuma al dracului de putin ..
Scuzati intro . dar eu sunt un adevarat colectionist de LED-uri .
Am , cred eu toate tipurile posibile si imposibile de led -uri ....si cum subiectul vostru era pe LED-uri asa ca si eu am prins o afacere cu un CHINEZ care mi-a adus la 4 EURO un tip de veioza de noapte cu nici mai mult nici mai putin de 20 de leduri de foarte mare intensitate (probabil LUXEON) pentru ca sunt intr-adevar exceptionale .
5 euro este nimica toata unde mai pui ca cele din centrul veiozei sunt colorate (tricolore) cu cip secvential de culoare inclus in capsula .
Nu va mai aburesc cu povesti , am sa va pun foto dar ar trebui sa o vedeti cu ochii vostri ce lumina da o veioza de asta ....(am luat 10 bucati ).
PS. Mi-am dotat toate modelele mele cu ac. LEDURI de la masinute pana la barcute , am pus faruri si stopuri si pe unde trebuia si pe unde nu trebuia ....etc
Stima

marius10

Posted 08 February 2008 - 08:25 PM

Foto 1

  • : post-8-1202495103.jpg

marius10

Posted 08 February 2008 - 08:25 PM

Foto 2

  • : post-8-1202495144.jpg

marius10

Posted 08 February 2008 - 08:26 PM

Foto 3

  • : post-8-1202495185.jpg

marius10

Posted 08 February 2008 - 08:29 PM

Si ultima foto 4

Sigur de la 5 euro cat cerea pe bucata am ajuns la 4 pt. ca am luat mai multe ...comertul stiu bine sa-l manuiasca chinezii nu si numai sa produca componente .
Asa ...si sa nu uit ca la 4 euro am primit si bateriile incluse in veioza ...deci fara cuvinte .
Traiasca CHINA !!!
Stima

PS. In foto sunt bateriile destul de consumate si va rog sa ma credeti pe cuvant ....

  • : post-8-1202495398.jpg

AG-74-HESS

Posted 08 February 2008 - 09:43 PM

```Imi aduc aminte cand am primit primul LED rosu cadou de la un indrumator de cerc de electronica de la CASA PIONIERILOR cum era pe vremuri si cum mi-l alimentam in fiecare seara pe intuneric ca sa vad luminita aceea ROSIE care nu era un bec asa cum eram eu obisnuit ci un LED care consuma al dracului de putin ..````

Ce chestie! Frumoase amintiri! De la Casa Pionierului au inceput primele`` afaceri``pe timpul lui impuscatu: licuriciuri in brake, convertizoare pt neon, ca deh... ramaneam in ceata, sirene, etc. Toate le vindeam in targul saptamanal, si tare ne mai descurcam cu banii noi astia cu pistolu` in mana...
Frumos! mi-ai adus aminte de multe... :D
Nu e in subiect, dar nu m-am putut abtine!

marius10

Posted 09 February 2008 - 12:59 PM

Da asa este ....si eu cand ma gandesc la primele arme ...heeeiieeeeii !
Ce vremuri domnilor ...!

dan_mitea

Posted 09 February 2008 - 03:13 PM

Dar sunt de culoare albastra. Poti face altceva decat lumina de veghe? Inca nu am auzit pe nimeni care sa le foloseasca si sa aiba vegetatie buna nici in acvariu.
Acum sincer eu nu prea inteleg aceasta furie cu led-urile. Pana cand sa putem citi fara sa ne stricam ochii la led-uri va mai trece ceva timp. Daca vreti econonie cu orice pret este solutia fluorescenta.....zic si eu.

marius10

Posted 09 February 2008 - 04:57 PM

Ti se pare ciudat dar in foto au iesit albastrui ....probabil divergente de croma cu DOMNUL Blitz ..dar in realitate lumina este f. placuta si este de o claritate nemaipomenita chiar si la citit .Nu pot sa va descriu cum sunt , ci doar ca asemenea nuanta de lumina am mai vazut la anumite autocare sau tir-uri din acestea recente care in loc de becuri pe luminile de pozitie folosesc LUXEON care le vezi de la o posta .
Stima

p990i

Posted 09 February 2008 - 07:20 PM

Am facut cateva calcule, dar nu la sange, avand urmatoarele date de intrare (in stanga led-uri, in dreapta fluorescente):
1) Eficienta Led 95.23 Lm/W / eficienta fluorescent 55 Lm/W
2) Durata viata 80000 ore fata de 6000 ore, adica la un echivalent de 100W bec incandescenta, un set de led-uri schimba 13 set-uri de fluorescente
3) Energie consumata pe toata durata de viata a unui led (acesta fiind si esantionul) la un necesar de 500 w bec incadescenta ca fiind necesarul de lumina in toata vila: 5.88 MWh fata de 10.181 MWh
4) pret achizitie pentru un echivalent de 500 w bec cu incandescenta pentru durata de viata a unui led: ~1500-1700 Ron fata de ~2000 Ron
Am folosit ca reper: http://zexstar.com/details.php?id=198

dan_mitea

Posted 09 February 2008 - 07:42 PM

Cu o singura diferenta. La LED-uri dai toti banii din prima. La fluorescente schimbi un bec la cativa ani. Si se vor mai iefteni. Apropos. Eu am cam peste tot in casa becuri "economice" si inca nu am schimbat unul. Nu am vazut in calculul pretului sursa de alimentare si dispersorul pentru fiecare snop de LED-uri.

@Marius. Daca tu spui ca sunt ok este perfect. Asa pareau, albastrui. Te rog mult de tot sa nu crezi ca sunt Gica contra.

AG-74-HESS

Posted 09 February 2008 - 08:29 PM

Eu personal cred ca iluminatul casnic pe sistem LED, nu va ajunge la noi decat poate peste 5...7 ani, iar asta, daca se va intampla, tot datorita RPC.Ramane de vazut..... Pana atunci exista alte posibilitati de a face economie, care se ``vede`` clar la buzunar: centrale term individuale pt cei care inca nu au, izolatii mai eficiente, LCD-uri, becuri eco, asa cum zice dan_mitea, si mai multa atentie chiar din partea noastra, la tv-urile care merg peste tot singure, muzica ascultata non stop la PC, desi o poti asculta in sistem, Un termostat programabil, etc,etc... :(
Cat despre case ecologice avide de noi tehnologii, e cam greu azi la noi....costa mult noul, cel putin acum...

marius10

Posted 09 February 2008 - 11:34 PM

Vreau sa va spun ca si eu in casa am multe becuri electronice (eu le numesc asa ...pt . ca dupa opinia mea avand un convertizor de tensiune inuntru sunt electronice ) si sunt foarte multumit de ele pt. ca intradevar au o eficienta f. mare doar ca nuanta de lumina ma deranjeaza putin dar parca dupa ce se amorseaza bine nu mai deranjeaza .
Vreau doar sa precizez ca eu in Italia le-am primit gratuit de catre societatea cu care am facut contractul (ENEL ITALIA ) fiind inclus in programul de reducerea globala a pierderilor de energie electrica .
Am primit cate trei becuri de fiecare data de cate ori am platit factura si pot sa va spun ca aceast a scazut considerabil .
Aici in Romania mi-am montat peste to aceleasi becuri si am redus consumul si aici ....
Pe cand o initiativa si aici la renumita ELECTRICA ?
Stima

bitex

Posted 09 February 2008 - 11:42 PM

In Romania desi de vorbeste mult, nu se doreste asa ceva. Nici reducerea consumului de energie nici a celui de gaze si nici a unui alt consum. E metoda cea mai simpla prin care pot efectiv scoate bani de la oameni. Sunt enorm de multe posibilitati de a face ceva dar nu se doreste. Poate se observa tendinta de a impiedica polulatia in a trece pe centrale individuale sau de alta natura...
Pacat...

dan_mitea

Posted 10 February 2008 - 03:15 AM

Daca Marius a inceput am sa va spun si eu o poveste.
Quebec-ul este tara cu cea mai mare pondere de hidroenergie. Aproximativ 100% din electricitate este de natura hidro. Iar resursele neexploatate sunt imense. Cu toate ca totul este electric, iclusiv aproape toata incalzirea, este multa energie in exces care se exporta.
Si cu toate astea Electrica lor face periodic campanii de incurajare a economiei. Plateste o parte semnificativa din costul unuor termostate noi, programabile pe sapte zile, incurajeaza noile aparate....etc.
Acele becuri de care tot pomenim sunt curent ~ un dollar. Dar periodic sunt reduceri.
Deci respectul fata de resurse se poarta peste tot.

@Marius. Acele becuri sunt si ele pe culori. Alb mai rece, etc si lumina de zi. Adevarat ca dupa ce se incalzesc cateva secunde. Eu cred ca LED-urile nu sunt in starea lor actuala un concurent real pentru ele. Poate mai incolo.

bitex

Posted 10 February 2008 - 11:37 AM

Pentru ca aproape nimic nu se mai produce 100% la noi, sau majoritatea lucrurilor se importa, sau indiferent ce ai face banii tot afara ies, din orice se poate scoate cate un "comision". In loc sa se schimbe un sistem ineficient e mai rentabil pentru unele buzunare sa se simuleze unele imbunatatiri, adica mici si permanente tepe trase populaiei. Avantajul e ca fiecare teapa te tine activ, nu-ti lasa timp sa te plictisesti de o eventuala bunastare.
Cea mai buna teapa e sa creezi impresia ca faci ceva pentru ca omul sa plateasca ce consuma. A fost una cu contorizarea apei menajere. A urmat circul cu contorizarea "caldurii' din calorifere.
Sunt actiuni legate de domeniul energie dar nu in scopul reducerii ei. Daca vrei cu adevarat sa faci ceva, legea nu te ajuta cu nimic, ba chiar te incurca. E parerea mea... Cred ca o sa fie si altfel, candva.
Apropo, un bec din acela economic e pe aici cam de 25 de ori mai scump decat unul clasic, ieftin. Nu esti tentat sa-l cumperi. In rest nimic deosebit. Spor la treaba!

marius10

Posted 10 February 2008 - 12:11 PM

Da asa este BiTEX pretul la becurile astea LOW RANGE este intr-adevar f. scump .
Am observat si eu aici in Rom. ca sunt piperate rau .
Eu le-am cumparat in Italia trei bucati in cutie la un pret promotional de 3,60 EURO .
Acum sigur ca nici in Italia nu sunt f. ieftine dar trei saizeci impartit la trei pretul este SUPER bun zic eu .
Deci sigur exista desinteresul de a nu le promova pe piata noastra .
Stima

b38lea

Posted 10 February 2008 - 12:29 PM

Buna
Eu stau la bloc si am centrala propie de 8 ani si sa stiti ca se simte la costuri. Sincer sa fiu sa amortizat in primii 2 ani. Acum la 3 camere platesc gazele cam 200ron pe luna ( in care intra gatitul,apa calda si incalzirea ) + cam 30 lei la bloc apa rece si salari la administrator,femeie de serv. caldura si lumina pe scara.Deci cam 230ron pe luna ( am si 2 calorifere pe balcon pt. flori)fata de cei care merg pe radet cam 370 ron + celelalte cheltuieli.

marius10

Posted 14 February 2008 - 12:18 PM

b38lea, la 10 Feb 2008, 12:29, a spus:

Buna
Eu stau la bloc si am centrala propie de 8 ani si sa stiti ca se simte la costuri. Sincer sa fiu sa amortizat in primii 2 ani. Acum la 3 camere platesc gazele cam 200ron pe

Concordez cu tine intru-totul !

detonate

Posted 21 February 2008 - 10:27 AM

De acum a trecut iarna si m-am gandit sa nu mai consum curentul cu boileru (stau la casa intr-o comuna) si sa fac niste panouri solare pentru apa calda ma poate ajuta cineva cu ceva informatii, scheme si altele? is foarte ocupat luna asta si nu prea am timp sa caut eu :huh:
Multumesc de intelegere!

p990i

Posted 29 February 2008 - 09:09 PM

http://techref.massm.../other/spac.htm
Diverse informatii despre incalzire/racire naturala, urmeaza sa-l studiez si eu.

LE: foarte util http://mb-soft.com/solar/saving.html

p990i

Posted 07 March 2008 - 07:10 PM

Ma tot gandesc la hydrogen fuell cell and stuff.
Ma macina un gand: cum se poate obtine hidrogen cel mai usor? Excludem varianta electrolizei.
Daca transform apa in vapori, o ridic la o temperatutura foarte mare, cum se poate extrage hidrogen? Ma gandesc la un sistem de genul: un fel de tub prin care sa treaca abur, si sa am 2 placute incarcate diferit (pozitiv/negativ) si sa separ in acest fel hidrogenul.
Ar fi mai rentabil asa decat electroliza?
Incalzitul apei nu este o problema, avem soare.

dan_mitea

Posted 07 March 2008 - 07:29 PM

Se pulverizeaza apa peste carbune incandescent. Apa se separa in oxigen si hidrogen. Fenomenul se numeste "disocierea apei". Dar nu-i usor si nici rentabil in practica.

PS. Datorita acestui fapt nu se poate stinge un incendiu mare cu apa putina. Mai mult mareste flacara.

ctotth

Posted 07 March 2008 - 10:32 PM

pai la ce-ti trebuie hidrogenu? Obtii mai multa caldura daca arzi direct carbunii.

vezi "steam reforming" - nu stiu care-i romanescul pentru "reforming" dar poti sa "reformezi" orice hidrocarbura ca sa obtii hidrogen. Dar eficienta procesului reformare + consum in pila de combustie e cam la fel de slaba ca in arderea directa a hidrocarburii respective intr-un motor.

PS apa se combina de fapt cu CO si CO2-ul scuze, spun (partial) prostii http://en.wikipedia....Steam_reforming

p990i

Posted 08 March 2008 - 12:44 PM

Pai hidrogenul poate fi folosit pentru a genera electricitate.
http://youtube.com/watch?v=oy8dzOB-Ykg
Pe la minutul 2 apare o simulare.
Cand am fost in Viena vazusem la Conrad o masinuta electrica dar care folosea hidrogenul si oxigenul din aer, in genul http://www1.at.conrad.com/scripts/wgate/zc..._max_results=20 doar ca era o varianta mai ieftina (nu arata asa de bine ca si aspect); daca link-ul nu functioneaza intrati pe www.conrad.at si cautati wasserstoff. Am preferat sa-mi iau un robotel Asuro, ca am zis eu ca vreau sa-mi mai aduc aminte de limbajul C, intr-un mod placut, asa a fost, dar timpul liber ma omoara :rolleyes: (prea multe pasiuni).
Folosind acest gen de pila electrica, se foloseste hidrogenul (care trebuie obtinut cat mai usor posibil) si oxigenul din atmosfera, rezultand 3 lucruri: electricitate, caldura si apa.
Dat fiind ca nu este prea frumos sa te joci cu hidrogenul m-as tine departe de o aplicatie care contine un motor cu ardere (pe baza de hidrogen) si un generator electric, mai ales ca randamentul total s-ar putea sa fie mai mic decat al acestei pile.
Ideea este ca va trebui sa caut, sa vad de unde se pot cumpara asemenea pile cu puteri mai rezonabile, nu doar de cativa watts, astfel incat sa scap de achizitia acumulatorilor deep cycle (solutia clasica de stocare a energiei). Problema mare este cu acea membrana pe care nu cred ca o voi putea construi.
Cu ajutorul aceseti pile, elimin combustia, ceea ce face mai sigura folosirea hidrogenului, si in plus se obtine si caldura (nu stiu care este ponderea).

AG-74-HESS

Posted 08 March 2008 - 04:49 PM

Daca aceste discutii sunt doar pt cultura noastra generala atunci sunt bine-venite deoarece sunt foarte interesante! Si la scara mica, ca experiment didactic sunt utile.
Daca insa cineva chiar incearca o punere in practica la scara reala, o poate face doar eliminand aspectul legat de eficienta acestui proces. Mai clar, deocamdata in lume, dpvd FINANCIAR, tot ``a arde`` cate ceva este mai rentabil (...inca, din pacate).

Problema nu este in pierderile inregistrate prin transformare unui tip de energie in alta, in functie de ceea ce dorim sa obtinem in final.
Marea problema ramane in a gasi CEA MAI IEFTINA forma de OBTINERE a ENERGIEI PRIMARE, indiferent sub ce forma s-ar afla, din care apoi sa facem ce vrem sau sa o transformam in ceea ce vrem sau in ceea ce ne este mai SIMPLU sa utilizam in mod direct, adica ELECTRICITATEA.

Cand consumi energie mai multa pt a obtine O sau H decat obtii apoi prin ``rearderea``lor, deja esti ineficient. E ca si cum motorina mancata lunar de motogeneratorul tau pt casa, costa dublu decat factura renel la acelasi KWh consumat. Nu mai pui piese, ulei, zgomot.....
Iar cu panouri solare, sfarleze, maree, geo sau alte neo/eco-uri din astea, abia nepotii investitorului vor prinde profit, si asta daca totul a fost bine facut iar servisarea sistemului in acest indelungat timp s-a platit din banii...... ! Care bani, ca nu a aparut inca profitul???

Ca si subiect teoretic este interesant!

p990i

Posted 09 March 2008 - 12:58 PM

p990i, la 7 Mar 2008, 19:10, a spus:

Ma tot gandesc la hydrogen fuell cell and stuff.
Ma macina un gand: cum se poate obtine hidrogen cel mai usor? Excludem varianta electrolizei.
Daca transform apa in vapori, o ridic la o temperatutura foarte mare, cum se poate extrage hidrogen? Ma gandesc la un sistem de genul: un fel de tub prin care sa treaca abur, si sa am 2 placute incarcate diferit (pozitiv/negativ) si sa separ in acest fel hidrogenul.
Ar fi mai rentabil asa decat electroliza?
Incalzitul apei nu este o problema, avem soare.

Deci nu luam in calcul varianta clasica de electroliza invatata in scaoala deoarece este ineficienta.
In alta oride de idei: avem atata soare ca nu stiu cum sa-l folosesc; la o media de 1000 W/m^2, poti focaliza razele soarelui pe o arie mai restransa si ajungi la cativa kW. Cum se pot folosi ei pentru a obtine electricitate?
Ideea este ca daca se poate face/cumpara, atunci s-ar putea renunta la panouri solare fotovoltaice si la acumulatori.
Grecii de la Hydrosol, citati de Euronews, folosesc in cea mai mare parte energie solara, ajungand la o eficienta de 70%, probabil restul de 30% sunt reziduri, caldura, etc.
http://youtube.com/watch?v=e4lMcpy22qM

LE: http://youtube.com/watch?v=8kJqsDh8cs0

protheus

Posted 09 March 2008 - 01:59 PM

p990i, la 9 Mar 2008, 12:58, a spus:

In alta oride de idei: avem atata soare ca nu stiu cum sa-l folosesc; la o media de 1000 W/m^2, poti focaliza razele soarelui pe o arie mai restransa si ajungi la cativa kW. Cum se pot folosi ei pentru a obtine electricitate?

Deja se foloseste in unele tari metoda de concentrare prin sistem de oglinzi asupra unui punct de colectare unde incalzeste apa pana se trasforma in aburi si alimenteaza o turbina electrica. Dar pe langa faptul asta apa incalzita se poate folosi si la alte lucruri, nu numai la facut energie electrica, adica incalzire. Oricum un sistem cu mai multe utilizari de pe aceeasi sursa de energie suna mai tare a solutie rentabila.


Stima si respect

dan_mitea

Posted 15 March 2008 - 10:10 PM

Va prezint un produs interesant:
http://thermo-pad.com/index.htm
Sunt convins ca isi poate gasi utilizari interesante si in subiectul acesta.

free-rider

Posted 16 May 2008 - 09:48 AM

p990i, la 7 Mar 2008, 19:10, a spus:

Ma tot gandesc la hydrogen fuell cell and stuff.
Ma macina un gand: cum se poate obtine hidrogen cel mai usor? Excludem varianta electrolizei.
Daca transform apa in vapori, o ridic la o temperatutura foarte mare, cum se poate extrage hidrogen? Ma gandesc la un sistem de genul: un fel de tub prin care sa treaca abur, si sa am 2 placute incarcate diferit (pozitiv/negativ) si sa separ in acest fel hidrogenul.
Ar fi mai rentabil asa decat electroliza?
Incalzitul apei nu este o problema, avem soare.

pai de ce sa te mai gindesti atita daca renteaza sau nu cind unii deja merg cu hidrogen cu masina folosind doar bateria ,care si asa este incarcata de motor +ca mai trage si masina care este deja raspunsul la eficienta.Daniel Dingel merge cu masina folosin numai apa de aproape 30 de ani ,problema este ce metal foloseste la electroliza de nu se descompune si cum face de nu murdareste apa ca eu am incercat tot ce se poate si rezultatul este ca oxigenul imi distruge electrodul .Acum va las pe voi sa veniti cu idei ca sa facem eficienta aceasta electroliza pe care unii o folosesc deja de prea mult timp si apoi puteti sa o folositi in toate domeniile de care vb mai sus .Adica poti sa alimentezi un generator de curent care sa-ti dea energie fara numar sau un aparat de sudura sau sa mergi cu masina folosind decit bateria sau sa o folosesti la bucatarie sa incalzesti mincare etc.Acum sa vedem daca sunt si baieti destepti sau mai destepti ca filipinezul ala de planteaza orez si merge cu apa

Skyspy

Posted 16 May 2008 - 03:19 PM

@ free rider

Ceva nu cred ca pasuieste cu bilantul energetic la bateria aia.Ori are filipinezul poate vreo 10 baterii cu care face electroliza de poate produce atata hidrogen sa functioneze un motor termic ori a inventat perpetuum mobile.Dintr-o baterie de 50-60 de amperi miram-as sa dea de "mancare" hidrogen la un ditamai motor de
50-70 de cp sau cat o avea.

ipsihi

Posted 16 May 2008 - 03:40 PM

...au incercat americanii de la "MITHBUSTERS"o chestie de genul asta ,dar la cantitatea de hidrogen obtinuta nu au reusit sa porneasca motorul , ba nici macar asa aprinda hidrogenul rezultat , asa de mult era!!! :D

ctotth

Posted 01 June 2008 - 03:54 PM

E o ocazie de 5 motoare diesel de 3kwatt pe ebay, ieftine - cred ca pot iesi cu transport sub 150euro bucata. Eu sunt interesat sa fac un generator pentru incarcat 24V si 5 motoare sunt prea multe. Mai sunt amatori?

Skyspy

Posted 01 June 2008 - 04:20 PM

E din alea chinezesti cum s-ar zice de o singura folosinta.Ce faci daca ai un defect si nu gasesti piese de schimb?

ctotth

Posted 01 June 2008 - 04:39 PM

Poate ca vreau sa iau doua :rolleyes: . O sa-l intreb pe vanzator de piese de schimb. E un risc, oricum un diesel ar trebui sa fie ceva mai fiabil decat un motor pe benzina. Pretul fara transport iese 120euro/bucata, cam cat un motor de modelism. Daca gresesc, gresesc nu ma falimenteaza.

Poti da articole sau discutii in care se discuta fiabilitatea lor? Sau reviews ale celor care au folosit asa ceva.

mersi,
cezar

Skyspy

Posted 01 June 2008 - 04:50 PM

Discutii pot sa-ti dau dar din pacate in germana.Este un forum al celor care isi construiesc sau exploateaza centrale termice cogenerative.Acolo s-a discutat mult acest aspect si s-a ajuns la concluzia ca mai bine folosesti un motor uzat de marca(VW,Mercedes sau altele).Acuma depinde la ce vrei sa-l folosesti si durata de utilizare in ore pe an.

ctotth

Posted 01 June 2008 - 04:57 PM

Ma intereseaza ceva de putere mica, pentru incarcat bateriile la rata cat mai mica, nu generare directa de 220. Utilizarea e sporadica, in medie mai putin de o ora pe zi. Ma tem ca o conversie de la auto e prea mare.

Bune si discutiile nemtesti, nu inteleg eu prea mult da ceva ceva tot prind. Daca n-ai link-uri la discutii exacte da-mi link la forum ca ma descurc sa caut si singur.

Skyspy

Posted 01 June 2008 - 05:23 PM

www.bhkw-forum.de

10 bete

Posted 02 June 2008 - 02:52 PM

Salutare,


Am gasit de vinzare generatoe eolian 300 w/12 volts la 300 eur plus TVA.
Saptamina viitoare il cumpar.
Daca e sau nu teapa va spun.
numai bine

dan_mitea

Posted 02 June 2008 - 06:36 PM

Un alt model:
http://www.canadiantire.ca/browse/product_...fromSearch=true

mishu_g

Posted 03 June 2008 - 12:20 PM

10 bete, la 2 Jun 2008, 14:52, a spus:

Am gasit de vinzare generatoe eolian 300 w/12 volts la 300 eur plus TVA.
Saptamina viitoare il cumpar.
Daca e sau nu teapa va spun.
numai bine

Unde ai gasit? ma intereseaza si pe mine !

10 bete

Posted 03 June 2008 - 01:39 PM

Salutare,

Nu stiu daca am voie sa dau informatii de genul asta.
Nu vreau sa fac publicitate unei firme.
MODEL
PUTERE
PRET RON/SISTEM FARA TVA

EOLIS-300W
300w
1.100 ron

EOLIS-1KW
1kw
2.999ron



Caracteristica
Valoare

Putere nominală
300W

Putere maximă
400W

Tensiune ieÅŸire
28V/48VCC

Viteza de pornire a generatorului
3m/s

Viteza nominală
7m/s

Viteza maximă a vântului
40m/s

Protecţie viteză prea mare a vântului
Auto Furl

Temperatura mediului
-40 to +60 o C

Diametrul rotorului
2.50 m

Viteza rotorului
400rpm

Număr pale
3

Material pale
Fibră de sticlă ranforsată

Înălţimea stâlpului
6.0m

Diametrul ţevii stâlpului
76 mm

Generator
Alternator cu magneţi permanenţi trifazat

Invertor unda sinusoidală
AC 220V, 50HZ

Greutate generator
12,5 kg




mai departe te descurci cu gogu...
numa bine

mishu_g

Posted 03 June 2008 - 05:30 PM

Da, este un site de bun simt
Preturile si principalele caracteristici sunt afisate ceea ce este o raritate in romanic noastra.
Nu stiu ce parere au moderatorii, personal cred ca merita publicat numele site-ului, macar sa invete si altii ce inseamna comert on-line - mai ramane de aflat parerea ta dupa ce vei achizitiona eoliana - si cred ca ar fi bine sa o publici
Pe mine ma intereseaza una hidro si probabil ca o voi achizitiona daca oamenii sunt seriosi !

bitex

Posted 03 June 2008 - 08:20 PM

mishu_g, la 3 Jun 2008, 18:30, a spus:

Nu stiu ce parere au moderatorii,

Daca era sa primesc cate un sut in fund la fiecare link romanesc postat de mine pe forum (lucru interzis de regulament) faceam drumul pana in Canada si retur numai din suturi si salturi mici.
Incerc sa cred ca la tehnice a mai mers cate o scapare, cu atat mai mult cu cat nu era vorba de reclama, concurenta sau altceva care putea fi cu probleme. Cel putin pana acum nu am fost pedepsit pentru incalcarea acelui articol din regulament dar mai este timp...
Nu stiu ce sa zic, posteaza link-ul si vedem noi ce patim dupa aia, daca mai avem timp sa vedem... Cum ti-o fi norocul :angry: !

Ar fi macar un bun punct de pornire pentru o discutie serioasa despre eoliene, cu avantaje, dezavantaje, preturi... Macar plecam de la ceva concret si disponibil, presupun.
Momentan caut si eu pe Gogu.

PS.
"Preţul oferit conţine întregul sistem eolian (generator eolian, invertor, controller).
Preţul nu include stâlpul pe care va fi instalat sistemul şi acumulatorii.
Costul montajului nu este inclus şi depinde de locaţia unde sistemul va fi instalat. " In 1000 euro un sistem intreg nu pare oferta rea. Afara e mai ieftin oare?

mishu_g

Posted 03 June 2008 - 09:48 PM

energie-verde.ro

na, ca am facut-o ;)

poate gasim si alte variante pentru a le discuta !!!

Rog moderatorii sa nu se supere prea tare

p990i

Posted 03 June 2008 - 11:03 PM

Si eu sper sa nu deranjam pe cineva si ar fi fabulos sa se poata posta link-uri. Evident daca are iz de reclama sa fie scos, iar daca apare ceva fara sustinere reala, in mod sigur vor aparea si raspunsurile care vor detrona eventuale mituri.
Toate cele bune.

bitex

Posted 04 June 2008 - 12:10 AM

Eu am gasit la doua firme produsul mentionat mai sus, cu o mica diferenta de pret. Parca vreo 300 ron. Doar ca multe detalii nu erau foarte clare si alea costa mult. De exemplu la una din firma scria ca pretul nu include stalpul si acumulatorii. Dar nu scria nicaieri daca garantia se pastreaza in cazul folosirii oricarui tip de stalp sau indiferent de acumulatori, daca punerea in functiune este facuta de altcineva sau daca esti obligat sa cumperi componentele cu pricina tot de la ei... Adica sunt multe detalii care te pot pacali la pret.
Si cred ca merita cautat produsul si la alte firme din Europa sau alte produse similare.

Pana la urma ca modelisti nu ne-ar fi greu sa facem cateva pale identice, sa construim un stalp sau sa aranjam din putina fibra de sticla o "carapace" (vorba lui GIGI) frumoasa. Acumulatorii tot trebuiesc cumparati separat, un invertor de tensiune se gaseste la orice magazin de electronice si banuiesc ca ceva electronica pentru rezolvat cu redresarea si incarcarea acumulatorilor s-ar gasi. Adica se poate si din bucatele daca se doreste. E problema de calcul daca merita sau nu osteneala si ca utilizator final daca merita sa ai asa ceva in gradina. Ca multi isi pun casa cat mai ferita de vanturi si instalatia asta tocmai de vant are nevoie. Parca ar merge ceva iarna cand bate vantul mai tare si e nevoie multa de energie electrica pentur incalzire.

ctotth

Posted 04 June 2008 - 11:21 AM

salut,

nu are cum sa depinda garantia de acumulatori (poate doar daca-s de tensiuni total diferite). De stalp, da, unele firme pun conditii ca stalpul sa implineasca anumite conditii. Cea mai greu de verificat e frecventa de rezonanta - turbina produce vibratii mai accentuate intr-o anumita banda si se recomanda ca stalpul (sau ancorele cu care se leaga) sa nu rezoneze in banda respectiva.

Dar restrictia principala (indiferent ca e comerciala sau facuta-n bucatarie) e disponibilitatea vantului. De ex. zona Galatiului e media vitezei vantului e cam dubla fata de Bucuresti, deci "productivitatea" aceleiasi moristi e potential de 8 ori mai buna (puterea variaza cu cubul vitezei vantului). Dar acelasi lucru se poate intampla si local, ca o morisca cu o pozitie mai inalta si mai deschisa sa fie mult mai productiva decat una apropiata dar plasata mai jos in "umbra" turbulenta a unor copaci sau cladiri.

Poate e bine sa discutam astea pe topicul dedicat.
O discutie in detaliu (desi cam lunga, cere ceva rabdare) - despre pale, constructia generatorului, controler de incarcare, rezistente de diversiune, etc. e pe softpedia (topic energie eoliana)

PS - despre motoarele diesel pomenite mai sus am dat anunt pe "Debara", cine are intrebari sa le puna aici

PS2 - aici gasiti topicul cu eoliene de pe RHC: http://www.rhc.ro/fo...t/ST/f/8/t/5951

p990i

Posted 12 July 2008 - 04:22 PM

Se face o asa zisa eoliana. Puterea mecanica trece printr-un reductor, care ridica un corp sa zicem de o tona la 1 metru inaltime (nu luam in calcul pierderile mecanice) adica investim o energie de 10 kJ.
Incepem consumul, dupa corp avem un amplificator de turatii si un generator electric, iar dupa, consumatorii electrici. Daca generatorul nu are sarcina el nu opune rezistenta si tona cade; cum fac sa opun rezistenta altfel decat sa incarc niste acumulatori tampon, care dupa incarcare sa actioneze un fel de frana?
Si o alta chestie cum fac daca produc si consum in acelasi timp?
Ca si idee: vreau sa transform ceva aleatoriu in ceva constant pentru a elimina stocarea in acumulatori, si nu vreau sa fac trecerea din mecanic in electric decat o singura data.

Cirip

Posted 12 July 2008 - 04:56 PM

p990i, la 12 Jul 2008, 16:22, a spus:

[...]ridica un corp sa zicem de o tona la 1 metru inaltime (nu luam in calcul pierderile mecanice) adica investim o energie de 10 kW[...]

Atentie! Energia "investita" este de 10KJ, nu KW. In KW se masoara puterea, nu energia, iar energia este puterea inmultita cu timpul, adica se masoara in [W*s] adica Jouli.

Revenind la tona ridicata la 1m, energia inmagazinata este de 10KJ=10000Ws=2.7Wh. Cred ca e neglijabil de putin. Cu 2.7Wh poti sa aprinzi un bec de 40W timp de 250s adica ceva mai mult de 4 minute.

Cirip

EDIT: Am vazut ca in timp ce scriam ai modificat din KW in KJ, corect, dar energia mi se pare tot mica.

p990i

Posted 12 July 2008 - 05:34 PM

Dupa ce am scris mi-am dat seama de prostia debitata. 1kWh=3,6MJ
adica naspa ;)

Cobai

Posted 15 July 2008 - 10:48 PM

p990i, la 23 Dec 2007, 21:05, a spus:

Ma tot gandesc cum sa fac sa pot folosi led-uri in loc de becuri. Ideea este ca led-urile au lumina concentrata, spot; trebuie sa fac cumva sa imprastii lumina, dar nu stiu cum. O varianta ar fi cautarea de fibra optica, si cu ajutorul lor sa imprastii lumina. Unde as putea gasi asemenea fibra, chiar daca ar fi ieftina? Ieftina traducandu-se probabil si printr-o calitatea mai scazuta in raport cu transportul luminii, lucru care nu m-ar deranja, dat fiind ca daca ar fi putin opaca, acel tub ar fi ceva echivalent tub fluorescent :lol:
Astept idei pentru a folosi in instalatiile de iluminat, led-uri.

incearca PHILIPS LUMILED, au disponibile si ceva plastice pentru a schimba modul de radiatie (treaba cu imprastiatul luminii) si am vazut de curand ceva la ADELAIDA.RO

kno3

Posted 16 July 2008 - 12:43 AM

Cobai, la 15 Jul 2008, 22:48, a spus:

p990i, la 23 Dec 2007, 21:05, a spus:

Ma tot gandesc cum sa fac sa pot folosi led-uri in loc de becuri. Ideea este ca led-urile au lumina concentrata, spot; trebuie sa fac cumva sa imprastii lumina, dar nu stiu cum. O varianta ar fi cautarea de fibra optica, si cu ajutorul lor sa imprastii lumina. Unde as putea gasi asemenea fibra, chiar daca ar fi ieftina? Ieftina traducandu-se probabil si printr-o calitatea mai scazuta in raport cu transportul luminii, lucru care nu m-ar deranja, dat fiind ca daca ar fi putin opaca, acel tub ar fi ceva echivalent tub fluorescent :lol:
Astept idei pentru a folosi in instalatiile de iluminat, led-uri.

incearca PHILIPS LUMILED, au disponibile si ceva plastice pentru a schimba modul de radiatie (treaba cu imprastiatul luminii) si am vazut de curand ceva la ADELAIDA.RO

Ar merge sa pui niste sticle fatetate in fata ledului ca sa-ti imprastie lumina (in genul celor folosite la lampile cu ciucuri de cristal).

p990i

Posted 17 July 2008 - 07:40 PM

Cred ca tot mai bine se merge pe LED-uri cu unghi mare, parca vazusem si cu 140 grade; cu toate astea trebuie vazut ce raport lumeni/watt au; becurile economice au intre 50 si 60 lumeni/watt.

dan_mitea

Posted 18 July 2008 - 12:51 AM

Eu gandesc asa: cei ce produc LED-urile se dau peste cap sa le gaseasca aplicatii. Daca erau competitive cu becurile economice ar fi fost piata plina.
Nu cred ca noi, acasa, avem posibilitatea sa concuram eforturile lor pentru a implementa aceasta solutie.

p990i

Posted 24 July 2008 - 09:28 PM

Pentru incalzire as incerca o alta abordare: as merge pe mana unei vawt care sa scoata o tensiune alternativa de aproximativ 230 V la care sa conectez incalzire electrica prin pardoseala. In acest fel as elimina costul unui invertor de minim 1 kW si pierderile cauzate de invertor. Invertor am deja, dar nu va tine o vesnicie asa ca n-as mai sta cu grija ca s-au uscat nu stiu ce condensatori prin el etc.
Intervin mai multe probleme: instalatia electrica de incalizire sa suporte tensiuni variabile atat ca valoare cat si ca frecventa (ar trebui sa tolereze pentru ca in esenta ar trebui sa fie o rezistenta), cum fac sa mentin o tensiune cat mai constanta? Nu stiu daca exista avr-uri care sa lucreze cu tensiuni care nu au frecventa de 50 Hz, si de acea ma gandesc daca sa fac statorul din mai multe bobine conectate in serie (monofazat) si functie de turatia generatorului sa-mi elimine anumite infasurari din circuit sau sa le introduca inapoi. Aceste bagari si scoateri din circuit le-as face atunci cand am potential 0 adica intre magneti. Intrebarea este ce trebuie sa concep pentru conectari/deconectari?
Daca aveti alte idei Doamne ajuta!

LE: as elimina si pretul acumulatorilor, controler incarcare, faptul ca raman pe alternativ si nu pe continuu unde pierderile sunt mai vizibile, etc.

ctotth

Posted 26 July 2008 - 01:14 AM

salut,
mai e un topic (sau doua?) despre eoliene
dar pe scurt, un rotor de 3,2m (8mp sectiune) produce vreo 70-80 kwh lunar la o medie a vantului de 4m/secunda si are nevoie de inaltime remarcabila si nici asa in mai toate zonele de la noi NU ai medie a vantului de 4m/sec.
O turbina verticala cu aceasi productivitate tre sa aibe 3m inaltime si 3m diametru. N-as vrea sa fiu prea aproape cand vine furtuna - o elice are mecanism de intoarcere din vant si franata opune mult (de tot) mai putina rezistenta decat un obstacol solid de 9 metri patrati.

O casa incalzita electric necesita cateva mii de kwh pe sezon. Poti incerca sa incalzesti apa calda cu cei 2kwh/zi, dar mai degraba merg panourile solare pentru asa ceva. De fapt si pentru incalzire in general solarul e mult mai "puternic" decat eolianul - pe 1 mp pica 1000-1500 kwh pe an si poti capta cam jumate.

O fatada de 10-20mp spre sud acoperita cu policarbonat si cu ceva sita sau perdea neagra inauntru si incalzind aerul va capta mult mai multa caldura.
Vezi: http://builditsolar.com/Projects/SpaceHeat...ace_Heating.htm

aproape la fel de eficiente sunt "sun spaces" care-s simple sere atasate la casa: http://builditsolar.com/Projects/Sunspace/...e/sunspaces.htm - in plus pot fi folosite ca spatiu util in zilele insorite in sezonul rece si/sau pentru cultivarea de legume proaspete in saci sau containere in extrasezon.

p990i

Posted 27 July 2008 - 06:02 PM

Problema spinoasa este pe timpul noptii, de aceea m-as axa pe vant. Sunt covorase electrice care le bagi in pardoseala si consuma intre 75-150w/mp. Daca mergi pe ideea unei acoperiri de 75% din suprafata camerei si folosesti covorase de 75w/mp iti da cam 56w/mp adica cu 1.5 kW poti acoperi aproximativ 26 mp sau 2 dormitoare de 13 mp fiecare. Trebuie facuta si o unitate de control astfel incat daca nu este vant pentru mai mult de x minute sa fie comutata pe reteaua electrica, iar cand revine vantul sa se comute iarasi pe eoliana.
De asemenea aceste instalatii au un termostat care intrerup alimentarea cand temperatura atinge pragul stabilit, lucru care ar permite conectarea altei retele secundare (de covorase) conectate in alta/e camera/e, iar cand reteaua primara cere alimentare intrerupe reteaua secundara, etc.
Acest proiect este pentru o casa care are avantajul de a fi legata deja la utilitati.

george10

Posted 08 August 2008 - 11:58 AM

Salut!
Am si eu o intrebare ,adresata celor ce sant inplicat in acest topic:
-exista sau are cineva o harta cu repartitia vanturilor in tara noastra,harta care eventual sa fie de inteles(a se vedea cea de la ecosystem,care nu se intelege)?Este vorba de viteza si numarul de zile/an!
Sant interesat de un proiect Eolian si as vrea sa fiu destul de bine informat!de aceea am apelat la cunostintele dumneavoastra in domeniu!

dan_mitea

Posted 08 August 2008 - 01:25 PM

Vezi postareap990i, la Jul 27 2008, 07:02 PM, a spus:

Daca mergi pe ideea unei acoperiri de 75% din suprafata camerei si folosesti covorase de 75w/mp iti da cam 56w/mp adica cu 1.5 kW poti acoperi aproximativ 26 mp sau 2 dormitoare de 13 mp fiecare.

Dar oare reusesti sa incalzesti camera...camerele...cu doar 1,5Kw? Indiferent cat de bine este izolata casa mi se pare cam putin...zic si eu.

p990i

Posted 08 August 2008 - 07:31 PM

Vezi postareap990i, la Dec 20 2006, 09:20 PM, a spus:

Am gasit un site in care sunt prezentate niste harti ale Europei, fiind inclusa si Romania.
http://sunbird.jrc.it/pvgis/pv/countries/c...ries-europe.htm
Voi folosi si cuvinte mai usoare, deoarece aceste topicuri pot fi gasite pe Google dupa anumite criterii.
Deci la acel link se gaseste harta solara a Romaniei.

Un mic update la acest link, nu mai este valabil, fiind inlocuit cu http://re.jrc.ec.eur...pvgis/index.htm
Si ca sa nu mai avem surprize, am atasat imaginea cu harta solara a Romaniei !!!

  • : gs13_opty.ro.png

ctotth

Posted 09 August 2008 - 08:49 PM

Vezi postareap990i, la Jul 27 2008, 07:02 PM, a spus:

Problema spinoasa este pe timpul noptii, de aceea m-as axa pe vant.


In primul rand sunt foarte rare instalarile care se bazeaza 100% pe incalzire solara, deci aportul solar e folosit pentru economisirea combustibilului primar

In al doilea rand, sistemele/casele proiectate pentru incalzire solara au prevazuta o varianta de stocare a caldurii - de exemplu:
- pentru panourile de apa calda: un bazin de stocare cu apa calda care e circulata prin pardosea (in paralel cu centrala termica)
- pentru sistemele de incalzire cu aer cald: fie 1-2 mii de sticle de 1-2 litri cu apa undeva in pod, fie in strat de pietris sub podea sau in beci, etc.. (aerul cald de la panou e circulat prin acest rezervor, iar cand e nevoie de caldura in casa ventilatia se face prin rezervorul de caldura).
1000 de litri de apa incalzita cu un grad celsius stocheaza 1.163 kwh caldura
- exista si varianta relativ simpla a casei cu masa termica mare si foarte buna izolatie in exterior - care stocheaza in pereti si structura f. multa caldura si nu scade temperatura decat f. putin in timpul noptii. Casele de caramida/beton in interior si izolatie groasa pe exterior sunt un astfel de caz.

In toate variantele de mai sus e necesara desigur o casa f. bine izolata.

dan munteanu

Posted 10 August 2008 - 09:19 AM

(problema spinoasa e pe timpul noptii de aceea m-as axa pe vant)?
dar de ce nu te axezi te amandoua? 4 panouri solare si o centrala eoliana? cand nu e soare sigur va fi vant... iar cand nu va fi vant sigur va fi soare... aproximativ asa este... toate astea le gasiti pe site-ul www.solaria.ro
Multumesc!

george10

Posted 10 August 2008 - 10:47 AM

Vezi postareageorge10, la Aug 8 2008, 12:58 PM, a spus:

Salut!
Am si eu o intrebare ,adresata celor ce sant inplicat in acest topic:
-exista sau are cineva o harta cu repartitia vanturilor in tara noastra,harta care eventual sa fie de inteles(a se vedea cea de la ecosystem,care nu se intelege)?Este vorba de viteza si numarul de zile/an!
Sant interesat de un proiect Eolian si as vrea sa fiu destul de bine informat!de aceea am apelat la cunostintele dumneavoastra in domeniu!

Chiar nu ma poate ajuta nimeni?

p990i

Posted 10 August 2008 - 09:22 PM

George, faptul ca am revenit la acel link postat cu ceva timp in urma, denota faptul ca am reaccesat site-ul in speranta unei informatii pretioase. Din pacate nu am gasit, dar iti garantez ca si eu sunt interesat, si cum obtin ceva, voi reveni.
@ctotth: esti genial cu faza legarii rezistentelor in serie (din topicul eolianei) in acest fel scoti tot ce poti fara a diminua energia de care poti dispune. Bravo!

george10

Posted 10 August 2008 - 10:19 PM

[quote name='p990i' date='Aug 10 2008, 10:22 PM' post='233201']
George, faptul ca am revenit la acel link postat cu ceva timp in urma, denota faptul ca am reaccesat site-ul in speranta unei informatii pretioase. Din pacate nu am gasit, dar iti garantez ca si eu sunt interesat, si cum obtin ceva, voi reveni.

Da si eu fac"sapaturi"daca aflu ceva anunt! :mellow:
Sper sa gasesc ceva util!
totusi sper si intr-un ajutore si de aici...

p990i

Posted 11 August 2008 - 06:54 PM

Am un document pdf dar nu mai stiu de unde l-am luat, si nu-l pot uploada aici, are 1.87 mb, daca te intereseaza ti-l pot trimite pe mail. Un sampling iti atasez.
Am contactat si Autoritatea de monitorizare a calitatii aerului care monitorizeaza prin cateva zeci de statii, o groaza de parametrii, iar pe site-ul lor se lauda ca ai putea obtine informatii... nu am reusit, la mail nu am primit raspuns, etc. Parca am scris si la ANM dar acelasi raspuns: ignoranta.
Cum naibii sa fac o matrice din rezistente, pe care sa o controlez functie de tensiune, de unde sa cumpar rezistente care sa aiba o putere de genul 10 W/ml?

  • : Untitled.gif

george10

Posted 12 August 2008 - 04:45 PM

Vezi postareap990i, la Aug 11 2008, 07:54 PM, a spus:

Am un document pdf dar nu mai stiu de unde l-am luat, si nu-l pot uploada aici, are 1.87 mb, daca te intereseaza ti-l pot trimite pe mail. Un sampling iti atasez.
Am contactat si Autoritatea de monitorizare a calitatii aerului care monitorizeaza prin cateva zeci de statii, o groaza de parametrii, iar pe site-ul lor se lauda ca ai putea obtine informatii... nu am reusit, la mail nu am primit raspuns, etc. Parca am scris si la ANM dar acelasi raspuns: ignoranta.
Cum naibii sa fac o matrice din rezistente, pe care sa o controlez functie de tensiune, de unde sa cumpar rezistente care sa aiba o putere de genul 10 W/ml?

-poti sa-mi trimiti pe adresa de mail?-jernoiugeorge@yahoo.co.uk
-ce vrei sa faci cu "matricea de rezistente"?
poti intra pe mes sa vorbim mai usor... :)

p990i

Posted 12 August 2008 - 05:21 PM

Iti trimit fisierul pe e-mail.
Matricea a devenit o mica obsesie dupa ce m-a lovit ctotth cu ideea lui si anume eoliana va produce o tensiune si o putere direct proportionale cu viteza vantului, eu ma gandeam sa tin o tensiune constanta prin marirea/micsorarea distantei dintre magneti si bobine (variez d fi o data cu variatia d t), dar in felul asta eu voi obtine o putere mai mica decat cea disponibila; cum a zis ctotth, pot sa fac un microcontroler care functie de turatie sau tensiune sa introduac sau sa scoata din circuit rezistente de incalzire in acest fel daca produc 24 V am cuplate sa zicem 2 rezistente, daca am 100 V 8 rezistente si tot asa, in acest fel trag tot ce pot din eoliana, intotdeauna 100% (exceptand pierderi prin fire), pentru ca nu pierd prin incarcare acumulatori, invertor, variatie flux functie de viteza rotatie, etc.

george10

Posted 12 August 2008 - 05:49 PM

Vezi postareap990i, la Aug 12 2008, 06:21 PM, a spus:

Iti trimit fisierul pe e-mail.
Matricea a devenit o mica obsesie dupa ce m-a lovit ctotth cu ideea lui si anume eoliana va produce o tensiune si o putere direct proportionale cu viteza vantului, eu ma gandeam sa tin o tensiune constanta prin marirea/micsorarea distantei dintre magneti si bobine (variez d fi o data cu variatia d t), dar in felul asta eu voi obtine o putere mai mica decat cea disponibila; cum a zis ctotth, pot sa fac un microcontroler care functie de turatie sau tensiune sa introduac sau sa scoata din circuit rezistente de incalzire in acest fel daca produc 24 V am cuplate sa zicem 2 rezistente, daca am 100 V 8 rezistente si tot asa, in acest fel trag tot ce pot din eoliana, intotdeauna 100% (exceptand pierderi prin fire), pentru ca nu pierd prin incarcare acumulatori, invertor, variatie flux functie de viteza rotatie, etc.

Da!
Daca ziciu tu...numai ca parerea mea este ca :complicat si prea "stufos"
Cred ca sant solutii mai "pamantene"-nu am deocamdata nici una dar sant sigur ca exista si va aparea ceva!
Mersi de mail-nu a ajuns dar va veni!nu? :)

ctotth

Posted 18 August 2008 - 05:28 PM

nu e nimic genial in solutia cu rezistente - e folosita de altii pentru a devia puterea eolienei cand s-au incarcat bateriile.


O mica corectura, puterea NU variaza liniarcu viteza vantului.

1 - tensiunea generatorului cu magneti permanenti variaza liniar cu turatia.
2 - puterea ce poate fi generata de acelasi generator variaza cu patratul tensiunii, deci proportional cu patratul turatiei.
3 - puterea disponibila in vant variaza cu cubul vitezei acestuia. (de ex. un vant de 10 m/s produce de 8 ori mai multa putere decat unul de 5m/sec)
4 - puterea absorbita de o rezistenta (Sau matrice de rezistente serie-paralel) variaza proportional cu patratul tensiuni (R * U * U)

Deci 2 si 4 sunt sincronizate - nu este nevoie de nici un circuit de a comuta mai multe sau mai putine rezistente in f. de turatie.
Dar Intre 2 si 3 de mai sus exista o diferenta ... "existentiala" - puterea care o da vantul creste cu o curba mai abrupta decat cea pe care o poate prelua generatorul

Proiectarea unei eoliene implica potrivirea celor doua curbe (2 si 3) a.i. pe intervalul de viteza utila a vantului cele doua curbe sa fie cat mai apropiate.
O consecinta mai dramatica a acestei diferente este ca la vanturi puternice exista riscul arderii generatorului sau a rezistentelor de sarcina (cu exceptia cazului cand acestea sunt mult supra-dimensionate) a.i. trebuie sa existe un sistem fiabil de prevenire a acestui tip de avarii - frana, intoarcerea din vant, punerea palelor in drapel, etc.

-----
Si in final, repet - pentru zona noastra nu se merita incalzirea cu eoliana.
Cred ca de exemplu un sistem de compostare termofilica are mai multe avantaje - acesta foloseste frunze, iarba, paie, rumegus si orice fel de deseuri biodegradabile pentru a produce caldura: http://mb-soft.com/p...3/globalzl.html

dan munteanu

Posted 19 August 2008 - 12:40 PM

Eu stau in apropierea Constantei si va zic ca se merita 100% sa iti acoperi casa cu panouri fotovoltaice si solare si sa iti pui o centrala de 3-5kw in curte. Chiar daca investitia facuta se amelioreaza greu in timp constiinta (daca ai asa ceva) iti este impacata pentru ca stii ca nu faci rau nimanui. O sa constati ca ai atata curent incat o sa lasi becurile aprinse noaptea si cu banii luati de la enel electrica o sa iti cumperi si o masina... Asta la modul cel mai serios!
Stima!

george10

Posted 19 August 2008 - 01:21 PM

Vezi postareadan.munteanu, la Aug 19 2008, 01:40 PM, a spus:

Eu stau in apropierea Constantei si va zic ca se merita 100% sa iti acoperi casa cu panouri fotovoltaice si solare si sa iti pui o centrala de 3-5kw in curte. Chiar daca investitia facuta se amelioreaza greu in timp constiinta (daca ai asa ceva) iti este impacata pentru ca stii ca nu faci rau nimanui. O sa constati ca ai atata curent incat o sa lasi becurile aprinse noaptea si cu banii luati de la enel electrica o sa iti cumperi si o masina... Asta la modul cel mai serios!
Stima!

Da pt tine o fi simplu..eu inca caut hartii si sper sa gasesc ceeace vreau...aici nu prea bate vantul...insa cu soarele este alt ceva..aici au fost construite prin ani*80 parca primele case solare... :blink:

ctotth

Posted 19 August 2008 - 10:47 PM

cred ca citatele au luat-o razna. george10 pare ca citeaza un mesaj al lui dan.munteanu da eu vad ca mesajul e dat de COCONUL

@COCONULe, nu am zis ca in anumite zone sau conditii speciale nu ar fi rentabil sa pui panouri solare (pt apa calda) sau centrale eoliene si panouri fotovoltaice pt curent electric. Am spus ca e foarte nerentabil sa te incalzesti cu curentul electric produs pe aceasta cale. Curentul electric e prea pretios ca sa te incalzesti cu el. O turbina rezidentiala nu va acoperi consumul mediu lunar de electricitate al unei familii, (sau poate doar in conditii optime) - a.i. e pacat sa-l irosesti pe incalzire.

sanatate!
cezar

dan munteanu

Posted 27 August 2008 - 02:29 PM

Vezi postareactotth, la Aug 19 2008, 11:47 PM, a spus:

cred ca citatele au luat-o razna. george10 pare ca citeaza un mesaj al lui dan.munteanu da eu vad ca mesajul e dat de COCONUL

@COCONULe, nu am zis ca in anumite zone sau conditii speciale nu ar fi rentabil sa pui panouri solare (pt apa calda) sau centrale eoliene si panouri fotovoltaice pt curent electric. Am spus ca e foarte nerentabil sa te incalzesti cu curentul electric produs pe aceasta cale. Curentul electric e prea pretios ca sa te incalzesti cu el. O turbina rezidentiala nu va acoperi consumul mediu lunar de electricitate al unei familii, (sau poate doar in conditii optime) - a.i. e pacat sa-l irosesti pe incalzire.

sanatate!
cezar


e o incurcatura: eu am fost dan.munteanu pana acum
acum sunt coconul
P.S: ca sa te incalzesti cel mai profitabil este coxul (daca ai de unde sa il ei)
noi il luam de la petromidia din navodari

arecibo38

Posted 06 September 2008 - 01:37 PM

Am citit peste tot despre energie solara si energie eolina dar nimeni nu vorbeste despre energia hidro!

Acesta e forma cea mai ieftina de energie... cu conditia sa fie sisteme mici. E uimitor ca o turbina de 1KW putere poate produce pana la 700KWh/luna ... care e suficient pentru 2-3 case !

Aici gasiti poze cu astfel de sisteme realizate in Romania:


Sistem hidro realizat in Arges


Sistem hidro realizat in Buzau

:)

ipsihi

Posted 06 September 2008 - 03:10 PM

Vezi postareaarecibo38, la Sep 6 2008, 02:37 PM, a spus:

... o turbina de 1KW putere poate produce pana la 700KWh/luna ...
...vreau si eu o minune tehnica din asta :) !!!

SILVIU66

Posted 06 September 2008 - 03:36 PM

Vezi postareadan.munteanu, la Aug 19 2008, 01:40 PM, a spus:

Chiar daca investitia facuta se amelioreaza greu in timp

cocone muntene schimb de nick,daca vezi ca o discutie te depaseste,te rog eu frumos nu mai posta.citeste si invata.
o investitie se amortizeaza,nu se amelioreaza.stai linistit cu coxul tau acolo.

bitex

Posted 06 September 2008 - 04:40 PM

Vezi postareaarecibo38, la Sep 6 2008, 02:37 PM, a spus:

Am citit peste tot despre energie solara si energie eolina dar nimeni nu vorbeste despre energia hidro!

Acesta e forma cea mai ieftina de energie... cu conditia sa fie sisteme mici....


Nu vorbeste nimeni, ca nu multa lume are acces la ea.
Nu stiu daca e cea mai ieftina. In mod sigur nu-i cea mai scumpa. Nu cred ca e simplu sa obtii autorizatii sa-ti bagi nasul in albia unui rau, oricat de mare sau mic ar fi. Din nefericire nu poti fi inca proprietar pe cursul unei ape. Sunt multe avantaje cu prezenta unui curs de apa in apropiere, dar asa cum este la noi, daca ceva devine serios, devine si complicat.
Nu cred ca e simplu sa-ti protejezi investitia la debite anormal de mari (sau mici). Si apoi investitia initiala poate fi comparabila cu oricare alta. Daca e mai simplu de construit un baraj decat o elice de mari dimensiuni eu ma apuc de jucat sah. Restul e identic...
Si nu in cele din urma, nu trece cate un rau prin curtea fiecaruia de aici, dar parca am mai zis.

Unii au acces la lemn mai usor ca altii, altii gasesc usor cabune, pentru altii rumegusul e mai ieftin ca orice, si tot asa. O trecem pe lista si pe asta cu apa. Am mai vorbit. La vant si soare au multi acces si inca sunt gratuite. E drept ca e costisitoare aducerea lor acasa sub forma de caldura.
Stai pe aproape!
Multam fain de link-uri.

Marky

Posted 07 September 2008 - 04:05 PM

Salutare tuturor! Privitor la incalzirea pe timp de iarna, excluzind racordarea la sistemul centralizat (care oricum are un randament destul de prost in Mangalia unde locuiesc eu), ce parere aveti, care solutie este mai avantajoasa, centrala pe gaz, sau cea pe peleti de lemn (eventual lemn)? Ma refer mai intai la randamentul economic si apoi la cel termic.

Marky

Posted 09 September 2008 - 08:24 PM

O adresa de net cu documentatie care ar putea sa va schimba conceptia despre tot ceea ce stiti despre tehnica. Sunt curios, in special domnii ingineri ce parere vor avea. Adresa este http://www.web-space.tv/free-energy/ Dati un clik pe link-ul din josul paginii, site-ul e altceva decit ceea ce pare, dar l-au ascuns din cauza ca a fost sters de prea multe ori, din cauza naturii informatiilor pe care le contine. Nu stiu daca teoria conspiratiei e o abureala sau conspiratia exista, ma voi convinge dupa ce voi vedea ca functioneaza cel mai simplu dispozitiv de pe site. Pina atunci ramine provocarea...

bitex

Posted 09 September 2008 - 09:09 PM

Vezi postareaMarky, la Sep 9 2008, 09:24 PM, a spus:

O adresa de net cu documentatie care ar putea sa va schimba conceptia despre tot ceea ce stiti despre tehnica. Sunt curios, in special domnii ingineri ce parere vor avea. ...


N-am terminat de citit PDF-ul recomandat. Din cat am citit nu-s sanse sa-mi schimb conceptia despre tehnica. Parerea mea e ca-i un fel de popularizare a stiintei în rândul maselor. N-as vrea sa fac referire la un anumit trib, vorbesc la modul general.
Eu am impresionat candva o baba cu un magnet puternic, de era sa moara de emotie, dar n-am link...
In rest toate bune.
Spor la treaba!

Poate detaliezi ideea, sa ne cunoastem mai bine!

george10

Posted 12 September 2008 - 08:47 AM

Dati un clik pe link-ul din josul paginii, ... Nu stiu daca teoria conspiratiei e o abureala sau conspiratia exista, ma voi convinge dupa ce voi vedea ca functioneaza cel mai simplu dispozitiv de pe site. Pina atunci ramine provocarea...
[/quote]
:D care link?daca tu ai vazut am fi curiosi si noi sa-l vedem...eventual pune tu direct ...

bitex

Posted 12 September 2008 - 04:31 PM

Vezi postareageorge10, la Sep 12 2008, 09:47 AM, a spus:

Dati un clik pe link-ul din josul paginii, ... Nu stiu daca teoria conspiratiei e o abureala sau conspiratia exista, ma voi convinge dupa ce voi vedea ca functioneaza cel mai simplu dispozitiv de pe site. Pina atunci ramine provocarea...

:wacko: care link?daca tu ai vazut am fi curiosi si noi sa-l vedem...eventual pune tu direct ...


Eu am intrat initial pe http://www.web-space.tv/free-energy/ si apoi am copiat intreg documentul. Posibil sa fie asta, daca nu gresesc: http://www.free-ener...com/PJKbook.pdf
Daca am gresit cu ce am citit, imi cer scuze. Pentru restul, ramane cum am stabilit...
Spor la treaba.

Marky

Posted 12 September 2008 - 06:36 PM

Vezi postareabitex, la Sep 12 2008, 05:31 PM, a spus:

Eu am intrat initial pe http://www.web-space.tv/free-energy/ si apoi am copiat intreg documentul. Posibil sa fie asta, daca nu gresesc: http://www.free-ener...com/PJKbook.pdf
Daca am gresit cu ce am citit, imi cer scuze. Pentru restul, ramane cum am stabilit...
Spor la treaba.


Da, la acel document faceam referire. Intre timp am descoperit mai multe filmulete pe net care arata cum se construieste un motor stirling sau un motor bedini, demostratii privind functionarea lor, dar pina nu fac eu unul si vad ca merge, nu cred! Au fost altii pe net care au falsificat mai mult decit un film. Am sa incep sa construiesc pentru inceput la scara redusa un motor magnetic, sa vad daca functioneaza, dar as fi interesat daca teoretic as putea reusi, de aceea rog un inginer sa-mi explice de ce as reusi, sau de ce nu as reusi, ca sa stiu daca merita efortul. Nu sunt doxa in ceea ce priveste fizica, iar explicatiile din document mi s-au parut de bun simt, si de aceea apelez la dumneavoastra.

jerpelitul

Posted 23 September 2008 - 02:35 AM

Vezi postareadan.munteanu, la Aug 19 2008, 01:40 PM, a spus:

Eu stau in apropierea Constantei si va zic ca se merita 100% sa iti acoperi casa cu panouri fotovoltaice si solare si sa iti pui o centrala de 3-5kw in curte. Chiar daca investitia facuta se amelioreaza greu in timp constiinta (daca ai asa ceva) iti este impacata pentru ca stii ca nu faci rau nimanui. O sa constati ca ai atata curent incat o sa lasi becurile aprinse noaptea si cu banii luati de la enel electrica o sa iti cumperi si o masina... Asta la modul cel mai serios!
Stima!

ce spui tu te costa cit o masina iar durata de folosire a panourilor este limitata fiindca se vor deteriora in timp si"ce ai luat pe mere ai dat pe pere"

jerpelitul

Posted 23 September 2008 - 03:16 AM

Vezi postareafree-rider, la May 16 2008, 10:48 AM, a spus:

problema este ce metal foloseste la electroliza de nu se descompune si cum face de nu murdareste apa ca eu am incercat tot ce se poate si rezultatul este ca oxigenul imi distruge electrodul .

inoxul este folosit pentru conf.electrozilor dar cantitatea de hidrogen produsa nu este asa de mare pentru a fi utilizata la combustia motorului si bateria va ceda fiindca curentul electric consumat pt electroliza este destul de mare

Marius

Posted 28 September 2008 - 11:10 PM

Ma amestec si eu:am facut si eu o instalatie de electroliza a apei,am chiar si montat-o pe o dacie dar nu am obtinut cine stie ce economie,un pic de putere mai mare la motor,ca sa faci ceva rentabil trebuie sa obtii un randament supraunitar la descompunerea apei ceea ce eu nu am reusit
Ca o idee de a obtine curent am citit undeva ca se poate obtine pana la 2v si ceva captand undele radio cu o antena lunga si ceva diode condensatori parca,merita oare incercat sa fie inseriate apoi mai multe

dan_mitea

Posted 30 September 2008 - 03:14 AM

Ce obtii are puterea 0. Nu poti folosi asa ceva.

Marinaru

Posted 30 September 2008 - 07:37 AM

Vezi postareaMarius, la Sep 29 2008, 12:10 AM, a spus:

,ca sa faci ceva rentabil trebuie sa obtii un randament supraunitar

Ar fi frumos...dar e gresit!